Θοδωρής Τσούτσος

Και η ΑΕΚ μένει ως έχει!

Η ΑΕΚ, μόνο εκείνη συγκριτικά με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, δείχνει εμπιστοσύνη σε αυτό που έχει μη προχωρώντας σε κάποια αλλαγή προπονητή ή στο οργανόγραμμά της. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος.

Οταν ο διοικητικός παράγοντας βγάζει από το στόμα του τη λέξη "πρωτάθλημα" όλα τα υπόλοιπα που λέει περνούν σε δεύτερη μοίρα. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, στη διάρκεια της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΑΕΚ, το είπε. Και αφού το είπε και μάλιστα με τη σιγουριά που αναλογούσε στη στιγμή, αυτό ξεχωρίζει. Τα υπόλοιπα, ήταν πια ψιλά...

Του Θοδωρή Τσούτσου

Δεν θα έπρεπε. Διότι μεταξύ των όσων άλλων είπε ο Δημήτρης Μελισσανίδης, θα έπρεπε να έχουν ξεχωρίσει και τα λόγια του για τον Μανόλο Χιμένεθ. "Έργο του κόουτς", τόνισε για τις δομές στα αποδυτήρια της ομάδας. Πίσω από τις λέξεις, πίσω δηλαδή από τη δουλειά που έχει κάνει ο Ισπανός τεχνικός και έχουν αποδεχθεί οι ποδοσφαιριστές. Πίσω από το ίδιο το πρόσωπο του Χιμένεθ, υπάρχει η ουσία.

Η ΑΕΚ, η μοναδική από τους τρεις που συνεχίζει με τον ίδιο προπονητή από την περσινή σεζόν, δείχνει από την κεφαλή του πράγματος πλέον ότι εμπιστεύεται αυτό που έχει. Ο Ολυμπιακός θέλει να το κάνει τώρα με τον Γκαρθία, αλλά για να φτάσει σε εκείνον έχει αλλάξει δυο προπνητές φέτος, ψάχνοντας να δημιουργήσει την εμπιστοσύνη που η ΑΕΚ ήδη έχει εδώ και μήνες. Ο ΠΑΟΚ δείχνει εβδομάδα με εβδομάδα να εμπιστεύεται και περισσότερο τον Λουτσέσκου, αλλά όλο και "πειράζει" το οργανόγραμμά του. Για την ακρίβεια, όλο και προσθέτει κάτι σε αυτό. Τώρα τον Γεωργιάδη, αργότερα ίσως τον Σαλπιγγίδη, όπως ακούγεται. Άρα είτε κάτι ψάχνει να διορθώσει είτε κάποιο κενό να καλύψει.

Αντίθετα, η ΑΕΚ συνεχίζει ως έχει από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Από την αρχή της σεζόν, με λίγα λόγια. Τότε που επέστρεψε ο Νίκος Λυμπερόπουλος, αλλά για να αντικαταστήσει, όχι να αλλάξει αυτό που ήδη είχε δημιουργηθεί. Τον Μαϊστόροβιτς, που είχε αποχωρήσει. Η ΑΕΚ, με λίγα λόγια, εμπιστεύεται τις δομές της. Αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία και από την εμπιστοσύνη που έχει, γιατί έχει, στα πρόσωπά της.

Ο Ολυμπιακός έχει σε αυτή την κούρσα πρωταθλήματος τα δυνατά του σημεία, δηλαδή τη γνώση της διεκδίκησης, πιθανόν τον Μιραλάς που ήρθε για να τον ανεβάσει αγωνιστικό επίπεδο, ίσως και τον νέο προπονητή, αν αποδειχθεί σωστή επιλογή. Ο ΠΑΟΚ έχει τα δικά του, την προσήλωση στο στόχο, την Τούμπα στην οποία άλλωστε έχει και τα δύο ντέρμπι στον δεύτερο γύρο, πλέον και τον τρόπο να κερδίζει εκτός έδρας.

Σε αυτά, το μεγάλο πλεονέκτημα της ΑΕΚ είναι, ή τουλάχιστον πρέπει να είναι, οι δομές που έχει δημιουργήσει ως ομάδα. Προφανώς έχει κι άλλα ή μπορεί να προκύψουν κι άλλα, όπως και για τους αντιπάλους της. Όπως επίσης για την κατάκτηση του τίτλου μπορεί να αποδειχθούν στοιχεία που ακόμη δεν είναι ορατά και να μετρήσουν όταν θα έρθει η ώρα.

Συνήθως, όμως, στις μάχες τίτλου αυτό, το αν είναι η ομάδα δυνατή όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά στο εσωτερικό της, με εμπιστοσύνη που όχι μόνο υπάρχει, αλλά και εξωτερικεύεται, αποτελεί σημείο αναφοράς. Σε όλες τις σεζόν που ήταν πετυχημένες στη σύγχρονη εποχή της, η ΑΕΚ "πάτησε" πάρα πολύ σε αυτό το στοιχείο. Τώρα που το έχει δημιουργήσει, λοιπόν, θα πρέπει να το διαφυλάξει. Και να το υπερασπιστεί όταν θα χρειαστεί, διότι και αυτό νομοτελειακό είναι. Κάποια στιγμή θα το χρειαστεί.

Συνέβη για παράδειγμα πρόσφατα, στην ισοπαλία με τον Απόλλωνα στο ΟΑΚΑ. Η ΑΕκ μιας διαφορετικής εποχής, η ΑΕΚ για παράδειγμα που πέρυσι στο τρίτο μολις παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Ηρακλή έμεινε στο 0-0 και έχασε την ευκαιρία μετά από πολλά χρόνια να βρεθεί μόνη στην κορυφή, θα δυσκολευόταν να το αντιμετωπίσει. Η φετινή ΑΕΚ μπορεί και το κάνει. Και όχι απλώς και μόνο γιατί έχει έναν Λιβάγια ή έναν πιο αγωνιστικό Χριστοδουλόπουλο ή Μπακασέτα, αλλά γιατί έχει εμπιστοσύνη σε αυτό που έχει δημιουργήσει αλλά και σε αυτούς που το έχουν δημιουργήσει.

Αν μάλιστα τελικά κατακτήσει τον τίτλο, θα οφείλει πολλά σε αυτό. Αν πάλι όχι, θα έχει βρει ένα δυνατό "όπλο" για να συνεχίσει να τον διεκδικεί τα επόμενα χρόνια.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x