Θοδωρής Τσούτσος

Κουρμπέλης: Τελικά πόσα αξίζει ή μήπως πόσο αξίζει!

Όταν πήγαινε στον Παναθηναϊκό όλοι μιλούσαν με ευρώ. Τώρα, έναν χρόνο μετά, η αξία του μετριέται με ποδόσφαιρο. Ο Θοδωρής Τσούτσος γράφει για τον Δημήτρη Κουρμπέλη.

Του Θοδωρή Τσούτσου

Όταν ο Κουρμπέλης πρωτοήρθε στον Παναθηναϊκό, κανείς δεν μιλούσε για την ποδοσφαιρική του αξία. Κανείς, πλην του Μαρίνου Ουζουνίδη και εκείνων που τον γνώριζαν από την παρουσία του στον Αστέρα. Όλοι οι υπόλοιποι είχαν πολύ περισσότερο εστιάσει στο οικονομικό σκέλος τότε της μεταγραφής του στον Παναθηναϊκό.

Τώρα ο Κουρμπέλης έχει μπει στην βιτρίνα. Με τον Παναθηναϊκό να ψάχνει την πώλησή του, για οικονομικούς λόγους, αλλά και να προσπαθεί να τον διατηρήσει μέχρι το καλοκαίρι, για αγωνιστικούς. Για προφανείς αγωνιστικούς, καθώς πιθανή αποχώρησή του από τώρα, θα συνιστά μεγάλη απώλεια για τον Ουζουνίδη. Αυτή τη φορά, λοιπόν, θα είχε πολύ μεγαλύτερο νόημα να μιλάμε για την επικείμενη μεταγραφή με νούμερα και όχι με ποδοσφαιρικούς όρους. Γίνεται, όμως, σχεδόν το "ανάποδο".

Η πιθανή αποχώρηση του Κουρμπέλη από τον Παναθηναϊκό, είτε τώρα είτε πια το καλοκαίρι, μετριέται, μπορεί όχι από εκείνους που προσπαθούν να διοικήσουν αλλά από όλους τους υπόλοιπους, όχι πια μόνο σε ευρώ. Αλλά κυρίως σε αγωνιστική απώλεια. Πόσο θα λείψει, δηλαδή από τον Παναθηναϊκό σε αυτή την προσπάθεια αγωνιστικής επιβίωσης στον δεύτερο γύρο. Αυτό, από Ιανουάριο σε Ιανουάριο, είναι κάτι που έχει κερδίσει ο 24χρονος ποδοσφαιριστής. Το τι έχει συμβεί στο ενδιάμεσο, λίγο πολύ το γνωρίζουμε.

Βασικός με τη μία στον Παναθηναϊκό, αναντικατάστατος προοδευτικά, αρχηγός του στη φετινή σεζόν, μέλος της Εθνικής. Σε μια διαδρομή στην πραγματικότητα "χαραγμένη" από πριν. Όχι γιατί ήταν εύκολη. Ή του την είχε στρώσει κανείς. Αλλά γιατί η ποδοσφαιρική του ποιότητα ήταν τέτοια, που η λογική έλεγε ότι ήταν προδιαγεγραμμένη.

Πλέον, ο Κουρμπέλης είναι έτοιμος για το επόμενο μεταγραφικό του βήμα. Καθυστερημένα, θα μπορούσε να έχει γίνει και νωρίτερα, από τότε που ήταν στον Αστέρα. Μια σειρά από λόγοι τότε το είχαν εμποδίσει. Ακόμη και τώρα, όμως, έχει πολύ χρόνο μπροστά του για να κάνει πολύ σημαντικά πράγματα αγωνιζόμενος μακριά από την Ελλάδα.

Η επιτυχία πλέον για ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στην ελληνική Super League, Έλληνα ή ξένο δεν έχει σημασία και βρίσκεται περίπου στην κατάσταση του Κουρμπέλη, δηλαδή σε χρηματιστηριακή άνοδο, είναι αυτή. Να φύγει για το εξωτερικό. Το να φύγει από τον Παναθηναϊκό για να πάει στον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ ή τον Ολυμπιακό, δεν έχει και πολύ μεγάλο ποδοσφαιρικό νόημα. Μπορεί να έχει οικονομικό, διότι θα παίρνει τα λεφτά του. Αλλά το ποδόσφαιρο, ειδικά για τον ποδοσφαιριστή ακόμη και στην εποχή των μάνατζερς, δεν μπορεί να είναι μόνο μπίζνες.

Το παράδειγμα δεν ήταν τυχαίο. Πριν λίγο καιρό, λέει, οι τρεις "μεγάλοι" δεν ασχολήθηκαν με τον Χουλτ, ως ένδειξη σεβασμού προς τον Παναθηναϊκό. Καλά κάνουν. Το κανονικό, όμως, θα ήταν η πλευρά του Χουλτ να μην ασχολείται μαζί τους. Δεν είναι απαξιωτικό αυτό, απλώς ακόμη και το πιο υψηλό επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου, που αυτή την εποχή είναι αυτές οι τρεις ομάδες, δεν αποτελεί μεταγραφικό άλμα.

Ο Χουλτ έχει ομοιότητες με την περίπτωση του Κουρμπέλη, ακόμη και αν είναι λίγο διαφορετική λόγω μεγαλύτερης ηλικίας και έχοντας το δεδομένο ότι είναι ξένος οπότε ήρθε στην Ελλάδα έχοντας ήδη καριέρα στην πλάτη του. Έχει ομοιότητες διότι κι εκείνος μέσω του Παναθηναϊκού ανέβασε τις μετοχές του. Μέσω του Παναθηναϊκού κλήθηκε ξανά στην Εθνική της χώρας του. Ο Κουρμπέλης πάλι κλήθηκε για πρώτη φορά. Μέσω αυτής της μεταγραφής θα πρέπει πια να δώσει ο ίδιος αξία στον εαυτό του για όσα έχει καταφέρει. Μια μεταγραφή σε ίδιο πρωτάθλημα, έστω πλέον και σε ομάδα πρωταθλητισμού, δεν θα εξαργύρωνε κάτι τέτοιο.

Ισχύει πολύ περισσότερο αυτό και για τον Κουρμπέλη, που είναι και πιο νεαρός, ισχύει πολύ - πολύ περισσότερο και για τον Μαυροπάνο, που φέρεται να βρέθηκε πολύ κοντά στον Ολυμπιακό, αλλά τελικά τον πήρε ολόκληρη Άρσεναλ. Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν δίνει πολύ συχνά υπεραξία. Όταν, λοιπόν, αυτό συμβαίνει, όπως στην την περίπτωση Κουρμπέλη, θα πρέπει να αξιοποιείται.

Ειδικά για τον Κουρμπέλη το ίδιο το ελληνικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να είναι πολύ χαρούμενο. Διότι με την άνοδό του μαζί με εκείνον θα κερδίζει και η Εθνική μας ομάδα. Αλλά το πράγμα φαινόταν προς τα πού πήγαινε. Αυτό γράφαμε (από) τότε, την ημέρα που είχε υπογράψει στον Παναθηναϊκό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x