Θοδωρής Τσούτσος

Ο πρώτος δεν θα είναι απλώς και μόνο ένας πρωταθλητής!

Το φετινό πρωτάθλημα δεν βγάζει πρωταθλητή. Βγάζει κάτι πολύ περισσότερο. Έναν νικητή σε πολλά επίπεδα. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος.

Αρχισε μια χρονιά πολύ καθοριστική για τη συνέχεια του ελληνικού ποδοσφαίρου, του πρωταθλήματος, των ομάδων, των αφεντικών τους. Μια χρονιά που στα μέσα της, τον Μάιο, θα βγάλει πρωταθλητή, στην πραγματικότητα όμως, θα βγάλει κάτι πολύ περισσότερο. Έναν νικητή! Το πώς από εκεί και πέρα θα αξιοποιήσει αυτή τη νίκη του είναι άλλο θέμα. Αλλά πάντως, όποιος είναι αυτός θα έχει πια πολύ μεγάλο πεδίο μπροστά του για να το κάνει.

Του Θοδωρή Τσούτσου

Καταρχάς, προτού πάμε στους τρεις που πιθανότατα θα "μονομαχήσουν" για το πρωτάθλημα, να πούμε ότι το 2018 θα είναι καθοριστικό για τον Παναθηναϊκό. Ισως και πιο καθοριστικό από όλους. Διότι με κάποιο τρόπο θα βρεθεί λύση. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είτε έχοντας βιώσει καταστάσεις που κανείς δεν πίστευε ότι θα χρειαστεί να ζήσει στην ιστορία του είτε δεν φτάσει μέχρι εκεί, σε δώδεκα μήνες από τώρα, στον αποχαιρετισμό του 2018, τα πράγματα αποκλείεται να βρίσκονται στο σημείο που βρίσκονται τώρα.

Δεν μπορεί ο σύλλογος, η εταιρία, ο οργανισμός Παναθηναϊκός που τα περικλείει όλα, να αντέξει άλλη μια χρονιά σαν κι αυτή. Δεν θα το άντεχε καμία ομάδα, δεν μπορεί να το κάνει ούτε μία με τόσο μεγάλη ιστορία και δυναμική, όση έχει ο Παναθηναϊκός. Στο τέλος του 2018, λοιπόν, με κάποιο τρόπο, με κάποιον ως φυσική παρουσία, όλο αυτό θα αλλάξει.

Πάμε παρακάτω, δηλαδή βαθμολογικά παραπάνω. Στους τρεις που θα δώσουν τη μάχη του τίτλου. Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, βαθμολογικά η σειρά, αρχίζουν το 2018 με απόλυτη συναίσθηση ότι αυτή η χρονιά θα "καρφωθεί" και για τη συνέχειά τους. Η εξέλιξή της, δηλαδή, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό όχι μόνο το παρόν τους, αλλά και το μέλλον τους.

Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η μάχη είναι κάτι πολύ περισσότερο από ποδοσφαιρική. Διαπιστώνεται από την πολυεπίπεδη λειτουργία και "μονομαχία" αν θέλετε των αφεντικών. Οπότε, κάθε επικράτηση, πολύ περισσότερο η επικράτηση που αφορά σε μάζες, είναι σημαντική. Αλλά και ως ξεκάθαρα ποδοσφαιρική, είναι καθοριστική. Το καλοκαίρι αυτό, όποιος θα είναι πρωταθλητής, θα έχει πολύ μεγάλο πεδίο δράσης.

Διπλό μάλιστα. Αφενός γιατί ο ίδιος ο πρωταθλητής θα έχει το περιθώριο για να ξεφύγει ακόμη περισσότερο από τους αντιπάλους. Αφετέρου γιατί οι δύο ηττημένοι της διαδικασίας θα μπλέξουν πολύ άσχημα. Με τον εαυτό τους. Εσωστρέφεια, γκρίνια, πιθανόν και σημάδια "διάλυσης". Οχι ως ομάδες, αλίμονο. Αλλά ως δημιουργία ποδοσφαιρικού πλάνου, όποιο και αν είναι αυτό. Αυτό πρακτικά σημαίνει μια νέα ομάδα, με νέες ίσως ιδέες, με άλλες επιλογές. Αρα σημαίνει χάσιμο χρόνου...

Τη στιγμή, λοιπόν, που ο νικητής θα ετοιμάζει την επόμενη μέρα του, πιθανόν την επόμενη νίκη του, οι ηττημένοι θα πρέπει πρώτα να "κυνηγήσουν" τον εαυτό τους και στη συνέχεια τον πρώτο, που αν χειριστεί σωστά τις καταστάσεις, θα έχει ξεφύγει κι άλλο. Ολα αυτά σημαίνουν ένα πράγμα. Οτι το φετινό πρωτάθλημα δίνει κάτι πολύ περισσότερο από έναν τίτλο. Και το θέμα δεν είναι κυρίως οικονομικό. Τουλάχιστον για την ώρα.

Η επικράτηση έχει πολλά περισσότερα οφέλη σε πολλά περισσότερα επίπεδα και τελικά καταλήγει στο αγωνιστικό. Και για αυτό γίνεται τέτοια προσπάθεια από τους τρεις. Ο Ολυμπιακός θέλησε να αλλάξει προπονητή, που έχει έξι σερί νίκες, γιατί η εικόνα ακόμη και αν κερδίζει δεν "μαρτυρά" πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ, που δεν φημίζεται για τα "ανοίγματά" της, κάνει μεταγραφές, γιατί με το ρόστερ να αδειάζει τόσο, δεν αντέχει για πρωτάθλημα. Ο ΠΑΟΚ λειτουργεί σαν να μην υπάρχει αύριο, πέρα από το πρωτάθλημα. Πώς το λέγαμε τότε; "Ψύχωση"...

Ολοι τους γνωρίζουν τι σημαίνει για πρόσωπα και για καταστάσεις μέσα στον σύλλογο αυτός ο τίτλος. Το θέμα είναι θα κερδίσει έτσι το ποδόσφαιρο; Γιατί στο τέλος της ημέρας αυτό είναι το ζητούμενο. Εξαρτάται από το πώς θα δοθεί αυτή η "μάχη". Η οποία είναι δύσκολη και μάλιστα, δεν θέλει μόνο κόπο, θα χρειαστεί και τρόπο...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x