Θοδωρής Τσούτσος

Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ ξέρουν γιατί νιώθουν καλά μαζί της!

Τώρα που η ΑΕΚ είναι στα καλά της, για να μην μοιάζει με άλλοθι, ας εξετάσουμε και κάποιες ακόμη σημαντικές ποδοσφαιρικές κατακτήσεις της. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος

Του Θοδωρή Τσούτσου

Η επιτυχία μιας ομάδας πολλές φορές δεν κρίνεται από τα αποτελέσματα. Ή τουλάχιστον δεν πρέπει να συμβαίνει αυτό. Για την ΑΕΚ των τριών διοργανώσεων, λοιπόν, για την ΑΕΚ των φετινών επιτυχιών, των νικών στα ντέρμπι, κυρίως σε αυτά με τον Ολυμπιακό, για την ΑΕΚ της διεκδίκησης των τίτλων έχουν γραφτεί πάρα πολλά. Φυσιολογικά, η ομάδα έχει κερδίσει το δικαίωμα να ασχολούνται μαζί της.

Καιρός, όμως, είναι να γραφτούν κάποια πράγματα για τη φετινή ΑΕΚ και σε ποδοσφαιρικό επίπεδο. Και καλό είναι αυτά, να γραφτούν τώρα, που είναι στα πάνω της. Διότι αν συνέβαινε μετά από κάποια στραβή, θα πίστευε κανείς ότι προσπαθούμε να χρυσώσουμε το χάπι μια αποτυχίας. Δεν είναι έτσι...

Η φετινή ΑΕΚ, πέρα από όσα πετυχαίνει αγώνα με αγώνα στις διοργανώσεις που συμμετέχει, έχει κι άλλους τρόπους για να (απο)δείξει την ποδοσφαιρική της πρόοδο. Δεν λέμε για ποιότητα του ρόστερ, για χρηματιστηριακή αξία, για επίπεδο ποδοσφαιριστών, για το βιογραφικό τους και όλα αυτά. Λέμε για εκείνο που έχει εκείνη δημιουργήσει για εκείνους.

Ας το εξηγήσουμε. Ο Λιβάγια, είπαν πρόσφατα οι Κροάτες, είναι υποψήφιος για την Εθνική ομάδα της χώρας του. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, για Εθνικές ομάδες. Ο Κροάτης το προσεχές διάστημα θα αξιολογηθεί και θα αποφασιστεί από τους συμπατριώτες του αν θα κληθεί στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Η ΑΕΚ έτσι κι αλλιώς ήδη θα πρέπει να πιστωθεί το μερίδιό της για τα βήματα που μαζί της έκανε ο Λιβάγια τους τελευταίους μήνες, ώστε να απασχολήσει την Εθνική Κροατίας.

Ο Λιβάγια είναι μόλις μία περίπτωση. Ο Ανέστης, μέσω της ΑΕΚ κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδας, ανεξάρτητα αν τώρα δεν αγωνίζεται ως βασικός. Ο Χριστοδουλόπουλος μέσω της ΑΕΚ επέστρεψε στην Εθνική. Ο Μάνταλος μέσω της ΑΕΚ, όταν ακόμη ήταν στην Β' Εθνική, φόρεσε κι εκείνος τα γαλανόλευκα και καθιερώθηκε ως βασικός και αναντικατάστατος στην πορεία.

Ο Μπακάκης, επίσης. Είχε κληθεί μέσω της ΑΕΚ όταν ήταν στην Β' Εθνική και δεν θα αργήσει, με την εικόνα που δείχνει, να ξανακληθεί. Ο Μπακασέτας πρώτη φορά πήγε στην Εθνική το καλοκαίρι του 2016, όταν πήρε μεταγραφή για την ΑΕΚ. Αλλά σημασία έχει ότι μέσω της ομάδας σταθεροποιήθηκε σε αυτήν. Ο Γαλανόπουλος από την ΑΕΚ πήρε την πρώτη κλήση για την Εθνική Ελπίδων και πιθανώς ο Μίκαελ Σκίμπε να έχει σημειώσει πια και το δικό του όνομα.

Ακόμη και ο Τζανετόπουλος, που δεν είναι βασική επιλογή, το 2015 είχε κληθεί στην Εθνική για τους αγώνες με Ουγγαρία και Βόρειο Ιρλανδία. Δεν είναι μόνοι οι Έλληνες και από τους ξένους, δεν είναι μόνο ο Λιβάγια. Ο Γιόχανσον είχε έρθει στην ΑΕΚ με τρεις συμμετοχές στην Εθνική Σουηδίας σε φιλικά. Πλέον, έγινε εκείνος που μπορεί και κρίνει την πρόκριση του αντιπροσωπευτιού του συγκροτήματος στο Μουντιάλ, αντί ολόκληρης Ιταλίας.

Επίσης, ο Αϊντάρεβιτς κλήθηκε στην Εθνική Αλβανίας. Ο Βράνιες, που ήταν μέλος στην Εθνική Βοσνίας και πριν την ΑΕΚ, μέσω αυτής κέρδισε φανέλα βασικού. Για τον Τσόσιτς, πριν τον τραυματισμό του, είχε αρχίσει να ψιθυρίζει η Εθνική Σερβίας. Όο για τον Σιμόες, προτού κάνει κάποια κίνηση ο Φερνάντο Σάντος για την Εθνική Πορτογαλίας, τουλάχιστον ακόμη, τον είχε "καλέσει" ο Αλμέιδα πριν κάποιους μήνες. Και ίσως, αρχίσει να τον "σκουντάει" και η δική μας Εθνική.

Να μετρήσουμε; Δεν χρειάζεται. Είναι πολλοί Και θα γίνουν και περισσότεροι. Είτε από αυτούς που βρίσκονται τώρα στο ρόστερ, είτε από κάποιους που θα έρθουν στο μέλλον. Διότι η ΑΕΚ σε ό,τι κάνει, τουλάχιστον αυτό δείχνει, δεν βάζει ημερομηνία λήξης. Βάζει σχεδιασμό και μέσω αυτού πετυχαίνει στη διαδρομή της και θέλει να πετύχει και τον προορισμό της, που σαφώς είναι οι τίτλοι. Και οι ιδιοι οι παίκτες, που το "φωνάζουν" άλλωστε, ξέρουν πολύ καλά γιατί νιώθουν τόσο καλά μαζί της.

Λέει κανείς, λοιπόν, ότι αν ξαφνικά για φέτος χαθούν όλα, η ΑΕΚ θα παραμένει πετυχημένη; Όχι, κανείς δεν λέει αυτό. Μπορεί, όμως, να πει ότι για τα επόμενα χρόνια, δεν θα χρειαστεί να γίνει πια τίποτα στα ξαφνικά. Διότι έχει ήδη φροντίσει για αυτό...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x