Θοδωρής Τσούτσος

Τι δουλειά θα είχαμε ανάμεσά τους;

Βλέπεις τους «16» του Champions League και λες, τι δουλειά θα είχαμε ανάμεσά τους; Το πιο στενάχωρο είναι ότι όλο και κάτι έχουμε πετύχει με τους συγκεκριμένους. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο πέρασε ευρωπαϊκά 24ωρα τις τελευταίες ημέρες. Λόγω του Ολυμπιακού, με την πρόκριση επί της Μίλαν και με την κλήρωση για τους «32» του Europa League, υπήρξε και ένταση συναισθημάτων αυτά τα 24ωρα. Αλλά σε κάθε περίπτωση, ευρωπαϊκές στιγμές, έστω και άσχημες, ήταν και αυτές που χάρισαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Η σχέση Ευρώπη και ελληνικές ομάδες έχει, η αλήθεια είναι, πολλές αυξομειώσεις στη διαδρομή της. Πότε η Ευρώπη γίνεται αποκούμπι. Πότε ευκαιρία για αποδείξεις, αυτό μάλιστα πολύ συχνά, διότι χρησιμοποιείται επικοινωνιακά. Πότε γίνεται εφιάλτης. Πότε είναι μέχρι και μπελάς.

Σχεδόν ποτέ, όμως, δεν έχει απλώς και μόνο ποδοσφαιρική χροιά. Καθαρά αγωνιστικό ενδιαφέρον, δηλαδή. Αν είχε, με τη διαδρομή τόσων δεκαετιών από τις ελληνικές ομάδες και κυρίως εκείνες που έχουν σχεδόν ετήσια "συνδρομή" με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όλο και κάτι περισσότερο θα είχαμε ως αποτέλεσμα.

Βλέπεις, για παράδειγμα, τα ζευγάρια των "16" του Champions League, φάση δηλαδή στην οποία στο παρελθόν έχουν βρεθεί και έχουν προσπεράσει ελληνικές ομάδες, αλλά πλέον λες... τι δουλειά θα είχαμε ανάμεσά τους;

Το στενάχωρο είναι ότι με τις συγκεκριμένες 16, έχουμε κάνει αρκετά πραγματάκια στο παρελθόν. Για την ακρίβεια, ελληνικές ομάδες στο παρελθόν έχουν νικήσει τις 13 από τις 16. Εκτός, δηλαδή, από Μάντσεστερ Σίτι (έχει παίξει μόνο με τον Άρη), Παρί Σεν-Ζερμέν και Μπάγερν Μονάχου, όλες τις υπόλοιπες.

Ακόμη και με τις τρεις, ο Άρης σε δύο ματς είχε πάρει μια ισοπαλία από την Μάντσεστερ Σίτι. Η ΑΕΚ άλλη μία από την γαλλική ομάδα, η οποία πάντως είναι "κακός δαίμονας". Ενώ ο ΠΑΟΚ αν ο διαιτητής δεν έδινε συνεχώς επαναλήψεις στα πέναλτι που έπιανε ο Φορτούλα, θα είχε αποκλείσει την Μπάγερν Μονάχου. Όλο και κάτι, δηλαδή, έχουμε κάνει και με αυτές τις τρεις...

Αναλυτικά ζευγάρι προς ζευγάρι:

Σάλκε: Δύο φορές την έχει κερδίσει ο Παναθηναϊκός, μέσα έξω το 2001 για το Champions League.

Μάντσεστερ Σίτι: Έχει παίξει μόνο ο Άρης αντίπαλός της σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, το 2011 για το Europa League και πήρε μια ισοπαλία, 0-0 εντός έδρας.

Ατλέτικο Μαδρίτης: Την έχει κερδίσει ο Ολυμπιακός το 2014 για το Champions League, ο Άρης μέσα-έξω για το Κύπελλο UEFA το 2010, ο ΟΦΗ το 1993, ο Πανιώνιος το 1971. Δεν έχει περάσει και λίγα...

Γιουβέντους: Ο Ολυμπιακός δύο φορές, μέσα για το Champions League το 2014, έξω για το UEFA το 1999, ο Παναθηναϊκός τρεις φορές, μία για το Champions League το 2000, δύο για το UEFA το 1987 και το 1980.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Την έχει κερδίσει ο Ολυμπιακός το 2014 για το Champions League και της έχει πάρει δύο ισοπαλίες ο Αθηναϊκός το 1991 για το Κύπελλο Κυπελλούχων! Τον απέκλεισε στην παράταση...

Παρί Σεν-Ζερμέν: Από την γαλλική ομάδα έχουν χάσει και οι τέσσερις, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ. Η ΑΕΚ έχει πάρει μία ισοπαλία 0-0 εκτός το 1997 για το Κύπελλο Κυπελλούχων. Χωρίς πρόκριση, όμως...

Τότεναμ: Την έχει κερδίσει ο ΠΑΟΚ εκτός έδρας για το Europa League 2011 και ο Ολυμπιακός το 1972 για το Κύπελλο UEFA.

Μπορούσια Ντόρμουντ: Την έχουν κερδίσει ο ΠΑΟΚ στην έδρα της το 2015 για το Europa League και ο Ολυμπιακός το 2011 για το Champions League.

Λιόν: Την έχει κερδίσει ο Ολυμπιακός για το Champions League το 2000, την είχε κερδίσει και για το Κύπελλο Κυπελλούχων το μακρινό 1963 και για την ίδια διοργάνωση ο ΠΑΟΚ το 1973.

Μπαρτσελόνα: Την έχει κερδίσει ο Παναθηναϊκός για το Champions League το 2002 και ο ΠΑΟΚ πολύ παλαιότερα, το 1975 για το Κύπελλο UEFA.

Ρόμα: Την έχει κερδίσει ο Παναθηναϊκός μέσα-έξω το 2010 για το Europa League, ο Ολυμπιακός τής έχει πάρει ισοπαλία στην έδρα της, η ΑΕΚ μέσα έξω, ο Άρης δύο φορές εντός.

Πόρτο: Ο Παναθηναϊκός την έχει κερδίσει δύο φορές στην έδρα της, το 2003 για το UEFA, το 1995 για το Champions League. Ο Ολυμπιακός την έχει κερδίσει τρεις φορές, όλες για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, 1997, 1998, 1999. Η ΑΕΚ το 1978 τής είχε βάλει έξι!

Άγιαξ: Ο Ολυμπιακός τον νίκησε το 1998 για το Champions League και το 1983 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ο Παναθηναϊκός πήγε και τον νίκησε στην έδρα του το 1996 για το Champions League.

Ρεάλ Μαδρίτης: Ο Ολυμπιακός την κέρδισε το 2005 για το Champions League. Η ΑΕΚ το 1985 για το Κύπελλο UEFA, αλλά τής έχει πάρει ισοπαλία και μέσα στο Μπερναμπέου.

Λίβερπουλ: Την κέρδισε ο Ολυμπιακός το 2004 για το Champions League.

Μπάγερν Μονάχου: Ο ΠΑΟΚ είχε πάει να την αποκλείσει το 1983 για το Κύπελλο UEFA, αλλά αποκλείστηκε στα πέναλτι.

Συνολικά, λοιπόν, με αυτές τις "16" ομάδες που τώρα συνεχίζουν στο Champions League, οι ελληνικές ομάδες έχουν 36 νίκες! Καθόλου λίγες. Κι όμως, σωστά το αναρωτιόμαστε. Τι δουλειά θα είχαμε ανάμεσά τους;

Το ελληνικό ποδόσφαιρο ασφαλώς και μπορεί να χαίρεται για το γεγονός ότι και φέτος, όπως και πέρυσι με την ΑΕΚ, έχει ομάδα, τον Ολυμπιακό στους "32" του Europa League. Ίσως και πιο μακριά. Όλα αυτά πέρα από τις συλλογικές επιτυχίες, είναι βαθμοί. Είναι υποθήκη για το μέλλον, για το πόσες ομάδες θα έχουμε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο, όμως, θα πρέπει και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με την Ευρώπη. Να αντιληφθεί τι θέλει από αυτήν. Εκτός αν η απάντηση είναι η εύκολη που έρχεται στο μυαλό. Μόνο χρήματα και επικοινωνιακές νίκες...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x