Θοδωρής Τσούτσος

Το πέναλτι και η ανάγκη της ΑΕΚ για αυτοέλεγχο!

Η ΑΕΚ καλείται να διαχειριστεί κάτι που δεν ξέρουμε αν συμβαίνει, αλλά εκείνη να το κάνει σαν να συμβαίνει ήδη. Είναι πολύ δύσκολο αυτό, όπως απέδειξε η περίπτωση ΠΑΟΚ. Γράφει ο Θοδωρής Τσούτσος.

Η ΑΕΚ έβαλε έναν αχρείαστο μπελά στο κεφάλι της. Διότι από τη μία καλείται πια να αποδεικνύει πως ένα πέναλτι δεν αξίζει όσο είκοσι χρόνια και ταυτόχρονα έχει να αντιμετωπίσει και την "εσωτερική αντιπολίτευση", που είναι υπολογίσιμη δύναμη, την "μαλώνει" για τον τρόπο με τον οποίο νίκησε, της ζητάει εξηγήσεις περισσότερο ίσως και από τους αντιπάλους και την πιέζει να μην γίνει "σαν κι αυτούς". Σωστό, υγεία δείχνει, αλλά μοιάζει περισσότερο με ανάγκη άλλοθι των απέναντι, παρά με επιχείρημα που - τουλάχιστον για την ώρα - στέκει.

Του Θοδωρή Τσούτσου

Για να στέκει, θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια και συνέπεια σε τέτοιες καταστάσεις. Οπως και τότε, η αντίδραση δεν είχε δημιουργηθεί από το πρώτο πέναλτι. Η ΑΕΚ, λοιπόν, καλείται να διαχειριστεί κάτι που ακόμη δεν ξέρουμε αν συμβαίνει, αλλά εκείνη να το διαχειριστεί σαν να συμβαίνει. Δεν είναι καθόλου εύκολο.

Για την ακρίβεια είναι ένας μπελάς, που μάλιστα δημιουργήθηκε σε όχι κατάλληλη στιγμή. Σε μέρες, δηλαδή, που τα πράγματα τής πήγαιναν καλά και την εβδομάδα που ακολουθεί το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Ο οποίος έχει πια πεδίο να αξιοποιήσει αυτό που συνέβη στο Περιστέρι και η ΑΕΚ λόγους για να αποπροσανατολιστεί.

Ο ΠΑΟΚ, για παράδειγμα, δεν κατάφερε να διαχειριστεί όλο αυτό που έγινε πέρυσι μετά τον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό και τελικά τον τελικό Κυπέλλου με την ΑΕΚ. Βέβαια, ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα πέναλτι και μια νίκη την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος κόντρα στη Λαμία, αλλά δεν ήταν μόνο αυτός ο λόγος. Ο ΠΑΟΚ είχε τροφοδοτήσει όλο αυτό που συνέβαινε με τη στάση του, τη ρητορική του, τη συμπεριφορά του.

Η ΑΕΚ, αν και ακόμη είναι νωρίς, δείχνει να το αποφεύγει κάτι τέτοιο. Δείχνει να είναι πολύ πιο συνειδητοποιημένη σε αυτό που συμβαίνει, άρα η ίδια γνωρίζει αν το θέλει ή δεν το θέλει. Εμείς θα το μάθουμε στη συνέχεια. Τουλάχιστον για την ώρα η Ενωση δείχνει αυτοέλεγχο, διότι όπως είπαμε με το δεδομένο ότι ακολουθεί το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, υπάρχει ακόμη δρόμος αυτός να χαθεί. Δεν είναι και δύσκολο, στην εποχή που το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι γεμάτο κατάλοιπα...

Στην πραγματικότητα για να αποφεύγεις τέτοιου είδους καταστάσεις ο πιο σίγουρος τρόπος είναι να μην αφήνεις "εκκρεμότητες" σε τέτοιους αγώνες, άρα και χώρο στο διαιτητή να αποφασίσει για την έκβαση ενός αγώνα με μια νεοφώτιστη ομάδα. Η ΑΕΚ το έκανε στο Περιστέρι και ακόμη και αν δεν ευθύνεται για την απόφαση του Βάτσιου, για το γεγονός ότι άφησε το ματς ξεκρέμαστο μέχρι το τέλος σίγουρα ευθύνεται η ίδια.

Ο αγώνας με τη Λαμία ήταν για την Ενωση ένα τεστ πρωταθλητισμού. Είναι από τα παιχνίδια που πρώτα πρέπει να κερδίσεις το μυαλό σου για να τα πάρεις και στη συνέχεια το ίδιο το παιχνίδι. Ειδικά το συγκεκριμένο. Διότι από τη μία πλευρά η ΑΕΚ προερχόταν από μία πολύ σημαντική ευρωπαϊκή επιτυχία, από την άλλη ήταν αγώνας στον οποίο η νίκη την έστελνε στην πρώτη θέση. Η περσινή ΑΕΚ είχε δείξει ότι σε αγώνες με επηρεασμένο το μυαλό της, δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει. Για τη φετινή υπήρχαν λόγοι να πιστεύει κανείς το αντίθετο.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτό, για το οποίο ασφαλώς και είναι νωρίς ακόμη να έχουμε ξεκάθαρη άποψη, το πρώτο δείγμα δεν είναι θετικό για την ίδια. Δεν το έκανε ούτε στο Γιάννενα, προερχόμενη από τη νίκη πρόκριση επί της Μπριζ, δεν το έκανε ούτε με τη Λαμία, ακόμη και αν κέρδισε με το πέναλτι, ακόμη και αν είχε περισσότερες ευκαιρίες. Αν όντως έχει φροντίσει να το κατακτήσει, να μπορεί δηλαδή να παίρνει αγώνες περισσότερο μυαλού παρά ποδοσφαίρου, θα πρέπει να το αποδείξει στη συνέχεια.

Για την ακρίβεια είναι καθοριστικό να το πετύχει, γιατί αλλιώς θα της είναι δύσκολο να διεκδικήσει υψηλούς στόχους. Με την πρόκριση στους ομίλους του Europa League, αλλά και με την κακή εικόνα που δείχνουν οι αντίπαλοι εντός συνόρων, η χρονιά έχει γίνει πολύ απαιτητική για την ίδια. Το ξέρει η ίδια για τον εαυτό της, το αντιλαμβάνεται γενικά και η υπόλοιπη ποδοσφαιρική Ελλάδα. Η ΑΕΚ καλείται να το επιβεβαιώσει. Και σε όλο αυτό που έχει μπροστά της, ειδικά από τη στιγμή που το πιο άμεσο είναι το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και η προοπτική του +5 από εκείνον, το πέναλτι στο Περιστέρι θα πρέπει να της πάρει το χρόνο και την ενέργεια που χρειάζεται. Οχι περισσότερο, διότι κινδυνεύει να την αποπροσανατολίσει...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x