Επικαιρότητα

Τι κρύβεται πίσω από τη νέα αντιπαράθεση κυβέρνησης-δικαστών

Μετά από αρκετούς μήνες «ηρεμίας» στις σχέσεις της κυβέρνησης με την δικαιοσύνη πυροδοτήθηκε νέα κόντρα.

Μπορεί να μην είχε ακριβώς τα χαρακτηριστικά δημόσιου καυγά ωστόσο ήταν πρωτοφανής η διαμάχη του υπουργού Δικαιοσύνης με τον πρόεδρο του ΣτΕ ( και όχι μόνο) στην 33η τακτική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων έγινε το μεσημέρι της Κυριακής.

Μετά από αρκετούς μήνες «ηρεμίας» στις σχέσεις της κυβέρνησης με την δικαιοσύνη, οι αιχμές του κ. Κοντονή για τους δικαστές και η επίπληξη που δέχθηκε από τον πρόεδρο του ΣτΕ Νίκο Σακελλαρίου ότι επιχειρεί ωμή παρέμβαση στη δικαιοσύνη, πυροδοτούν νέο κύκλο έντασης.

Είναι η δεύτερη «κόκκινη κάρτα» που σηκώνει ο πρόεδρος του ΣτΕ προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Ανήμερα της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στις 24 Ιουλίου και ενώ η δικαιοσύνη βρισκόταν στο στόχαστρο των κυβερνητικών στελεχών για την ακύρωση του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες ο πρόεδρος του ΣτΕ είχε προχωρήσει σε μια πρωτοφανή δημόσια δήλωση. Τότε ζητούσε να σταματήσουν οι αδικαιολόγητες επιθέσεις από όπου και αν προέρχονται, «επιθέσεις οι οποίες στρέφονται ευθέως κατά του Κράτους Δικαίου, θεμελιώδης πυλώνας του οποίου είναι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, στη μείωση του κύρους της οποίας προδήλως αποβλέπουν»

Το νέο επεισόδιο
Ακούγοντας τον κ. Κοντονή να εγκαλεί δικαστές λέγοντας «πως αποφάσεις δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης» και να σημειώνει και την απόφαση του ΣτΕ που ακύρωσε το νόμο για την υποβολή των δηλώσεων Πόθεν Εσχες ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Νίκος Σακελλαρίου εξανέστη: «Τη δημοκρατική νομιμοποίηση μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια. Παρουσία μου κύριε υπουργέ ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας». Αντίστοιχη τοποθέτηση έκανε και ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων.

Ο υπουργός σε ανακοίνωσή του αργότερα επιχείρησε μερική αποκλιμάκωση χαρακτηρίζοντας αναιτιολόγητη την επίθεση σε βάρος του από τον πρόεδρο του ΣτΕ αν και επανέλαβε τις αιχμές του σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ, με την οποία ακυρώθηκε ο νόμος για το πόθεν έσχες.

«Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία» σχολίασε ο υπ. Δικαιοσύνης.

«Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του Προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα δε θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους, όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους» κατέληξε αναφερόμενος στα όσα κατήγγειλε ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου.

Η νέα κόντρα προκάλεσε και πολιτικές αντιδράσεις με την ΝΔ να αναφέρει ότι σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ο κ. Κοντονής θα είχε ήδη αποπεμφθεί από την θέση του . Και το ΠΑΣΟΚ να κάνει λόγο για αποκορύφωνα συστηματικής καθεστωτικής απόπειρας χειραγώγησης.

Τι είχε γίνει στην τακτική συνέλευση των της Ενωσης Εισαγγελέων
Στην παρέμβαση του ο Στ. Κοντονής μετέφερε όπως είπε τον χαιρετισμό και την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού « για το δύσκολο έργο που επιτελούν οι εισαγγελείς της χώρας και τη μάχη κατά τη διαφθοράς» και υποσχέθηκε ότι άμεσα θα στελεχωθούν όλα τα δικαστήρια. Στη συνέχεια όμως διατύπωσε σαφείς αιχμές.

Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε όλα, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης και συνέχισε λέγοντας ότι υπάρχουν προβλήματα όχι μόνο όταν ένα βούλευμα κάνει να εκδοθεί πάνω από ένα χρόνο από όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας παρέδωσε την πρόταση. Το κρίσιμο βούλευμα περίμενε η κοινωνία πάνω από 13 μήνες. Δοκιμάστηκαν οι αντοχές της Δικαιοσύνης.Πρωτόγνωρο να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Αποφάσεις δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Πρόβλημα είναι επίσης το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο των δηλώσεων του πόθεν έσχες, είπε ο κ. Κοντονής.

Πρόεδρος του ΣτΕ σε Κοντονή: Υπάρχουν όρια στα λόγια

«Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση δικαιοσύνης κυβέρνησης. Είδα όμως η αντιπαράθεση αυτή να αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγέλλω ωμή παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης. Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα .Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον πόθεν έσχες γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη» σημείωσε ο προσκεκλημένος πρόεδρος του ΣτΕ ζητώντας το λόγο για να απαντήσει στον υπουργό.

Και συνέχισε :«Οι δικαστικές αποφάσεις, θέλει, δεν θέλει κανείς πρέπει να γίνονται σεβαστές γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίηση μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια. Παρουσία μου κύριε υπουργέ ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας».

Το πινγκ - πονγκ Ασπρογέρακα - Κοντονή
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δ. Ασπρογέρακας μόλις ο κ. Κοντονής κατέβηκε από το βήμα, απάντησε στον υπουργό Δικαιοσύνης για το πόθεν έσχες, ότι ούτε έγκλημα ούτε απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων είναι.

«Φέρτε μας νόμο και θα καταθέσουμε αυτά που πρέπει. Οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί θα καταθέσουν όλα όσα πρέπει ενσυνειδήτως. Για τις δικαστικές αποφάσεις, ο εισαγγελέας εφαρμόζει τον νόμο», ανέφερε. Και κατέληξε ο κ. Ασπρογέρακας ότι η δικαστική απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί από όλους. Ακόμα και οι μη αρεστές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται. Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από δικαστή να προχωρήσει στην έκδοση βουλεύματος, εξάλλου υπήρχε μειοψηφία.

Όμως, απάντησε ο κ. Κοντονής στον πρόεδρο της Ένωσης ότι όταν υπάρχουν εξαιρέσεις από τις δηλώσεις πόθεν έσχες για τα χρήματα σε θυρίδες ή αλλού, τότε φαλκιδεύεται ο νόμος. Αυτό που ισχύει για όλους πρέπει να ισχύει πρωτίστως για δικαστικούς. Δεν είπε η κυβέρνηση ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς θέλησαν να κρύψουν παράνομα προϊόντα. Αυτό είναι ερμηνεία. Δεν κάναμε δίκη προθέσεων. Ούτε ότι υπάρχουν επίορκοι δικαστές. Αυτά είναι πέρα από την κυβέρνηση.

Επανήλθε όμως ο κ. Ασπρογέρακας, επισημαίνοντας ότι σε κάθε συνταγματικά προσδιορισμένη χώρα υπάρχει ένα ανώτατο δικαστήριο. Αποφάσισε το ανώτατο δικαστήριο να μην καταθέσουμε πόθεν έσχες.

Την ίδια στιγμή, ο εφέτης Νίκος Σαλάτας αναφερόμενος στην κριτική του υπουργού για τις ανακοινώσεις των δικαστικών ενώσεων επί διαφόρων θεμάτων - πέραν των αρμοδιοτήτων τους - αφού δέχθηκε την κριτική ανέφερε με νόημα πως «δεν μπορεί ο υπουργός να έρχεται για να μας μαλώσει».

Ως προς το βούλευμα το οποίο είχε αναφέρει προηγουμένως ο κ. Κοντονης ότι έκανε 13 μήνες να εκδοθεί, ο κ. Σαλάτας είπε ότι υπήρξαν τουλάχιστον 5 αιτήσεις εξαιρέσεως, ενώ 2 κατέθεσαν αιτήσεις αποχής λόγω κωλύματος, που καθυστέρησαν την έκδοσή του διαφορετικά θα είχε εκδοθεί σε 6 μήνες

Και πολιτικές αντιδράσεις
«Δεν υπάρχει προηγούμενο η ηγεσία της Δικαιοσύνης να καταγγέλλει δημοσίως τον καθ' ύλην αρμόδιο υπουργό για ωμή παρέμβαση στο έργο της. Σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος ο κ. Κοντονής θα είχε ήδη αποπεμφθεί από την θέση του» σχολίασε η ΝΔ με αφορμή όσα έγιναν στην τακτική συνέλευση της Ενωσης Εισαγγελέων. Και η αξιωματική αντιπολίτευση σημειώνει « Αλλά για το καθεστώς Τσίπρα - Καμμένου είναι ψιλά γράμματα ακόμη και η διάκριση των εξουσιών που κατοχυρώνει την Δημοκρατία».

Σε ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «νέα, προκλητική, ωμή παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης στο έργο των δικαστικών και εισαγγελικών αρχών, και μάλιστα από το βήμα της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος», τονίζει πως «σηματοδοτεί το αποκορύφωμα της συστηματικής καθεστωτικής απόπειρας χειραγώγησης της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης από μια επικίνδυνη και αυθαίρετη κυβέρνηση» και σημειώνει:

«Απαντώντας στη νέα εκτροπή του κ. Κοντονή, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας διατύπωσε αυτό που όλοι οι δημοκρατικοί πολίτες έχουν διαπιστώσει με αποστροφή: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ εξακολουθεί με θρασύ και απροκάλυπτο τρόπο να παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και να μεταχειρίζεται τους λειτουργούς της ως μέσα εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων και σκοπών. Ματαιοπονούν. Οι Έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, όλα αυτά τα χρόνια της θεσμικής κρίσης έχουν αρθεί στο ύψος των ιστορικών περιστάσεων. Με σθένος και αξιοπρέπεια, έχουν υψώσει το ανάστημά τους απέναντι σε κάθε είδους απειλή. Σε κάθε απόπειρα παρέμβασης και επηρεασμού. Το μήνυμά τους είναι σαφές κι αυστηρό: Κανείς δεν διώκεται κατά παραγγελία κέντρων εξουσίας και συμφερόντων. Κανείς δεν παγιδεύεται σε σκηνοθετημένες διώξεις και αναμοχλεύσεις υποθέσεων. Κανείς δεν επιτρέπεται να εμπλέκεται σε καφκικές ανακριτικές και διωκτικές διαδικασίες».

Καταληκτικά, το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει στην ανακοίνωση πως «η Δικαιοσύνη δεν υποτάσσεται σε συμφέροντα και πιέσεις απ' όσο ψηλά κι αν προέρχονται» και προσθέτει: «Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να παραιτηθεί από κάθε προσπάθεια επηρεασμού των δικαστών. Επιβάλλεται να σταματήσει εδώ και τώρα τα παιχνίδια με τη Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου. Ως εδώ».

Πηγή: thetoc.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x