sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το 49άρι του Λάρκιν θα έπρεπε να το περιμένουμε

Το γεγονός ότι ο Αμερικανός σούπερ σκόρερ έσπασε το ρεκόρ πόντων όλων των εποχών σε ματς Euroleague δεν θα έπρεπε να μας εκπλήξει. Οι περσινοί οιωνοί ήταν ξεκάθαροι.

Οι εποχές του one man show στο κορυφαίο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ έχουν περάσει στο παρελθόν. Οι 30άρες, πόσο μάλλον οι 40άρες σε ένα παιχνίδι είναι όλο και πιο σπάνιο φαινόμενο. Ενδεικτικά, την τελευταία 15ετία μόλις δύο φορές έχουμε δει κάποιον να βάζει 40+ πόντους στην Euroleague, τον Μπόμπι Μπράουν της Σιένα το 2013 (43π.) και τον αρχισκόρερ Κάρλτον Μάγερς της Μπολόνια το 2007 (41π.). Ακόμα κι αν ο παίκτης είναι σε «καυτό» βράδυ, ο προπονητής του μάλλον θα προτιμήσει να τον αποσύρει, παρά να τον αφήσει να ολοκληρώσει το σόου του. Ίσως να μην είναι θέμα μόνο προφύλαξης ενόψει επόμενων υποχρεώσεων, αλλά και νοοτροπίας.

Αυτό έκανε και ο Εργκίν Αταμάν με τον Σέιν Λάρκιν στο 35΄ του αγώνα της Αναντολού Εφές με την Μπάγερν Μονάχου, ενώ ο Αμερικανός υπερ-σκόρερ είχε προλάβει να σημειώσει 36 πόντους. Ευτυχώς, για την αναγραφή του ίδιου στα χρυσά κιτάπια της ιστορίας και για το κοινό του «Sinan Erdem», που απαίτησε την επιστροφή του στο παρκέ, αυτή συνέβη και ο μικρός το δέμας (έχει ύψος 1.81), αλλά τεράστιος επιθετικός παίκτης κατάφερε να βάλει άλλους 13 πόντους, έφθασε τους 49 και συνέτριψε κατά οκτώ το προηγούμενο ρεκόρ.

Ρεκόρ σε πόντους, ισοφάριση ρεκόρ και σε εύστοχα τρίποντα (δέκα, όσα και ο Άντριου Γκάουντλοκ το 2014) για τον 27χρονο από το Σινσινάτι του Οχάιο. Μυθικά επιτεύγματα, ειδικά εν έτει 2019, αλλά ίσως και να μην έπρεπε να εκπλαγούμε. Αν κάποιος μπορούσε να το κάνει, ήταν αυτός. Μας είχε προετοιμάσει από πέρυσι.

Διότι όταν ένας παίκτης έχει 29,5 πόντους μέσο όρο σε Final-4 (επίσης ιστορικό ρεκόρ) και βάζει 38 πόντους σε τελευταίο τελικό πρωταθλήματος που κρίνει τον τίτλο, πάει να πει ότι σε παιχνίδι regular season δεν το ΄χει σε πολύ να φτάσει την 40άρα και βάλε.

Ο Λάρκιν, λοιπόν, έβαλε πέρυσι 30 στον ημιτελικό του Final-4 με τη Φενέρμπαχτσε, 29 στον τελικό με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και 38 στον «φλεγόμενο» έβδομο τελικό του τουρκικού πρωταθλήματος, ξανά με τη Φενέρ. Κι όλα αυτά ενώ μέχρι τον Απρίλιο έπαιζε «σβηστός», έχοντας οριακά διψήφιους μέσους όρους.



Μοιάζει σαν να κάνει σε όλους πλάκα και όποτε θέλει να πατάει το turbo και να εκτοξεύεται.

Συν τοις άλλοις, ο απόφοιτος του κολλεγίου του Μαϊάμι ανεβάζει τουλάχιστον 50% τις επιδόσεις μιας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό και χτυπάει τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς τίτλους. Δεν είναι ούτε Μπόμπι Μπράουν, ούτε Κάσπαρς Καμπάλα (το ρεκόρ των οποίων έσπασε χθες, μαζί με των Κάρλτον Μάγερς και Αλφόνσο Φορντ), που οι πόντοι τους δεν έδιναν ούτε τίτλους, ούτε μεγάλες συλλογικές επιτυχίες.

Σπουδαίους σκόρερ έχουν δει πολλούς τα ευρωπαϊκά γήπεδα. Τεράστιους μπασκετμπολίστες, που να έχουν την ικανότητα να σημαδέψουν με το απύθμενο επιθετικό ταλέντο τους το μπάσκετ της «Γηραιάς Ηπείρου», δεν μπορούμε να κατονομάσουμε αναρίθμητους. Και ο Σέιν Λάρκιν δικαιούται να συγκαταλέγεται σε αυτούς.

Είναι μόλις 27 ετών και το συμβόλαιό του έχει ΝΒΑ- out για το προσεχές καλοκαίρι. Ας απολαύσουμε τη φετινή σεζόν και την παραμονή του στην Ευρώπη, για όσο διάστημα είμαστε τυχεροί κι αυτή παρατείνεται.



Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαούτσος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x