sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το αξέχαστο βράδυ που ο ΠΑΟΚ λύγισε την Μπαρτσελόνα του Κρόιφ!

Οι ελληνικές ομάδες έχουν πανηγυρίσει κατά το παρελθόν απίστευτες νίκες στην Ευρώπη. Μια από εκείνες αποτελεί και του ΠΑΟΚ απέναντι στην Μπαρτσελόνα του μεγάλου Γιόχαν Κρόιφ.

«Αν μπορείς να το ονειρευτείς, μπορείς να το κάνεις» είχε πει κάποτε ο Γουώλτ Ντίσνεϋ και πριν πολλά χρόνια ο ΠΑΟΚ κατάφερε να επιβεβαιώσει το παραπάνω γνωμικό.

Το ημερολόγιο έδειχνε 16 Σεπτεμβρίου 1975.

Τότε, ήταν που θριάμβευσε επί της Μπαρτσελόνα στην Τούμπα. Ήταν μια ονειρική πρεμιέρα στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Γράφει ο Παναγιώτης Ιωάννου

Στον στρατόπεδο των Καταλανών λίγους μήνες νωρίτερα ο «θαυματοποιός» Χένες Βάισβαϊλερ, πήρε το χρίσμα για να ηγηθεί των «μπλαουγκράνα».

Ο Γερμανός τεχνικός, την περίοδο κατά την οποία παρέλαβε τη Μπορούσια Γκλάντμπαχ το 1964 βολόδερνε στη δεύτερη κατηγορία. Ωστόσο, κατόρθωσε να την επαναφέρει στις ράγες των επιτυχιών (3 πρωταθλήματα Γερμανίας 1970, 1971, 1975 και 1 κύπελλο το 1973).

Στην αντίπερα όχθη, οι «ασπρόμαυροι» οικοδομούσαν δειλά-δειλά τα θεμέλια για την χρυσή περίοδο που επακολούθησε.

Πρωτεργάτης ήταν ο Λες Σάνον που κατέκτησε δύο Κύπελλα (1972,1974) και αποτέλεσε τον πρώτο άνθρωπο που εφάρμοσε στην Ελλάδα το 4-4-2, το οποίο ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές στην Αγγλία.

Παρόλα αυτά, ο Άγγλος τεχνικός θα έφευγε απρόσμενα το 1974, έπειτα από έντονη λογομαχία με τον αείμνηστο πρόεδρο του συλλόγου, Γιώργο Παντελάκη. Η εν λόγω εξέλιξη οδήγησε σε ένα επεισοδιακό διαζύγιο.

Τον διαδέχτηκε ο εμβληματικός Γκιούλα Λόραντ, τεράστια φυσιογνωμία της Ουγγαρίας, υπερδύναμης της δεκαετίας του 1950, γνωστός για τη σιδηρά πειθαρχία που επέβαλλε στις ομάδες που αναλάμβανε. Μαζί του οι Θεσσαλονικείς κατέκτησαν το παρθενικό τους πρωτάθλημα το 1976.

Ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε προκαλέσει αίσθηση στο ευρωπαϊκό στερέωμα με την εντυπωσιακή του πορεία δύο χρόνια πρωτύτερα. Τότε, είχε φτάσει έως τα προημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

Δεν ήταν μόνο ο αποκλεισμός της Λέγκια των έξι διεθνών παικτών που οδήγησαν λίγους μήνες αργότερα την Πολωνία στην τρίτη θέση του Μουντιάλ της Γερμανίας. Ακολούθησε και η ιστορική πρόκριση με το 4-0 κόντρα στη Λυών επί ελληνικού εδάφους, μετά το 3-3 στο «Ζερλάν».

Τη στιγμή που η «αμείλικτη» κληρωτίδα της Ζυρίχης έβγαλε το όνομα της πανίσχυρης Μπαρτσελόνα δίπλα σε αυτό της ελληνικής ομάδας για τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης, πολλοί ήταν αυτοί οι οποίοι -όχι άδικα- χαρακτήριζαν εξ ορισμού αδύνατη την αποστολή.



Η «Μπάρτσα» με ηγέτη τον αξεπέραστο Γιόχαν Κρόιφ, ο οποίος είχε γίνει κάτοικος Βαρκελώνης από το καλοκαίρι του 1973 με το ποσό (παγκόσμιο ρεκόρ για την εποχή) των δύο εκατομμυρίων δολαρίων και τους Νέεσκενς, Ρέσακ αποτελούσε πραγματικό μεγαθήριο.

Τι και αν οι προβλέψεις δεν ήταν με το μέρος της ελληνικής ομάδας; Η προσμονή υπήρξε τεράστια, έτσι πάνω από 50.000 φίλοι του «Δικεφάλου του Βορρά», έδωσαν βροντερό «παρών» για να συνδράμουν τους ποδοσφαιριστές στην Τούμπα που είχε φορέσει τα καλά της.



Μια νύχτα που δεν ξημέρωσε ποτέ!

Από το ξεκίνημα της αναμέτρησης υπήρχαν αρκετές ευκαιρίες εκατέρωθεν, αλλά το 0-0 παρέμενε αμετάβλητο. Το παιχνίδι ακροβατούσε σε τεντωμένο σχοινί μέχρι το 72’.

Εκείνη τη στιγμή, ο Αποστολίδης με βαθιά μπαλιά, βρήκε τον Ασλανίδη. Ο τελευταίος με κεφαλιά τροφοδότησε τον Κούδα. «Ο Μεγαλέξανδρος» ήταν ψύχραιμος και με έξοχο σουτ διαμόρφωσε το τελικό 1-0.

«Μας έδιναν φτερά στα πόδια»

Ο Γιώργος Κούδας περιγράφει στη βιογραφία του: «Της ζωής μου το παιχνίδι»: «Τι ματς κι αυτό! Σαν χθες θυμάμαι εκείνο το ζεστό βράδυ του Σεπτεμβρίου. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ ήταν συγκλονιστικός. Είχε έλθει να καμαρώσει την ομάδα του απέναντι σε ακριβοπληρωμένους και διεθνώς αναγνωρισμένους επαγγελματίες. Με τις ιαχές του μας έδινε φτερά στα πόδια.

Θυμάμαι όμως ότι χειροκρότησε ιπποτικά και δύο-τρεις μαγικές ενέργειες του Κρόιφ ή την πληθωρική παρουσία του Νέεσκενς, του Βραζιλιάνου διεθνή Μαρίνιο και άλλων. Κόπηκαν πάνω από 45.000 εισιτήρια. Οι φίλαθλοι κάθονταν όπου μπορούσαν, στριμωγμένοι σαν σαρδέλες. Νομίζω όμως ότι στο τέλος είπαν χαλάλι».



Όπως αναμενόταν, οι «ασπρόμαυροι» στη ρεβάνς της Ισπανίας υποτάχθηκαν στην ανωτερότητα των Ιβήρων, αφού ηττήθηκαν με 6-1, μένοντας εκτός συνέχειας.

Ωστόσο, αυτό σε τίποτα δεν μειώνει τη μαγική εμφάνιση επί ελληνικού εδάφους, καθώς έγραψαν με χρυσά γράμματα ένα από τα πιο λαμπρά κεφάλαια της ευρωπαϊκής τους ιστορίας!

Οι συνθέσεις των δυο ομάδων

ΠΑΟΚ (Γκιούλα Λόραντ): Φούρτουλα, Γκουερίνο, Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Πέλλιος, Αναστασιάδης, Παρίδης, Σαράφης, Κερμανίδης, Κούδας, Ασλανίδης.

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Χένες Βάισβαϊλερ): Μόρα, Ντε λα Κρουζ, Μιγκουέλι, Κορομίνας, Μαρθιάλ, Μαρίνιο, Ρεσάκ (46’ Χερέδια), Νέεσκενς (67’ Ριφέ), Κρόιφ, Σότιλ, Ασένσι.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x