Πόλο

Το ελληνικό (γυναικείο) πόλο που αντιστέκεται

Μέσα στην μιζέρια του ποδοσφαίρου και την αναταραχή του μπάσκετ, το ελληνικό πόλο (και συγκεκριμένα το γυναικείο) είναι εκεί που πρέπει, κρατώντας την σημαία Ελλάδας ψηλά στο ευρωπαϊκό στερέωμα.

Μέσα στην μιζέρια του ποδοσφαίρου και την αναταραχή του μπάσκετ, το ελληνικό πόλο (και συγκεκριμένα το γυναικείο) είναι εκεί που πρέπει, κρατώντας την σημαία της χώρας μας ψηλά στο ευρωπαϊκό αθλητικό στερέωμα.

Βουλιαγμένη και Ολυμπιακός, Ολυμπιακός και Βουλιαγμένη, κατάφεραν να προκριθούν στο Final 4 της Euro League που θα πραγματοποιηθεί 19-20 Απριλίου στο Σαμπαντέλ της Ισπανίας, με την κληρωτίδα να τους φέρνει αντιμέτωπους στον πρώτο ημιτελικό της Παρασκευής στις 12:30. Στο τουρνουά συμμετέχουν επίσης η Ιταλική Πάντοβα και η διοργανώτρια Σαμπαντέλ.

Σε μια χώρα όπου κανένα σημείο δεν απέχει πάνω από 137χλμ από την θάλασσα, η σχέση του Έλληνα με το υδάτινο στοιχείο είναι κάτι παραπάνω από στενή. Η γυναικεία υδατοσφαίριση είναι ομολογουμένως το δεύτερο πιο επιτυχημένο σπορ από άποψη τροπαίων στον ομαδικό ελληνικό αθλητισμό, μετά το ανδρικό μπάσκετ. Βουλιαγμένη και Ολυμπιακός, μαζί με τους Γλυφάδα και Εθνικό Πειραιώς, έχουν «φέρει» συνολικά 11 ευρωπαϊκούς τίτλους, ωθώντας εκατοντάδες παιδιά να «πέσουν» στις πισίνες.

Ενδεικτικό της μεγάλης απήχησης που έχει το άθλημα στο ελληνικό κοινό, είναι η παραγωγή «νέου αίματος» που στελεχώνουν τόσο τους συλλόγους όσο και τις εθνικές ομάδες. Μάλιστα, από τις συνολικά 30 αθλήτριες που πήραν μαζί τους οι δύο ομάδες στο Σαμπαντέλ, μόλις οι πέντε δεν είναι γηγενής.

Η μοναδική αδυναμία η οποία κρατά το άθλημα πίσω, είναι η έλλειψη ενασχόλησης των «μεγάλων» συλλόγων, πλην των Πειραιωτών με το σπορ. ΑΕΚ και Παναθηναϊκός διαθέτουν πλέον ομάδα μόνο στους άνδρες (Β εθνική και Α2 αντίστοιχα), ο ΠΑΟΚ που «δραστηριοποιείτε» και στις γυναίκες αγωνίζεται στην Α2, ενώ στους άνδρες, δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός απέναντι στους ισχυρούς της λίγκας.

Η διοργάνωση επιστρέφει στο Σαμπαντέλ μετά το 2016, όπου η ομώνυμη ομάδα είχε στεφθεί πρωταθλήτρια. Μάλιστα ο συγκεκριμένος Ισπανικός σύλλογος, σε τέσσερις περιπτώσεις που έχει διοργανώσει το Final 4 στην έδρα του (2010-11,2012-13,2013-14,2015-16), κατέκτησε ισάριθμες φορές και το τρόπαιο! Η φετινή διοργάνωση θα είναι ιδιαίτερη για ακόμη δυο στοιχεία.

Πρώτον γιατί θα είναι μόλις η τρίτη φορά σε 16 χρόνια όπου η Ρωσική υπερδύναμη Κίνεφ Κίρισι θα απουσιάσει από αυτή την φάση και δεύτερον, γιατί θα υπάρξει ελληνική εκπροσώπηση και μάλιστα διπλή, μετά από την περσινή απουσία. Την τελευταία εικοσαετία μόλις δυο φορές, συμπεριλαμβανομένου και της περσινής, δεν υπήρξε «γαλανόλευκο» χρώμα στους κορυφαίους «4».

Οι γηπεδούχοι, με σύμμαχο την παράδοση και την έδρα τους, μπαίνουν ως φαβορί για το 5/5, με τον Ολυμπιακό να θέλει να τους χαλάσει τα σχέδια και να αναδειχθεί για δεύτερη φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης μετά το 2015 στο Παπαστράτειο. Για να το κάνει αυτό ωστόσο, πρέπει να καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο του συνόλου της Αλεξίας Καμένου, που σίγουρα δεν θα παραδοθεί αμαχητί.

Οι δύο ελληνικές ομάδες κοντραρίστηκαν το Σάββατο 13/3 για την έκτη αγωνιστική της τρίτης φάσης του πρωταθλήματος, με τους ερυθρόλευκους να παίρνουν την νίκη με 10-5 στον Πειραιά, σε μια πρόβα τζενεράλε για τον ημιτελικό της Euro League. Τέλος η Ιταλική Πάντοβα, θα πραγματοποιήσει την παρθενική της εμφάνιση σε ένα Final 4, με σκοπό να φέρει τον τίτλο πίσω στην γειτονική χώρα για πρώτη φορά μετά το 2012, πράγμα που μοιάζει απίστευτο μπροστά στην δυναμικότητα της Σαμπαντέλ.
Ευχόμαστε όποια από τις δυο ελληνικές ομάδες προκριθεί στον τελικό, να κατακτήσει και το τρόπαιο!

Επιμέλεια: Χρήστος Κατριμουστάκης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x