F1

Το γαλλικό grand prix επιστρέφει… με 343 χιλιόμετρα!

Από την επόμενη χρονιά η Formula 1 θα «επισκεφθεί» τη Γαλλία μετά από δέκα χρόνια, και το σιρκουί Paul Ricard θα φτάσει τα μονοθέσια στα όρια τους.

Οι δοκιμές της FIA σε προσομοιωτές έδειξαν ότι τα μονοθέσια θα ξεπεράσουν τα 340χλμ/ώρα σε δύο σημεία του γαλλικού grand prix, το οποίο επιστρέφει στο καλεντάρι της Formula 1, έπειτα από δέκα χρόνια απουσίας.

Όπως έδειξαν οι δοκιμές τα μονοθέσια θα φτάσουν τα 343χλμ/ώρα στην Mistral Straight. Η συγκεκριμένη ευθεία ήταν αρχικά 1.8χλμ και για να μην φτάσουν οι κινητήρες των μονοθεσίων στα όρια τους, ο σχεδιαστής της πίστας «έβαλε» ένα σικέιν. Σε αυτό το σικέιν τα μονοθέσια θα φτάσουν με 343χλμ/ώρα, ενώ βγαίνοντας από αυτό και μέχρι την επόμενη στροφή το κοντέρ θα ξαναδείξει την ίδια ταχύτητα, φτάνοντας τα όρια των μονοθεσίων αλλά και την αδρεναλίνη των πιλότων και των φίλων της Formula 1 στα ύψη.

«Η FIA έκανε έρευνα και η ταχύτητα των μονοθεσίων πριν το σικέιν θα φτάσει τα 343χλμ/ώρα, άρα το σικέιν είναι χρήσιμο, καθώς αποτρέπει τους κινητήρες από το να φτάσουν την τελική ταχύτητα για 1.8χλμ», είπε ο σχεδιαστής της πίστας.

Με τα μονοθέσια να φτάνουν με τέτοια ταχύτητα σε ένα σικέιν θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για προσπεράσματα, ενώ αρκετοί πιλότοι θεωρούν πως αυτά μπορεί να γίνουν ακόμα και χωρίς την χρήση του DRS.

Τελευταία φορά που έγινε grand prix στη Γαλλία, ήταν το 2008 στην πίστα του Magny Cours. Στην πίστα Paul Ricard, που θα βρίσκεται για τα επόμενα πέντε χρόνια στο καλεντάρι της Formula 1, έχει να διεξαχθεί αγώνας από το 1990.

Επιμέλεια: Περικλής Καλογερόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x