Διονύσης Δεσύλλας

Το γήπεδο στου Γουδή και τα κέρδη του Παναθηναϊκού

Ο Διονύσης Δεσύλλας γράφει για την «ιστορία Γουδή», καταγράφει όλες τις πτυχές και αναλύει τα κέρδη του Παναθηναϊκού, ακόμη κι αν δεν γίνει γήπεδο.

Του Διονύση Δεσύλλα

Εννοείται ότι κάθε οπαδός του Παναθηναϊκού, κάθε άνθρωπος που ασχολείται με τον σύλλογο, αλλά και κάθε φίλαθλος θέλει να δει το «τριφύλλι» να φτιάχνει το δικό του σύγχρονο γήπεδο. Γι’ αυτό και στο άκουσμα της είδησης για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να «σπρώξει» τη λύση Γουδή, ορισμένοι χαμογέλασαν, λιγότεροι ενθουσιάστηκαν και κάποιοι πιο εγκρατείς-οι περισσότεροι- ήταν συντηρητικοί στις εκτιμήσεις τους υποδέχθηκαν, κρατώντας χαμηλούς τόνους το όλο θέμα. Βλέπετε, το παρελθόν και η μεγάλη ταλαιπωρία που έχει υποστεί ο Παναθηναϊκός με το γηπεδικό ζήτημα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, έχει κάνει πολύ κόσμο να ακούει πολλά και να κρατάει λίγα. Δικαίως...

Πρέπει να ξεκαθαριστεί κάτι πολύ σημαντικό. Η πρόταση για το Γουδή και η όλη κινητοποίηση δεν έγινε από την πλευρά του Παναθηναϊκού Α.Ο. Οι «πράσινοι» είναι αυτοί που δέχθηκαν πρώτα «κρούση» και στη συνέχεια άκουσαν την πρόταση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν προκάλεσε κάτι ο Σύλλογος. Η Πολιτεία το έκανε. Και το έκανε για τους δυο παρακάτω λόγους:

1.Δέχεται τρομερή πίεση από την ALPHA BANK να φύγει οριστικά ο Παναθηναϊκός από τον Βοτανικό, προκειμένου η τράπεζα να πουλήσει άμεσα την περιουσία που έχει στα χέρια της. Η εμπλοκή της τράπεζας έχει να κάνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή. H ALPHA BANK εδώ και περίπου ένα χρόνο κατέχει στο χαρτοφυλάκιό της το εμπορικό κέντρο του Μπάμπη Βωβού. Από τη στιγμή που έχει βρει να πουλήσει, καταλαβαίνει κανείς ότι θα... κινήσει γη και ουρανό, ώστε ο Παναθηναϊκός να φύγει από τον Βοτανικό. Και για να συμβεί αυτό, η κυβέρνηση οφείλει να βρει ένα άλλο μέρος για να χτιστεί (αν και εφόσον βρεθεί χρηματοδότηση και όλα πάνε καλά) το νέο γήπεδο του τριφυλλιού.

2. Για τις ψήφους. Μην το γελάτε και μη νομίζετε ότι μια τέτοια αιτιολόγηση περιέχει λαϊκισμό. Κάθε άλλο. Η κυβέρνηση βλέπει τις δημοσκοπήσεις και καταλαβαίνει ότι μετράει αντίστροφα. Από τη στιγμή που η ALPHA BANK της χτύπησε την πόρτα και της ζήτησε να δράσει άμεσα με τον Βοτανικό, για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω, τα στελέχη της είδαν οτι εδώ έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να κάνουν κάτι για να κερδίσουν κόσμο. Να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν και τις κινητοποιήσεις που έκαναν τα... παλιά χρόνια και να γυρίσουν, όσο μπορούν, το κλίμα, πρώτα προτείνοντας γήπεδο στον Παναθηναϊκό και στη συνέχεια προχωρώντας το αντίστοιχο θέμα της ΑΕΚ.

Προσοχή: Το αν θα έχει θετική έκβαση η υπόθεση και ο Παναθηναϊκός κάνει γήπεδο εκεί ή όχι, δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς. Κι ούτε λέμε ότι αυτό πρόκειται ή δεν πρόκειται να συμβεί, εξαιτίας των όσων αναφέραμε. Εξηγούμε, απλώς, το σκεπτικό των κυβερνούντων και αναλύουμε τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Πάμε, τώρα, στην πλευρά του Παναθηναϊκού...

Οι «πράσινοι» έχουν εξαρχής μια εξαιρετική στάση και αντιμετωπίζουν σωστά το όλο θέμα. Δίχως τυμπανοκρουσίες, μα όχι και με λογική «δεν ακούμε τίποτα, δε θέλουμε τίποτα», ο Δημήτρης Μπαλτάκος και οι συνεργάτες του έχουν πει «καθαρά» ότι δέχονται να συζητήσουν και να ψάξουν για επενδυτές αρκεί να μην «πειραχτεί» η Λεωφόρος και ο Ερασιτέχνης να έχει την κυριότητα του γηπέδου. Πράγματα, τα οποία έχουν συμφωνηθεί από την κυβέρνηση, σε χρόνο ρεκόρ...

Ως γνωστόν, ο ίδιος ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Α.Ο μιλάει με επενδυτές, με σκοπό να τους φέρει στην Ελλάδα, να τους παρουσιάσει ένα σοβαρό business plan και με τη βοήθεια της κυβέρνησης (όπως συμφωνήθηκε στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα), αφού πρώτα γίνουν όλα τα νομοθετικά, να πειστούν για χρηματοδότηση του έργου. Ολα αυτά δεν είναι κοντινά και θα τα δούμε στο μέλλον. Το μεγάλο ζήτημα, όμως, είναι άλλο...

Ο Παναθηναϊκός μόνο κέρδη μπορεί να αποκομίσει απ’ όλη αυτή την ιστορία. Το πρώτο και κύριο θα είναι η κατασκευή δικού του γηπέδου με ό, τι αυτό συνεπάγεται. Ολοι το εύχονται και μακάρι οι όποιες κινήσεις γίνουν να αποδώσουν καρπούς.

Το δεύτερο, μα κι αυτό πάρα μα πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ακόμη κι αν δε φτιαχτεί γήπεδο στο Γουδή, ο Σύλλογος θα βγει οριστικά από μια ιστορία που τον έχει βασανίσει για πάνω από μια δεκαετία και που τον έκανε όμηρο του Βωβού και τον συμφερόντων του! Θα απεμπλακεί από τον Βοτανικό.

Καταλαβαίνει, λοιπόν, κανείς ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ιστορίας «Γουδή 2017», μόνο κέρδη μπορεί να έχει ο Παναθηναϊκός απ’ όλη αυτή τη συζήτηση και την κινητοποίηση της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Είτε αυτά είναι πολύ μεγάλα (νέο γήπεδο), είτε μικρότερα, μα σημαντικά (τέλος «ομηρίας» και απεμπλοκή από τον Βοτανικό). Τα υπόλοιπα στη συνέχεια...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x