Νίκος Ζέρβας

Το καθήκον και ο... αέρινος Πέτγουεϊ

Ο Ολυμπιακός ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο της Νεπτούνας, απέχει μία νίκη από την πρωτιά στον 4ο όμιλο της Ευρωλίγκας και ο Νίκος Ζέρβας γράφει το πόσο θα τον αλλάξουν ανάλογες εμφανίσεις του Πέτγουεϊ.

Η αναμέτρηση με τη Νεπτούνας θα ξεχαστεί εύκολα από τον Ολυμπιακό. Με τη νίκη τους οι «ερυθρόλευκοι», απλώς έβγαλαν την απαιτούμενη αντίδραση μετά τη συντριβή στη Βιτόρια και έκαναν το προτελευταίο –όπως αποδείχθηκε- βήμα για την πρωτιά στον 4ο όμιλο. Οι μαχητικοί αλλά μέτριας δυναμικότητας λιθουανοί, δε προσφέρουν ευκαιρία για πανηγύρια (η νίκη χαρακτηρίζεται καθήκοντος) και μόνο τα ρεκόρ που συνεχίζει να καταρρίπτει αγώνα με τον αγώνα ο εκπληκτικός Βασίλης Σπανούλης, είναι άξια αναφοράς μετά από τέτοια βραδιά.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Μόνο; Όχι δα, αφού ο Ολυμπιακός εκτός από την συνεχιζόμενη αναρρίχηση του αρχηγού του, μπορεί και έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα και από αυτό το διαδικαστικού κατά τα άλλα χαρακτήρα παιχνίδι. Πρώτα απ’ όλα, επιβεβαίωσε αυτό που φωνάζει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και αφορά την αμυντική προσήλωση. Όταν άπαντες κάνουν τη δουλειά και συνεργάζονται σωστά στα μετόπισθεν, οι «ερυθρόλευκοι» γίνονται απολαυστικοί και απλοποιούν τη δουλειά, προσφέροντας παράλληλα όμορφο μπάσκετ στο κοινό τους. Όταν όμως τα παραμερίζουν ή χαλαρώνουν, εκτίθενται ακόμα και από τους μέτριους παίκτες της Νεπτούναας, δείγμα του ότι στην Ευρωλίγκα για να κατακτήσεις το παραμικρό πρέπει να κοπιάσεις.

Όσο με το πέρασμα του χρόνου, τη δουλειά που γίνεται στο συγκεκριμένο κομμάτι στις προπονήσεις, αλλά και με την επιστροφή των τραυματιών, ο Ολυμπιακός αυξάνει τα αποτελεσματικά του διαστήματα στην άμυνα, θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και θα δείξει καλύτερο και πιο σταθερό αγωνιστικό πρόσωπο. Ιδίως αν συνδυαστεί με περισσότερη αποτελεσματικότητα στο αμυντικό ριμπάουντ (υπερβολικό νούμερο τα 15 που μάζεψε η Νεπτούνας), η ομάδα θα αποκτήσει περισσότερο παιχνίδι ανοικτού γηπέδου, αλλά και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της. Το ίδιο ισχύει και για τα νέα στοιχεία που προσπαθεί να περάσει ο 47χρονος τεχνικός στην επίθεση που διαθέτει πλέον περισσότερη εκτελεστική ταχύτητα-κυκλοφορία, περισσότερο πλουραλισμό και δε στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο στο πικ εν ρολ του Σπανούλη.

Για να δούμε τις πραγματικές δυνατότητες του Ολυμπιακού στο παραγωγικό κομμάτι –και γενικότερα- θα πρέπει να περιμένουμε την επιστροφή παικτών «κλειδιά» όπως οι Πρίντεζης και Λοτζέσκι, όμως μετά την αναμέτρηση με τη Νεπτούνας, προέκυψαν αρκετά ευχάριστα. Πρώτον η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του Ντάνστον, δεύτερον το ότι ο Ντάρντεν δείχνει να έχει φτάσει πολύ κοντά σε απόλυτα επίπεδα ετοιμότητας, τρίτον το ότι ο Σλούκας μπορεί να προσφέρει τον δεύτερο δημιουργικό πόλο δίπλα στον Σπανούλη και τέταρτον πως ο Λαφαγέτ όταν δεν κάνει κατάχρηση ντρίπλας, διευκολύνει αφάνταστα τον εαυτό του αλλά και τη γενικότερη ομαδική λειτουργία.

Πέμπτον και ίσως κυριότερο, είναι η καταπληκτική και μεστή εμφάνιση του Μπρεντ Πέτγουεϊ, που μέχρι χθες ήταν αμφίβολος λόγω ενοχλήσεων στη μέση. Δεν είναι μόνο οι 20 πόντοι και το ρεκόρ καριέρας του στην Ευρωλίγκα, αλλά το ότι προσέφερε σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού (άμυνα, τάπες, ριμπάουντ, κλεψίματα) κάνοντας μόλις ένα λάθος σε τριάντα λεπτά. Αν ο Αμερικανός φόργουορντ (δεν είναι ο καλύτερος για ομάδα τέτοιου επιπέδου, αλλά δουλεύει σκληρά και άδικα δέχεται όλα τα πυρρά) μπορέσει να σταθεροποιήσει την απόδοσή του και να περιορίσει τις βραδιές που είναι απλή αναφορά στο φύλλο αγώνα, ο Ολυμπιακός δυναμώνει στο έπακρο στη φροντ λάιν, αφού πλην του Πρίντεζη που θα επιστρέψει, θα έχει στο «4» και τον έτοιμο και θρασύ Αγραβάνη.

Με γεμάτη τη γραμμή των ψηλών (ο Χάντερ δείχνει να σταθεροποιείται) και τις επιστροφές στο «3», ο Ολυμπιακός θα μπει στην πιο κρίσιμη καμπή της σεζόν πλήρης και αυτό είναι το πρώτο ουσιαστικά ευχάριστο νέο της σεζόν…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x