Επικαιρότητα

Το λιοντάρι στην Αμφίπολη μαρτυρά το φύλο του νεκρού

Αλευρά: «Τα λιοντάρια στήνονταν στους τάφους ανδρών που πέθαιναν στον πόλεμο»

Πολλά είναι τα σενάρια που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την Αμφίπολη. Την ώρα που αρκετοί αρχαιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο ένοικος είναι γυναίκα έρχονται στο φως της δημοσιότητας διαφορετικές απόψεις.

Η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Γεωργία Αλευρά, εκτιμά ότι το ψηφιδωτό δεν μαρτυρά ακόμα στην ταυτότητα του νεκρού, ωστόσο αντίθετα πληροφορίες για το φύλο του ένοικου μαρτυρά το λιοντάρι. Όπως ανέφερε στο Mega, αν το λιοντάρι όντως βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου Καστά, τότε μαρτυράει ανδρικό μνημείο. "Γιατί τα λιοντάρια στήνονταν από τον 6ο π.Χ. αιώνα σε τάφους ανδρών που πέθαναν στον πόλεμο" επισήμανε.

Ο Θεόδωρος Μαυρογιάννης, αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας και αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο Κύπρου, δήλωσε βέβαιος στο Mega ότι πρόκειται για ένα μνημείο του τελευταίου τετάρτου του 4ου π.Χ. αιώνα και για τον τάφο του Ηφαιστίωνα, αφού όπως είπε, ήταν και ο μόνος που θα μπορούσε να ταφεί με τέτοιου είδους τιμές, καθώς πιθανότατα επρόκειτο για εντολή που δόθηκε από τον ίδιο τον Μακεδόνα βασιλιά.

Για τις ενδείξεις που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα ο κ. Μαυρογιάννης επικαλείται αφενός τις Καρυάτιδες, καθώς η καταγωγή του Ηφαιστίωνα ήταν Αθηναϊκή, όπως και πολλών κατοίκων της Αμφίπολης ( Η Αμφίπολη ιδρύθηκε από Αθηναίους το 437 π.Χ. με στόχο τον έλεγχο των μεταλλείων της Θράκης). Ταυτόχρονα, τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Ηφαιστίωνας θάφτηκε στη Βαβυλώνα. "Αυτός πέθανε το Νοέμβριο του 324 π.Χ. στα Εκβάτανα της Μηδίας και εμείς διαθέτουμε από τον Διόδωρο τον Σικελιώτη, τον Αρριανό και τον Πλούταρχο τα της κηδείας του, τα οποία κατέληξαν στην καύση του σώματός του νεκρού, σε ένα συγκεκριμένο οικοδόμημα, το οποίο ονομαζόταν 'Πυρά'.

Κανένας αρχαίος συγγραφεύς δεν λέει ότι ο τάφος του Ηφαιστίωνος είναι στη Βαβυλώνα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής. Πάντα κατά τον καθηγητή, ο τύμβος που βοηθά στη χρονολόγηση του μνημείου παραπέμπει στην περίοδο που έχασε τη ζωή του ο Ηφαιστίωνας.

Πάντως, στο περιοδικό National Geographic φιλοξενείται η εκτίμηση του Ίαν Γουόρθινγκτον, ειδικού στους κλασικούς χρόνους, ότι στην Αμφίπολη είναι θαμμένη γυναίκα.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x