Επικαιρότητα

Το Μνημόνιο μειώνει τις γεννήσεις

Η εκτόξευση της υπογεννητικότητας προστίθεται στον κρίκο των προβλημάτων της εποχής των μνημονίων. Λόγω της ανεργίας και της κατακόρυφης πτώσης του βιοτικού επιπέδου, οι γέννες πάνε … περίπατο.

Στοιχεία που αντικατοπτρίζουν την οδυνηρή πραγματικότητα και προοιωνίζουν ένα εξίσου αβέβαιο μέλλον, αποκαλύπτονται ολοένα ως προεκτάσεις της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα.

Τέσσερις στις 10 Ελληνίδες θα γεννήσουν ένα παιδί λιγότερο ή δεν θα τεκνοποιήσουν καθόλου, καθώς αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσής τους.

Η απόκτηση ενός παιδιού καθίσταται αδύνατη για πολλές γυναίκες που είτε είναι άνεργες ή έχουν επισφαλή εργασία.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών της Τρίτης, η κρίση της μητρότητας αποτελεί μία από τις αθέατες πλευρές της υπογεννητικότητας την πενταετία των Μνημονίων.

Πρόκειται για γυναίκες που θέλουν, αλλά λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, δεν μπορούν να κάνουν ένα παιδί, με διαλυτικές επιπτώσεις σε σχέσεις και οικογένειες.

Αποκαλυπτική της κατάστασης είναι η περιγραφή του τι συμβαίνει στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» :

«Εδώ καταφεύγουν οι φτωχότεροι των φτωχών, οι πιο καταφρονεμένοι από τους καταφρονεμένους», λέει η Αικατερίνη Στυψανέλλη, που είναι γιατρός στο ίδρυμα, και προσθέτει : «Η οικονομική κρίση έχει μειώσει τις γεννήσεις κατά 30%».

Πολλές, επίσης, είναι και οι γυναίκες που αναγκάζονται να προχωρήσουν σε εκτρώσεις.

Αλλά, με το κόστος για μία ανασφάλιστη να ανέρχεται στα 300 ευρώ, πολλές γυναίκες καταφεύγουν σε φάρμακα διακοπής κυήσεως στο σπίτι, χωρίς ιατρική παρακολούθηση.

inner

Τα συναισθήματα μίας γυναίκας που θα ήθελε να γίνει μητέρα, αλλά, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων, αδυνατεί, αποκαλύπτει η 35χρονη Κατερίνα:

«Ήμουν εργαζόμενη στο Δημόσιο κι έχω τεθεί σε διαθεσιμότητα. Ήθελα από μικρή να αποκτήσω πολλά παιδιά. Ακόμα και χωρίς σύζυγο, θα τα κατάφερνα και μόνη μου, αν τα πράγματα ήταν αλλιώς», τονίζει.

Τη καινοφανή για τα ελληνικά δεδομένα έννοια της «οικονομικής υπογονιμότητας», δηλαδή της μη επιλεγμένης ατεκνίας, λόγω οικονομικής δυσπραγίας, αναλύει με στοιχεία ο γυναικολόγος των Γιατρών του Κόσμου, Γιάννης Μουζάλας.

«Το 40% των γυναικών θα γεννήσουν ένα παιδί λιγότερο απ’ ό,τι προγραµµάτιζαν ή δεν θα γεννήσουν καθόλου λέει ο κ. Μουζάλας.

Στην Ελλάδα του 2014 υπάρχουν σήμερα 3.000.000 ανασφάλιστοι και 10.000.000 ανασφαλείς, που δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά τον επόμενο μήνα ή αν θα πληρωθούν…

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x