Επικαιρότητα

Το «Όχι» στο Σύνταγμα - Το «Ναι» στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Στο φινάλε η μίνι σε διάρκεια, αλλά άκρως πολωτική σε κλίμα, εκστρατεία του δημοψηφίσματος της Κυριακής, 5 Ιουλίου, με τις κεντρικές εκδηλώσεις, την ίδια ώρα (19:30), την Παρασκευή, στην Αθήνα.

Στο Σύνταγμα, με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, και συναυλία με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών θα πέσει η αυλαία της εκστρατείας του «Όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Σε νέα συγκέντρωση στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Καλλιμάρμαρο) καλεί η πρωτοβουλία «Μένουμε Ευρώπη», η οποία έχει ταχθεί υπέρ του «Ναι».

Με αφετηρία (12:30) την πλατεία Κλαυθμώνος, μέλη του ΠΑΜΕ θα κατευθυνθούν αργότερα το μεσημέρι στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, επί της οδού Ξενοφώντος 5 (κάθετος της Φιλελλήνων).

Σημαντική συνεδρίαση του ΣτΕ

Την Παρασκευή, συνεδριάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία καλείται να κρίνει τη συνταγματικότητα ή μη, του δημοψηφίσματος-σταθμό, της Κυριακής.

Δύο πολίτες – ο ένας πρώην σύμβουλος Επικρατείας, υποστηρίζουν ότι η πρόταση διεξαγωγής όσο και το Προεδρικό Διάταγμα αντιβαίνουν στο άρθρο 44 του Συντάγματος και την νομοθεσία. Επίσης, προτίθενται να καταθέσουν και αίτηση προσωρινής διαταγής ώστε να «παγώσει» το δημοψήφισμα.

Εφόσον διεξαχθεί, τελικώς, το δημοψήφισμα, που είναι και το πιο πιθανό, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί της Κυριακής.

Πού και πώς θα ψηφίσουμε

Οι εκλογείς θα προσέλθουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Εξαίρεση αποτελούν όσοι ετεροδημότες θα ψηφίσουν στον τόπο διαμονής, ενώ για πρώτη φορά θα ασκήσουν το δικαίωμά τους 108.371 18άρηδες. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα γίνει γνωστό στις 9 το βράδυ της Κυριακής.

Τι λένε οι πολιτικοί αρχηγοί

«Το δίλημμα είναι το ευρώ εναντίον της δραχμής» λέει ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

«Όχι» σημαίνει χρεοκοπία, έξοδο από την Ευρώπη και ανώμαλη προσγείωση στη Βαλκανική πραγματικότητα», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

«Με το “Ναι” στο δημοψήφισμα μπορούμε να πετύχουμε μία καλή, αναπτυξιακή συμφωνία» εκτίμησε ο επικεφαλής του «Ποταμιού», Σταύρος Θεοδωράκης.

«Είτε ναι, είτε όχι, ισοδυναμεί με αποδοχή ενός νέου χειρότερου ακόμα Μνημονίου», τόνισε ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Τον λόγο που ο πρωθυπουργός αποφάσισε το δημοψήφισμα, αποκάλυψε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, την Παρασκευή.

Εξήγησε ότι το πακέτο μέτρων που πρότειναν οι Θεσμοί δεν θα μπορούσε να ψηφιστεί από τους βουλευτές της Συμπολίτευσης, γι’ αυτό και φτάσαμε στο δημοψήφισμα.

Ένα «Ναι» σημαίνει ότι οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν να εργαστούν στενά με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης για να βρεθεί μια λύση, δήλωσε σήμερα το πρωί ο Λετονός αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις.

Ωστόσο, υποστηρίζει ότι ένα «Όχι», θα περιέπλεκε την εξεύρεση λύσης, και δεν θα οδηγούσε σε αυτήν, όπως διακηρύσσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ανδρέας Μορφόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x