sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το sportfm.gr στο Μπόκα-Ρίβερ: «Διαφορετικά στρατόπεδα, αλλά τα χρώματα δεν χωρίζουν τις φιλίες»

Ο Χαβιέ, φίλος της Μπόκα ταξίδεψε από την Ελλάδα στην Ισπανία και ο Μαρτίν, φίλος της Ρίβερ, από την Αργεντινή. Κοινός παρανομαστής η τρέλα για το ποδόσφαιρο, μέσω της οποίας στέλνεται το μήνυμα.

Η τρέλα του λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου «χτυπά» φέτος στην Ευρώπη! Όσο κι αν αυτό φαίνεται παράλογο ή παράδοξο (που είναι), αυτή είναι η πραγματικότητα, μετά τα όσα τραγικά συνέβησαν στην Αργεντινή πριν από μερικές εβδομάδες.

Αποστολή στη Μαδρίτη: Γιάννης Σταυρόπουλος

Ο λόγος, φυσικά, για τον τελικό του Copa Libertadores ανάμεσα στις δύο κορυφαίες ομάδες της Αργεντινής, Ρίβερ Πλέιτ και Μπόκα Τζούνιορς, που δεν εκπροσωπούν μόνο το ποδοσφαιρικό τους κοινό, αλλά κουβαλούν από πίσω τους μια ολόκληρη κουλτούρα, διαφορετική φυσικά σε κάθε στρατόπεδο, που ξεπερνά τα στενά ποδοσφαιρικά όρια ενός αγωνιστικού χώρου.

Ο Χαβιέ είναι υποστηρικτής της Μπόκα και… μόνιμος κάτοικος της Ελλάδας τους τελευταίους δύο μήνες για επαγγελματικούς λόγους, ενώ ο Μαρτίν βρίσκεται στο αντίπαλο στρατόπεδο. Και τους δύο, όμως, συνδέει το κοινό τους πάθος για το ποδόσφαιρο, ενδεικτικό των χιλιομέτρων που ταξίδεψαν προκειμένου να δουν έναν αγώνα που σε κάθε περίπτωση διαφέρει από όλους τους άλλους.

Είναι τελικά στα αλήθεια τόσο μεγάλη η άβυσσος που χωρίζει τους οπαδούς των δύο ομάδων, που τελικά είναι αναγκαίο να μεταφερθεί η έδρα ενός τόσο σπουδαίου παιχνιδιού, όχι απλά σε άλλη χώρα, αλλά σε άλλη ήπειρο;

Την απάντηση δίνουν μέσω του sportfm.gr οι δύο φίλαθλοι που θα είναι από τους τυχερούς που θα έχουν τη δυνατότητα να δουν ζωντανά την αναμέτρηση από το «Σαντιάγο Μπερναμπέου».

«Είναι αλήθεια πως οι δύο ομάδες και οι οπαδοί τους, είναι δύο διαφορετικά στρατόπεδα. Όμως τα χρώματα δεν γίνεται να χωρίσουν τους φίλους. Το δικό μας πάθος ζει μέσα και από το γήπεδο. Σαφώς είμαστε κατά της βίας, ορισμένες φορές είναι ηλίθιο αυτό που συμβαίνει με τα επεισόδια, γιατί δεν είναι η αλήθεια», απάντησαν μαζί Χαβιέ και Μάρτιν, δίνοντας το δικό τους μήνυμα, αυτό που ενδεχομένως καλύπτεται από τον φανατισμό.

Ωστόσο, εκτός από αυτό το σκέλος, υπάρχει και το αμιγώς ποδοσφαιρικό, με τον Χαβιέ να δίνει το τρόπαιο στην αγαπημένη του Μπόκα μέσω της διαδικασίας των πέναλτι.

«Περιμένω ένα παιχνίδι που θα τελειώσει 1-1 και στη συνέχεια η Μπόκα θα το πάρει στα πέναλτι. Παρότι ζω μακριά από την Αργεντινή παρακολουθώ τα παιχνίδια της ομάδας μου, ξημερώματα. Φυσικά, αφού ο τελικός γίνεται στη Μαδρίτη δεν γινόταν να τον χάσω, γι αυτό και ήρθα. Το συγκεκριμένο Ρίβερ- Μπόκα είναι ίσως το ιστορικότερο ματς που έχουν δώσει οι δύο ομάδες, αφού για πρώτη φορά θα δώσουν έναν τελικό μακριά από το σπίτι τους».

Πάντως, η ιστορία του Μαρτίν δείχνει ακριβώς το πάθος και την... τρέλα που ισχύει στην Αργεντινή για αυτό το παιχνίδι.

«Ταξίδεψα μαζί με τον πατέρα μου από το Μπουένος Άιρες. Το ταξίδι ήταν δύσκολο αφού πληρώσαμε 2.000 ευρώ, ενώ στη συνέχεια το εισιτήριο του αγώνα κόστισε περίπου 100 ευρώ, οπότε καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολο ήταν για τους οπαδούς των δύο ομάδων να βρεθούν εδώ και τι πάθος έχουν για να δουν αυτή τη μεγάλη μάχη. Σαν μέγεθος, το Ρίβερ-Μπόκα είναι ίδιο με το Ρεάλ Μαδρίτης–Μπαρτσελόνα, ωστόσο η τρέλα των παικτών και των οπαδών το κάνουν να μοιάζει πολύ πολύ διαφορετικό. Σαν μια μάχη επιβίωσης».

Ακριβώς αυτή η «τρέλα» είναι που κάνει αυτό το παιχνίδι να ξεχωρίζει. Για όσους παραμένουν δύσπιστοι, αρκεί να συντονιστούν και να απολαύσουν το θέαμα, όπως αυτό ορίζεται στην Αργεντινή.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x