Χρήστος Ρομπόλης

Το συμβόλαιο που αλλάζει τη ζωή του Αντετοκούνμπο

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γίνεται «Μίδας» με το νέο του συμβόλαιο με τους Μπακς, ωστόσο η ζωή του αλλάζει και υπάρχουν… εθνικές προεκτάσεις. Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης.

Σε μια σύγχρονη Ελλάδα που αντιμετωπίζει ζηλόφθονα κάθε επιτυχία του «διπλανού», η είδηση του νέου συμβολαίου του Γιάννη Αντετοκούνμπο με τους Μπακς αποτελεί μάλλον την εξαίρεση. «Χαλάλι του», αναφώνησαν οι υγιώς σκεπτόμενοι που αναγνωρίζουν πως το συγκεκριμένο παιδί αξίζει και με το παραπάνω όσα έρχονται στο δρόμο του. Και μην κάνετε λάθος: δεν πρόκειται για κάποια επιστροφή με… τόκο από το Θεό για όσα στερήθηκε στη δύσκολη παιδική του ηλικία, αλλά για το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς που επένδυσε πάνω σε όσα του χάρισε απλόχερα η φύση.

Πριν καν κλείσει τα 21 του ο Greek Freak έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην ιστορία των Μπακς, ενώ από την προσεχή σεζόν θα βρίσκεται στο Top 20 των μεγαλύτερων συμβολαίων και σύντομα θα είναι ο πρώτος Ευρωπαίος στη σχετική λίστα, ξεπερνώντας ακόμη και θρύλους του ΝΒΑ, που ανάγκασαν τους Αμερικανούς να κοιτάζουν όλο και περισσότερο πέρα από τα σύνορα στην αναζήτηση ταλέντων.

Με το νέο συμβόλαιο ο Giannis μπορεί να εξασφαλίζει το ευ ζην του ιδίου, της οικογένειάς του και των απογόνων του, αλλά κάθε άλλο παρά εφησυχάζει. Η ζωή του αναμένεται να αλλάξει ξανά, ίσως και περισσότερο και από τη μετάβασή του, πριν τρία χρόνια, από τη φτωχολογιά και τον Φιλαθλητικό σε μια εύπορη ζωή και το ΝΒΑ.

Δεν αναφερόμαστε στη διαχείριση του χρήματος. Άλλωστε ο ίδιος έχει αποδείξει πως παρέμεινε και παραμένει συνετός και ταπεινός. Έμαθε να επιβιώνει με τα λίγα, δεν έχασε τον έλεγχο όταν του ήρθαν τα πολλά και ούτε πρόκειται να τρελαθεί τώρα που θα του έρθουν τα πάρα πολλά. Τουλάχιστον δεν έχει παρουσιάσει δείγματα περί του αντιθέτου…

Η νέα πραγματικότητα που έχει να αντιμετωπίσει ο Giannis περιλαμβάνει άλλες, μεγαλύτερες προκλήσεις από τη διαχείριση του πλούτου του. Πλέον δεν θα κρίνεται ως ένας φέρελπις παίκτης, ένα πρότζεκτ στο οποίο επένδυσαν οι Μπακς με σχεδόν μηδαμινό κόστος και αποδείχτηκε «λαχείο». Δεν θα δικαιολογείται σε μια off night ως ο άπειρος νεαρός από την Ελλάδα, που έχει ακόμη πολλά να μάθει, να βρει το ρόλο του, ακόμη και τη θέση που πρέπει να αγωνίζεται. Δεν θα είναι στα μάτια της διοίκησης, των φιλάθλων και των ΜΜΕ η ελπίδα τους για το μέλλον, αλλά οι προσδοκίες από εκείνον θα είναι μεγάλες, εδώ και τώρα!

Οι ομάδες του ΝΒΑ δεν είναι… σύλλογοι αλλά franchises. Κοινώς… επιχειρήσεις. Κι όσο πλουσιοπάροχα αμείβουν έναν παίκτη για να τον αποκτήσουν ή να τον κρατήσουν κοντά τους, άλλο τόσο ή μάλλον μεγαλύτερες είναι οι απαιτήσεις τους από αυτόν στη συνέχεια. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πλέον θα κρίνεται από όλους ως ο παίκτης των 100 εκατ. δολαρίων, αυτός που λίγο ως πολύ υποχρεούται να ηγηθεί μιας ιστορικής ομάδας και να την οδηγήσει τουλάχιστον στην είσοδο στα playoffs αρχικά και μελλοντικά όλο και ψηλότερα, αυτός που θα δέχεται την περισσότερη κριτική στις ήττες και που πλέον δεν θα έχει ελαφρυντικά.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό… Υπάρχουν προεκτάσεις ΚΑΙ για το ελληνικό μπάσκετ, ειδικότερα για την Εθνική. Αν ο Γιάννης του μικρού συμβολαίου έπρεπε να παρέμβει προσωπικά για να πείσει τους Μπακς να του επιτρέψουν να ενισχύσει την ελληνική ομάδα φέτος στο Προολυμπιακό Τουρνουά, φανταστείτε πόσο πιο δύσκολο είναι πλέον να πάρει το «πράσινο φως» ένα περιουσιακό στοιχείο 100 εκατ. δολαρίων. Καλώς ή κακώς, οι ομάδες του ΝΒΑ, που χρυσοπληρώνουν τους σταρ, θεωρούν πως είναι «κτήμα» τους. Συχνά ψάχνουν αφορμές από έναν μικροτραυματισμό ή την κόπωση για να τους απαγορεύσουν (με τον τρόπο τους) να παίξουν στις διοργανώσεις της FIBA ή προτάσσουν το όχι και τόσο προσχηματικό επιχείρημα πως η off season πρέπει να αφιερώνεται στην ατομική τους προπόνηση κι όχι σε τουρνουά που θεωρούν στις ΗΠΑ πως δεν προσφέρουν πολλά στην εξέλιξη του παίκτη.

Αν βάλετε στη «ζυγαριά» και το κόστος ασφάλισης, που για ένα τόσο μεγάλο συμβόλαιο είναι πολύ μεγάλο (ίσως και δυσβάσταχτο) για τα οικονομικά μιας ομοσπονδίας, γίνεται αντιληπτό πως η παρουσία του Αντετοκούνμπο στις προσεχείς υποχρεώσεις της Εθνικής, με πρώτη το Ευρωμπάσκετ του 2017, δεν είναι καθόλου αυτονόητη, όσο σίγουρη κι αν είναι η επιθυμία του ίδιου να παίζει με το εθνόσημο ΚΑΘΕ καλοκαίρι.

Μοιάζει αναπόφευκτο, δυστυχώς, σε κάποιο ή κάποια από τα προσεχή καλοκαίρια της Εθνικής ο Αντετοκούνμπο να μην είναι παρών. Και σίγουρα, τότε, θα βρεθούν πολλοί στενόμυαλοι να τον κατηγορήσουν από καριερίστα μέχρι και… μη Έλληνα. Αυτή είναι μια ακόμη δύσκολη πραγματικότητα με την οποία αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος ο Γιάννης.

«Με περισσότερη δύναμη, έρχονται και περισσότερες ευθύνες», που έλεγε και στον Spider-Man. Αν πάντως κάποιος μοιάζει «οπλισμένος» κατάλληλα για να διαχειριστεί τις δυσκολίες της νέας του ζωής, αυτός είναι ο Αντετοκούνμπο. Όταν έχεις αναγκαστεί να δουλέψεις από παιδί για να επιβιώσεις, όταν σε αντιμετώπιζαν σαν ξένο στην ίδια τη χώρα που γεννήθηκες κι έπρεπε να αποδείξεις πως είσαι κάτι δυνάμει σπουδαίο για να «νομιμοποιηθείς», όταν για κάποιους παραμένεις ακόμη και σήμερα «αράπης», αλλά εσύ-κόντρα σε ΟΛΑ αυτά-έχεις φτάσει τόσο ψηλά με τον κόπο σου, τι πρόβλημα να σου δημιουργήσουν τα εκατομμύρια, οι ευθύνες, η κριτική και ο φθόνος που συνεπάγονται;


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x