sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το ταξίδι για το Μουντιάλ ξεκινά…

Η προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας βρίσκεται προ των πυλών και το sportfm.gr παρουσιάζει τους ομίλους και το τι πρόκειται να δούμε…

Μπορεί οι μνήμες από το Εuro του 2016 να είναι σχετικά νωπές, ωστόσο οι υποχρεώσεις για τις εθνικές ομάδες της Ευρώπης επανέρχονται! Για την μεγάλη πρόκληση του να βρεθούν στο Μουντιάλ της Ρωσίας σε 22 μήνες, 54 χώρες θα παλέψουν (για πρώτη φορές τόσες πολλές, αφού αναγνωρίστηκε από την ΟΥΕΦΑ το Κόσοβο), όμως μόνο 13 (όσες είναι και οι θέσεις που δικαιούται η Ευρώπη, ανεξάρτητα από τη διοργανώτρια χώρα) θα χαμογελάσουν στο τέλος...

H κληρωτίδα έφερε μεγάλες μονομαχίες τόσο στον πρώτο όμιλο, με Ολλανδούς-Γάλλους, όσο και στον έβδομο, όπου θα βρεθούν αντιμέτωποι – όπως και στο πρόσφατο Euro – Ιταλοί και Ισπανοί. Οι «Οράνιε» ψάχνουν ένα νέο restart, σε έναν όμιλο όμως που με «τρικολόρ» αλλά και τους Σουηδούς μαζί, μόνο εύκολος δεν θα είναι.

Αρκετά «ανοιχτό» από άποψη πρόκρισης το ένατο γκρουπ, με τις Κροατία, Ισλανδία, Τουρκία να δίνουν μεγάλη μάχη, ενώ και στο 4o γκρουπ, Ουαλοί και Αυστριακοί έχουν τον πρώτο λόγο για μια θέση στο Μουντιάλ ύστερα από … απουσία δεκαετιών. Το ίδιο θα συμβεί πιθανώς και στον 5ο, όπου οι Πολωνοί έχουν ίσως ένα μικρό προβάδισμα κόντρα σε Δανούς-Ρουμάνους, θα υπάρξουν όμως αμφίρροπα παιχνίδια και αγώνας μέχρι τέλους..

Την υπεράσπιση του τίτλου του παγκόσμιου πρωταθλητή θα ξεκινήσουν οι Γερμανοί στην Νορβηγία, αποτελώντας το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρώτη θέση. Από την άλλη, οι πρωταθλητές Ευρώπης Πορτογάλοι ξεκινούν τη δική τους περιπέτεια απέναντι στην Ελβετία εκτός έδρας. Στον όμιλο μαζί τους θα είναι και οι Ούγγροι, που μας χάρισαν το μεταξύ τους «χορταστικό» 3-3 στους ομίλους του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Στον 6ο όμιλο, αναβιώνει η βρετανική κόντρα ανάμεσα σε Άγγλους και Σκωτσέζους μετά από αρκετά χρόνια σε επίσημα παιχνίδια. Εκεί θα βρουν και τους Σλοβάκους, οι οποίοι στους ομίλους του Euro πριν δυο μήνες περίπου τους είχαν ζορίσει αρκετά αποσπώντας ισοπαλία (0-0).

Όσο για την Εθνική μας, θα βρει στο δρόμο της το ποιοτικότατο πλέον Βέλγιο, με τον Ρομπέρτο Μαρτίνεθ πλέον στον πάγκο και βοηθό του τον Τιερί Ανρί, αλλά και την επικίνδυνη επιθετικά Βοσνία, των Τζέκο, Πιάνιτς, Ιμπισεβιτς. Από την Εσθονία ξεχωρίζει ο αμυντικός της Λίβερπουλ, Ράγκναρ Κλαβάν, ενώ οι αναμετρήσεις με τους Κύπριους που έχουν βελτιωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για αγωνιστικούς και όχι μόνο λόγους.

Η νέα προσπάθεια της Ελλάδας αρχίζει κόντρα στο κρατίδιο του Γιβραλτάρ, (για πρώτη φορά συμμετέχει σε προκριματική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου) και θέλει να ξεκινήσει θετικά τον όμιλο, με στόχο την επιστροφή στις μεγάλες διοργανώσεις και στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αναλυτικά, οι όμιλοι της ευρωπαϊκής ζώνης:

1ος όμιλος: Ολλανδία, Γαλλία, Σουηδία, Βουλγαρία, Λευκορωσία, Λουξεμβούργο

2ος: Πορτογαλία, Ελβετία, Ουγγαρία, Φερόες, Λετονία, Ανδόρα

3ος: Γερμανία, Τσεχία, Β.Ιρλανδία, Νορβηγία, Αζερμπαϊτζάν, Σαν Μαρίνο

4ος: Ουαλία, Αυστρία, Σερβία, Ιρλανδία, Μολδαβία, Γεωργία

5ος: Ρουμανία, Δανία, Πολωνία, Μαυροβούνιο, Αρμενία, Καζακστάν

6ος: Αγγλία, Σλοβακία, Σκωτία, Σλοβενία, Λιθουανία, Μάλτα

7ος: Iταλία, Ισπανία, Αλβανία, Ισραήλ, ΠΓΔΜ, Λιχτενστάιν

8ος: Bέλγιο, Βοσνία, Ελλάδα, Εσθονία, Κύπρος, Γιβραλτάρ

9ος: Κροατία, Ισλανδία, Ουκρανία, Τουρκία, Φινλανδία, Κόσοβο

Τα διαστήματα των υποχρεώσεων των εθνικών ομάδων χωρίζονται σε 10 φάσεις, με την προκριματική διαδικασία να ολοκληρώνεται τον Οκτώβρη του 2017. Από τα 9 γκρουπ, εισιτήριο για το Μουντιάλ παίρνουν απευθείας οι πρώτοι, ενώ οι δεύτεροι των 8 ομίλων (με την καλύτερη συγκομιδή βαθμών) θα δώσουν αγώνες μπαράζ. Η Ρωσία ως διοργανώτρια έχει εξασφαλισμένη θέση και δεν αγωνίζεται σε αυτά.

Επιμέλεια: Χρήστος Γραβιάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x