sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το top 10 των ποδοσφαιριστών των οποίων η «μετοχή» κατρακύλησε

Στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο οι μετοχές των παικτών απογειώνονται και προσγειώνονται, πολλές φορές απότομα. Το sport-fm.gr παρουσιάζει τις δέκα μεγαλύτερες πτώσεις.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις των ποδοσφαιριστών των οποίων η αξία απογειώθηκε κάποια στιγμή για να σημειώσει στη συνέχεια κατακόρυφη πτώση. Το sport-fm.gr παρουσιάζει το Top10:

Λαμβάνοντας υπόψη την αξία των ποδοσφαιριστών όπως αυτή αναφέρεται στο transfermarkt ανά περιόδους, αυτοί είναι οι δέκα παίκτες με την μεγαλύτερη απόκλιση στην ποδοσφαιρική τους μετοχή, η οποία σημείωσε τεράστια πτώση αφού έκανε το προσωπικό της peak. Από τον Γκέτσε στον Σιριγκού και από τον Σβάινστάιγκερ στον Ριμπερί.

10. Μάριο Γκέτσε (πτώση 49,1%)

Υψηλότερη αξία: 55 εκατ.
Σημερινή αξία: 28 εκατ.

inner

Ο γεννημένος στις 3 Ιουνίου του 1993 επιθετικός μέσος εντάχθηκε στις ακαδημίες της Ντόρτμουντ σε ηλικία 9 ετών. Ανέβηκε στην δεύτερη ομάδα το 2009 και από εκεί σχεδόν αμέσως στην πρώτη μετρώντας 83 συμμετοχές σε τέσσερα χρόνια, μέχρι να φτάσουμε στο 2013 όταν η Μπάγερν Μονάχου τον έκανε δικό της έναντι 55 εκατομμυρίων ευρώ. Έπειτα από τρία χρόνια στο Μόναχο επέστρεψε στην «βάση» του κάνοντας restart στην καριέρα του, ενώ σήμερα εφόσον κάποια ομάδα επιθυμεί να τον αποκτήσει, θα κληθεί να καταβάλει περίπου τα μισά απ’ όσα είχαν δώσει οι Βαυαροί.

9. Έντσο Πέρεζ (πτώση 52%)

Υψηλότερη αξία: 25 εκατ.
Σημερινή αξία: 12 εκατ.

inner

Ο Αργεντινός μέσος με τις εμφανίσεις του στην Εστουντιάντες την περίοδο 2007- 2011, έκανε αρκετές ομάδες να ενδιαφερθούν γι' αυτόν με την Μπενφίκα να κερδίζει τον ανταγωνισμό και να τον αποκτά. Η Βαλένθια τον ενέταξε στο δυναμικό της ένα χρόνο πριν παίρνοντάς τον από τους «αετούς» έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ, με την ελευθέρας του αρχηγού των «νυχτερίδων» να υπολογίζεται αυτή στη στιγμή σχεδόν στα μισά.

8. Τιάγκο Σίλβα (πτώση 60%)

Υψηλότερη αξία: 40 εκατ.
Σημερινή αξία: 16 εκατ.

inner

Τρία χρόνια στη Μίλαν (2009- 2012) και για πέμπτη σεζόν στην Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός αποκτήθηκε από τους πρωταθλητές Γαλλίας το 2012 με τους «ροσονέρι» να βάζουν στα ταμεία τους 40 εκατομμύρια ευρώ. Η σημερινή αξία του 32χρονου υπολογίζεται στα 16.

7 .Σιριγκού (πτώση 62,8%)

Υψηλότερη αξία: 21,5 εκατ.
Σημερινή αξία: 8 εκατ.

inner

O γεννημένος στις 12 Ιανουαρίου του 1987 Ιταλός «πορτιέρε», αποκτήθηκε το 2011 από την Παρί Σεν Ζερμέν (από την Παλέρμο), υπερασπιζόμενος την εστία της σε διάστημα πέντε ετών 145 φορές. Δύο χρόνια πριν με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις εκτίναξε την τιμή του στα 21,5 εκατομμύρια ευρώ, χτυπώντας και την «πόρτα» της εθνικής Ιταλίας (μέτρησε 17 συμμετοχές), ενώ νωρίτερα, τη σεζόν 2012-13, είχε καταρρίψει το ρεκόρ απαραβίαστης εστίας στην Ligue 1. Όλα πήγαιναν καλά μέχρι την θερινή μεταγραφική περίοδο του 2015 όταν στην πρωτεύουσα της Γαλλίας έφτασε ο Κέβιν Τραπ από την Άϊντραχτ «κλέβοντάς» τη φανέλα με το νούμερα 1, με συνέπεια τον παραγκωνισμό του καθώς συμμετείχε μόνο στο κύπελλο και στο Λίγκ Καπ, ενώ το καλοκαίρι παραχωρήθηκε δανεικός στη Σεβίλλη. Αυτή τη στιγμή κοστολογείται στα 8 εκατομμύρια ευρώ.

6. Τζάκσον Μαρτίνες (67%)

Υψηλότερη αξία: 42 εκατ.
Σημερινή αξία: 14 εκατ.

inner

Ο Κολομβιανός εντυπωσίασε τους πάντες φορώντας την φανέλα της Πόρτο για μία τριετία (2012- 2015, 90 παρουσίες, 67 γκολ) εκτινάσσοντας την τιμή του στα 35 εκατομμύρια, με την Ατλέτικο όμως θέλοντας να υπερκεράσει τον ανταγωνισμό να δαπανά 42 φέρνοντάς τον στο «Βιθέντε Καλντερόν». Η συνέχεια απογοητευτική, για έναν παίκτη που είχε όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσει. Μόλις 15 συμμετοχές με τους «ροχιμπλάνκος» (δύο γκολ) και μετά από ένα χρόνο στη Μαδρίτη αναχώρηση για Κίνα συνεχίζοντας την καριέρα του στην Γκουανγκσού Έβεργκράντε «θαμπωμένος» από τα χρήματα που στρώθηκαν στα πόδια του. Η αξία του 30χρονου αυτή τη στιγμή υπολογίζεται στα 14 εκατομμύρια ευρώ.

5.Κάρλος Τέβεζ (πτώση 68,75%)

Υψηλότερη αξία: 40 εκατ.
Σημερινή αξία: 8,5 εκατ.

inner

Ο Κάρλος Αλμπέρτο Μαρτίνες όπως είναι το πλήρες όνομά του, μετά από μία «πλούσια» καριέρα στην Ευρώπη όπου φόρεσε με επιτυχία τις φανέλες των Γουέστ Χαμ (2006- 07), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2007- 09), Μάντσεστερ Σίτι (2009- 13) και Γιουβέντους (2013- 15), αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στην πατρίδα του και συγκεκριμένα στην αγαπημένη του Μπόκα Τζούνιορς από την οποία ξεκίνησε, αντιλαμβανόμενος πως πλησιάζει η δύση της καριέρας του. Στο «peak» της η ποδοσφαιρική του μετοχή έφτασε σε αξία τα 40 εκατομμύρια ευρώ, πέρσι υπολογιζόταν στα 14,5, ενώ φέτος βρίσκεται στα 8,5.

4. Άριεν Ρομπεν (πτώση72,5%)

Υψηλότερη αξία: 40 εκατ.
Σημερινή αξία: 11 εκατ.

inner

Ο Ολλανδός είναι κάτοικος Μονάχου αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Μπάγερν από το 2009 όταν και μεταγράφηκε στους Βαυαρούς από την Ρεάλ Μαδρίτης έναντι περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ. Τα κατορθώματά του εντός αγωνιστικού χώρου εκτίναξαν την τιμή του στα 40 μετά και την κατάκτηση του Champions League (2013), στη συνέχεια όμως, πληρώνοντας και τους τραυματισμούς έπεσε στα 28 την περσινή σεζόν, ενώ φέτος υπολογίζεται στα 11, με τον προπονητή του στους πρωταθλητές Γερμανίας Κάρλο Αντσελότι να τον εμπιστεύεται και να του δίνει την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει ξανά.

3. Σεμπάστιαν Σβάινστάιγκερ (πτώση 75%)

Υψηλότερη αξία: 40 εκατ.
Σημερινή αξία: 10 εκατ.

inner

Μία ζωή συνυφασμένη με την Μπάγερν Μονάχου. Από τις ακαδημίες στην δεύτερη ομάδα το 2002 και δύο χρόνια αργότερα το μεγάλο βήμα για την πρώτη με την οποία αγωνίστηκε για έντεκα χρόνια! Ο 32χρονος μέσος (γεννημένος την 1η Αυγούστου του 1984) μεταγράφηκε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το καλοκαίρι του 2015 και από εκεί και μετά αρχίζουν τα προβλήματα, με τον Γερμανό να βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου από τους «κόκκινους διαβόλους» αφού δεν υπολογίζεται από τον Ζοζέ Μουρίνιο, με ομάδες από το πρωτάθλημα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να προσπαθούν να τον πείσουν να κάνει το μεγάλο βήμα και να περάσει τον Ατλαντικό.

2. Ραδαμέλ Φαλκάο (πτώση 75%)

Υψηλότερη αξία: 60 εκατ.
Σημερινή αξία: 15 εκατ

inner

Ο 31χρονος Κολομβιανός «έλαμψε» αγωνιζόμενος με την Πόρτο για δύο σεζόν (2009- 2011) βρίσκοντας δίχτυα 41 φορές σε 51 συμμετοχές με αποτέλεσμα πολλοί «μεγάλοι» ευρωπαϊκοί σύλλογοι να θέλουν να τον κάνουν δικό τους. Αυτή που τα κατάφερε ήταν η Ατλέτικο Μαδρίτης, ένας σοβαρός τραυματισμός που είχε όμως με τους «ροχιμπλάνκος» έβαλε «φρένο» σε μία καριέρα που έμοιαζε να μην έχει όρια επιτυχίας. Από εκείνο το σημείο και μετά ο γεννημένος στις 10 Φεβρουαρίου του 1986 επιθετικός δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος απογοητεύοντας τόσο με τη φανέλα της Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ όσο και με αυτή της Τσέλσι. «Λιμάνι» του αποτελεί πλέον η Μονακό με το «αγόρι» από τη Σάντα Μάρτα να δείχνει πως πατάει και πάλι γερά στα πόδια του.

1. Φρανκ Ριμπερί (πτώση 82%)

Υψηλότερη αξία: 50 εκατ.
Σημερινή αξία: 9 εκατ.

inner

O 34χρονος πλέον ακραίος επιθετικός διανύει την δέκατη σεζόν του στην Μπάγερν Μονάχου, πλησιάζοντας τις 600 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, με τον τεχνικό των Βαυαρών Κάρλο Αντσελότι να του δίνει σημαντικό χρόνο συμμετοχής εμπιστευόμενος την μεγάλη κλάση του αλλά και την εμπειρία του. Ο γεννημένος στις 7 Απριλίου του 1983 Γάλλος που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από τους τραυματισμούς τα τελευταία χρόνια είχε φτάσει την τιμή του στα 50 εκατομμύρια ευρώ (το 2010), πλέον όμως αυτή υπολογίζεται μόλις στα 9.

Επιμέλεια: Δημήτρης Λιαργκόβας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x