Επικαιρότητα

Το ΥΠΕΞ απαντά στην αλβανική πρόκληση για το έργο ανάπλασης κεντρικής πλατείας Τιράνων

Aπάντηση στην τελευταία αλβανική πρόκληση εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών έπειτα και από την έντονη αντίδραση της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα.

Ειδικότερα, πριν από μόλις μερικές ημέρες ο δήμαρχος των Τιράνων, πολιτικό τέκνο του Ράμα, προχώρησε στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της αλβανικής πρωτεύουσας.

Οι Αλβανοί έκαναν γνωστό, ότι στην πλατεία αυτή τοποθέτησαν μία πέτρα από κάθε σημείο των Αλβανικών εδαφών, μεταξύ των άλλων και από τους Φιλιάτες, καθώς για αυτούς αποτελεί «τμήμα της σκλαβωμένης Τσαμουριάς».

Η ελληνική πρεσβεία να αντέδρασε άμεσα, ενημερώνοντας και την Αθήνα.

Η αντίδραση δεν έπιασε τόπο και την σκυτάλη από τους σοσιαλιστές την πήραν οι Τσάμηδες, οι οποίοι επιδόθηκαν σε πραγματικό παραλήρημα.

Ο επικεφαλής του κόμματος των Τσάμηδων Σφετίμ Ιντρίζι δήλωσε ότι η Τσαμουριά είναι κομμάτι της Αλβανίας, το οποίο έχει καταληφθεί δια της βίας από την Ελλάδα!

«Αποτελεί μεγάλη έκπληξη που η Ελλάδα έχει το στόμα να παραπονιέται, γνωρίζοντας ότι όχι μόνο έχει καταβροχθίσει αλβανικά εδάφη και αρνείται τα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων, αλλά συνεχώς τροφοδοτεί άλλες αξιώσεις στο αλβανικό έδαφος. Αρκεί να δούμε τα ονόματα των πόλεων της Δημοκρατίας της Αλβανίας, που είναι σκαλισμένα στο τοίχο του Κοινοβουλίου, στην πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα, για να καταλάβουμε ότι η σοβινιστική όρεξη της Μεγάλης Ιδέας εξακολουθεί να είναι ζωντανή στην ελληνική πολιτική», είχε σημειώσει ο Ιντρίζι, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι «η επιστροφή της «τσαμουριάς» [Θεσπρωτίας] στους Αλβανούς είναι μόνο θέμα χρόνου».

Το ίδιο προκλητικός και ο αναπληρωτής δήμαρχος των Τιράνων, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε επιβεβαίωσε πλήρως ότι στην πλατεία έχουν τοποθετηθεί και πέτρες από τους Φιλιάτες για λόγους.... συμβολικούς!



«Αυτή είναι η πλατεία όλων των Αλβανών, όπου και αν βρίσκονται και όλες οι ομάδες των Αλβανών εκπροσωπούνται σε αυτό το τετράγωνο. Είναι το τετράγωνό μας και έχουμε κρίνει ότι αυτό είναι σωστό. Φυσικά υπάρχουν λίθοι από την «τσαμουριά», υπάρχει ένας λίθος από τις Φιλιάτες», είχε υπογραμμίσει χαρακτηριστικά.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε σημερινή απάντησή του καταδικάζει τα προκλητικά από την γειτονική χώρα γεγονότα τονίζοντας παράλληλα πως αυτές οι συμπεριφορές δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας και παραβιάζουν κατάφορα τη θεμελιώδη αρχή της τήρησης σχέσεων καλής γειτονίας μίας εκ των βασικών προϋποθέσεων της ευρωπαϊκής πορείας των Τιράνων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

«Καταδικάζουμε την τοποθέτηση, στην ανακαινισμένη κεντρική πλατεία των Τιράνων, λίθων προερχόμενων από διάφορες περιοχές των Βαλκανίων, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής περιοχής των Φιλιατών. Οι λίθοι αυτοί, επί των οποίων έχουν χαραχθεί τα ονόματα των περιοχών προέλευσής τους, συνθέτουν έργο που συμβολίζει την «ενότητα των αλβανικών εδαφών» και πρόκειται καταφανώς για μία κρατική ενέργεια που καλλιεργεί και υποκρύπτει αλυτρωτισμό.

Πρόκειται περί ακόμα μίας πρόκλησης, εκ μέρους της αλβανικής Κυβέρνησης, η οποία απροκάλυπτα υποσκάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας. Μέσω αυτής εμπράκτως αποδεικνύεται η κεντρική υποστήριξη τάσεων αλυτρωτισμού έναντι των όμορων χωρών της Αλβανίας, δεδομένου ότι ρητώς αναφέρονται οι ονομασίες περιοχών από διάφορα βαλκανικά κράτη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών προέβη και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες παραστάσεις, ενημερώνοντας σχετικά φίλους, εταίρους και διεθνείς οργανισμούς. Σεβόμενο δε την εκλογική διαδικασία στην γείτονα χώρα δεν εξέδωσε, μέχρι σήμερα, καμία δημόσια ανακοίνωση που θα μπορούσε να παρερμηνευτεί και διαστρεβλωθεί ως παρέμβαση στην προεκλογική διαδικασία.

Αυτό ουδόλως σημαίνει ότι θα ανεχτούμε συμπεριφορές που δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας και παραβιάζουν κατάφορα τη θεμελιώδη αρχή της τήρησης σχέσεων καλής γειτονίας μίας εκ των βασικών προϋποθέσεων της ευρωπαϊκής πορείας των Τιράνων. Δυστυχώς, ακόμα και σήμερα επικίνδυνες και ξεπερασμένες νοοτροπίες του περασμένου αιώνα υπονομεύουν την πρόοδο και την ευημερία της περιοχής και δημιουργούν ένα πέτρινο εμπόδιο στο ευρωπαϊκό μέλλον της Αλβανίας».

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x