Επικαιρότητα

Τουρκία: Ως και 15 έτη κάθειρξης ζητούν οι εισαγγελείς στην υπόθεση Cumhyriyet

Οι συνεργάτες της «Cuhuriyet» κατηγορούνται ότι παρείχαν βοήθεια σε τρεις οργανώσεις που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από την Άγκυρα.

Ποινές κάθειρξης από επτάμισι μέχρι 15 χρόνια σε 13 συνεργάτες της εφημερίδας Cumhyriyet, που δικάζονται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες, εισηγήθηκαν οι εισαγγελείς στην Τουρκία, όπως μεταδίδουν το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και η ίδια η «Cumhuriyet»

Στους κατηγορουμένους περιλαμβάνονται ο ερευνητής δημοσιογράφος Αχμέτ Σικ, ο διευθυντής της εφημερίδας Μουράτ Σαμπουντσού, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ακίν Αταλάι, ο χρονογράφος Καντρί Γκιουρσέλ και ο σκιτσογράφος Μουσά Καρτ, σύμφωνα με τη Cumhuriyet.

Άλλοι τέσσερις συνεργάτες της Cumhuriyet δικάζονται στην ίδια δίκη στη Σηλυβρία, κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Η εφημερίδα δεν διευκρίνισε τις ποινές που ζητήθηκαν γι' αυτούς.



Οι συνεργάτες της «Cuhuriyet» κατηγορούνται ότι παρείχαν βοήθεια σε τρεις οργανώσεις που χαρακτηρίζονται «τρομοκρατικές» από την Άγκυρα: το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), την ακροαριστερή οργάνωση DHKP-C και το κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο οι Αρχές κατηγορούν για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Αυτή τη στιγμή μόνο ο κ. Αλτάι παραμένει προφυλακισμένος. Ήδη βρίσκεται περισσότερες από 500 ημέρες στη φυλακή. Ο εισαγγελέας ζήτησε σήμερα να παραμείνει προφυλακισμένος.

Η δίκη έχει προκαλέσει την ανησυχία των υπερασπιστών της ελευθεροτυπίας που καταγγέλλουν πολλαπλασιασμό των πιέσεων σε βάρος των μέσων ενημέρωσης υπό την προεδρία του Ταγίπ Ερντογάν, ιδιαίτερα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Η «Cumhuriyet», η οποία αντιπολιτεύεται τον Ερντογάν, απορρίπτει όλες τις κατηγορίες εκτιμώντας πως η εξουσία προσπαθεί να φιμώσει ένα από τα τελευταία ανεξάρτητα όργανα του Τύπου στην Τουρκία.


Πηγή: Skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x