sport-fm.gr ΘΕΜΑ

ΘΕΜΑ: Τραυματισμοί που μας σόκαραν! (vids)

Ο Ντεμπά Μπα υπέστη ένα τρομακτικό τραυματισμό που πιθανόν να του στοιχίσει την καριέρα του και το sportfm.gr σας θυμίζει ανάλογα περιστατικά που σόκαραν τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

Ο Σενεγαλέζος επιθετικός, Ντεμπά Μπα που αγωνίζεται στην Κινεζική Σανγκάη SIPG, έσπασε την κνήμη του μετά από μία πολύ δυνατή σύγκρουση και πλέον η συνέχεια της καριέρας του τίθεται σε κίνδυνο.

Στο ντέρμπι απέναντι στην Σανγκάη Σενχούα, ο 31χρονος πρώην παίκτης της Τσέλσι, διέλυσε την κνήμη του αριστερού του ποδιού, μετά από μία κόντρα με τον Sun Xiang. Ένα τρομακτικό χτύπημα που έφερε στο νου των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων σοκαριστικές εικόνες από το παρελθόν.

Τα σπασίματα

Η κόντρα μεταξύ Αντονιόνι-Μαρτίνα, σε αναμέτρηση Φιορεντίνα- Τζένοα, το 1981, παραμένει ένας από τους πιο φρικτούς τραυματισμούς στην ιστορία της Serie A. Ο τερματοφύλακας των «ροσομπλού», σε μία έξοδο, «βρήκε» το αστέρι των «βιόλα» που έπεσε στο έδαφος σφαδάζοντας. Για λίγα δευτερόλεπτα, η καρδιά του Αντονιόνι σταμάτησε να χτυπά και χρειάστηκε το μασάζ στον στήθος από τον καθηγητή Γκάτο, γιατρό της Τζένοα, για να μείνει στη ζωή. Χειρουργήθηκε στο κεφάλι και έδωσε το «παρών» στο στάδιο δύο μήνες μετά όπου γνώρισε την αποθέωση. Επέστρεψε στην αγωνιστική δράση λίγες εβδομάδες αργότερα.



Η καρδιά το Κίβου δεν σταμάτησε, έκανε όμως όλους όσους είδαν την φάση του τραυματισμού του στο κεφάλι (με τον Πελισιέ σε αγώνα με αντίπαλο την Κιέβο Βερόνα) να ανατριχιάσουν. Κάταγμα στο κρανίο και επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Ο Ρουμάνος αμυντικός επέστρεψε στους αγωνιστικούς χώρους, πάντα όμως φορώντας το προστατευτικό κράνος.



Ίδιο με αυτό που φορά ο Τσέχος τερματοφύλακας της Άρσεναλ Πετρ Τσεχ, ο οποίος βίωσε τον ίδιο τραυματισμό τέσσερα χρόνια πριν όταν υπερασπιζόταν στην εστία της Τσέλσι, σε μία κόντρα στο γόνατο του Χουντ σε αγώνα με την Ρέντινκ. Όπως είχε πει ο τότε τεχνικός των «μπλε», Ζοζέ Μουρίνιο, «ζει από θαύμα»!



Η Σέλτικ αντιμετώπιζε την Λιόν για το Kύπελλο UEFA (εν έτει 1999, στις 23 Οκτωβρίου) και ο Σουηδός επιθετικός των «Κελτών» Χένρικ Λάρσον, σε μία φάση με τον Λοράν Μπλαν, υπέστη διπλό κάταγμα στο αριστερό πόδι, που τον κράτησε εκτός για τους επόμενους 8 μήνες.



Το 2001 ο Σαλιού Λασισί, Ιβοριανός αμυντικός, απόκτημα της Ρόμα από την Πάρμα την ίδια χρονιά, υπέστη κάταγμα κνήμης και περόνης σε ένα φιλικό με την Μπόκα Τζούνιορς, μετά από ένα μαρκάρισμα από πίσω του Μπαρίγιο, επιθετικού των Αργεντινών. Έτσι ο αποκαλούμενος τότε «νέος Τουράμ», δεν έφτασε ποτέ στο επίπεδο που όλοι ήλπιζαν ή φαντάζονταν πως θα μπορούσε. Η καριέρα του τελείωσε εκεί. Παρέμεινε τρία ακόμα χρόνια στους «τζιαλορόσι» δίχως όμως να φανεί στο ελάχιστο.

Στις 19 Φεβρουαρίου του 2006 ο αρχηγός της Ρόμα Φραντσέσκο Τότι έσπασε τον αστράγαλό του, την περόνη καθώς και τους συνδέσμους σε εκείνου το σημείο του αριστερού του ποδιού, έπειτα από ένα βίαιο μαρκάρισμα του αμυντικού της Έμπολι Βανίλι. Κάποιοι είπαν πως δεν θα επανέρθει ποτέ. Ο «καπιτάνο» έκανε ρεκόρ αποθεραπείας, επέστρεψε και στις 9 Ιουλίου στέφθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής με την Ιταλία του Λίπι.



Στις 7 Ιουνίου του 2006, ο Τζιμπρίλ Σισέ πέφτει άτσαλα στο χορτάρι και σπάει το πόδι του στο τελευταίο φιλικό προετοιμασίας της εθνικής Γαλλίας (με αντίπαλο την Κίνα) εν όψει του Μουντιάλ της Γερμανίας. Και όμως δεν ήταν η πρώτη φορά. Το ίδιο περιστατικό είχε συμβεί και στις 30 Οκτωβρίου 2004, στον τότε παίκτη της Λίβερπουλ, σε έναν αγώνα με αντίπαλο την Μπλάκμπερν, επιστρέφοντας στη δράση τον Απρίλιο του 2005.





Στις 23 Φεβρουαρίου 2008, ο αμυντικός της Μπέρμπιγχαμ Μάρτιν Τέιλορ, έκανε ένα πολύ άσχημο χτύπημα στον Βραζιλιάνο μεσοεπιθετικό (με Κροατικό διαβατήριο) της Άρσεναλ, Εντουάρντο. Αποτέλεσμα ο άσος των «κανονιέρηδων» να κινδυνέψει με ακρωτηριασμό, ο οποίος αποφεύχθη χάρη στις υποδειγματικές κινήσεις των γιατρών του αγώνα. Ο παίκτης υποβλήθηκε σε επέμβαση και επέστρεψε στα γήπεδα μετά από ένα χρόνο.



Τον Μάρτιο του 2015, στο 17ο λεπτό του αγώνα μεταξύ της Κιέβο Βερόνα και της Ρόμα, ο μέσος των «τζιαλορόσι» Ναϊνγκολάν, έβαλε κόντρα με τον Ιταλό παίκτη των Βερονέζων Ματιέλο, με τον τελευταίο να βρίσκεται στο έδαφος, δείχνοντας όμως αρχικά ήρεμος. Κανένας δεν κατάλαβε τι είχε συμβεί. Τα ριπλέι αποκάλυψαν τη.. φρίκη! Το πόδι του 19χρονου αμυντικού κόπηκε στα δυο. Συντριπτικό κάταγμα κνήμης- περόνης που έφερε άμεσα το πέρασμα από την πόρτα του χειρουργείου, με τον νεαρό να μένει εκτός δράσης για 7 μήνες.



Ο μέσος της Σεβίλλης Μίκαελ Κρον-Ντέλι, υπέστη κάταγμα της επιγονατίδας κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης του πρώτου ημιτελικού στο Europa League με αντίπαλο την Σάχταρ Ντόνετσκ, με τους συμπαίκτες του, να αφιερώνουν στον Δανό την κατάκτηση του τροπαίου στη Βασιλεία 20 μέρες μετά.



Οι χιαστοί (και όχι μόνο)

Το 1983, ο μεγάλος Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, αποχωρούσε από το γήπεδο (στις 24 Σεπτεμβρίου), πάνω σε φορείο λόγω σοβαρού τραυματισμού. Ο Βάσκος αμυντικός της Μπιλμπάο Άντονι Γκοϊγκοϊτσέα Ολασκοάγα, ο οποίος απέκτησε το παρατσούκλι «ο χασάπης του Μπιλμπάο», με μαρκάρισμά του, προξένησε στον «Ντιεγκίτο» κάταγμα στον αστράγαλο και ρήξη χιαστού! Την επέμβαση ανέλαβε ο γιατρός Ραφαέλ Γκονζάλες Άντριο. Η αρχική εκτίμηση απουσίας ήταν στους 6 μήνες. Ο Ντιέγκο επέστρεψε στους 3,5!



Στον αγώνα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την Κόβεντρι, ο Ντέιβιντ Μπαστ έπεσε στο έδαφος μετά από διπλό μαρκάρισμα που δέχτηκε από τους Ντένις Έργουιν και Μπράιαν Μακλέρ. Το ματς διεκόπη για 15 λεπτά και χαρακτηριστική έχει μείνει η εικόνα του Δανού τερματοφύλακα των «κόκκινων διαβόλων» Πέτερ Σμάιχελ να κάνει εμετό σοκαρισμένος από τον τραυματισμό. Ο Μπαστ έβαλε τέλος στην καριέρα του μετά από πολλές εγχειρήσεις που δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα.



Η μάσκα του πόνου, σε συνδυασμό με τα δάκρυα από το πρόσωπο του Ρονάλντο έχουν σημαδέψει μία ολόκληρη γενιά ποδοσφαιρόφιλων. Στις 12 Απριλίου 2000, Ρώμη. Το «φαινόμενο», σε ηλικία 23 ετών, εμφανιζόταν ξανά, μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό και μία επέμβαση στον επιγονατιδικού τένοντα στο δεξί πόδι. Έξι λεπτά μετά την είσοδό του στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας μεταξύ της Ίντερ και της Λάτσιο, ο τένοντας του δεξιού γόνατου κόβεται ξανά, αυτή τη φορά ολοκληρωτικά. Ένα πραγματικό αθλητικό δράμα.



Το 2006 η Γκόου Αχεντ Ίνγκλς αντιμετωπίζει την Σπάρτα Ρότερνταμ σε αγώνα της δεύτερης κατηγορίας του oλλανδικού πρωταθλήματος. Ο Ρασίντ Μπουαουζάντ προσπαθεί με δολοφονικό χτύπημα να κόψει την καριέρα του Νιλς Κοκμάιερ. Ο πρώτος τιμωρείται για το υπόλοιπο της σεζόν ενώ η υπόθεση συνεχίστηκε στα ολλανδικά δικαστήρια που επέβαλαν ποινή φυλάκισης 6 μηνών με αναστολή.



Το 2014, στον αγώνα Μπνέι Γιεχούντα-Μακάμπι Χάιφα για το πρωτάθλημα του Ισραήλ, ο πρώην παίκτης του Αστέρα Τρίπολης Ρούμπεν Ράγιος, με δολοφονικό τάκλιν, έσπασε το πόδι του Ράφαελ Νταχάν, προξενώντας τεράστια ζημιά στους χιαστούς. Ένα μαρκάρισμα για το οποίο ο Ισπανός τιμωρήθηκε με 16 αγωνιστικές!



Τα κοψίματα

Καλοκαίρι 1981. Ο Έβαλντ Λίνεν, μέσος της Αρμίνια Μπίλεφελντ, δέχεται ένα πολύ σκληρό μαρκάρισμα από τον Σίγκμαν της Βέρντερ Βρέμης. Αποτέλεσμα ένα τεράστιο σκίσιμο στο μηρό, μήκους 25 εκατοστών(23 ράμματα). Ο Λίνεν με το αίμα να ρέει, τρέχει να διαμαρτυρηθεί στον προπονητή της Βέρντερ Ότο Ρεχάγκελ, θεωρώντας πως αυτός παρακίνησε τον Σίγκμαν να μπει τόσο δυνατά στην φάση.



To φθινόπωρο του 2004, ο ακραίος επιθετικός της Μεσίνα Τζιαμπά, μετά από βίαιο μαρκάρισμα που δέχτηκε κατέληξε στις διαφημιστικές πινακίδες. Αποκόμισε ένα κόψιμο 20 εκατοστών, το βάθος του οποίου όμως ήταν τέτοιο που χρειάστηκαν 147 ράμματα για να κλείσει η πληγή!

Δημήτρης Λιαργκόβας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x