Επικαιρότητα

Τρεις ηχηρές παραιτήσεις από το Συμβούλιο του Τραμπ λόγω του Σάρλοτσβιλ

Ο κ. Φρέιζερ είναι ένας από τους ελάχιστους αφροαμερικανούς που ηγούνται κορυφαίων εταιρειών στις ΗΠΑ.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι τριών μεγάλων ομίλων, της Intel Corp, της Merck & Co Inc και της Under Armour Inc, παραιτήθηκαν από το Συμβούλιο Αμερικανικής Βιομηχανίας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, διαμαρτυρόμενοι για την αρχικά «χλιαρή» αντίδραση του Λευκού Οίκου στα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν το Σαββατοκύριακο ακροδεξιοί και μέλη της Κου Κλουξ Κλαν στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια.

«Παραιτούμαι από το Συμβούλιο για να επιστήσω την προσοχή στη σοβαρή ζημία που προκαλεί σε κρίσιμα ζητήματα το διχασμένο πολιτικό κλίμα μας», ανέφερε σε ανάρτησή του σε ένα μπλογκ ο διευθύνων σύμβουλος της Intel Μπράιαν Κράνιτς.

Ο Κένεθ Φρέιζερ, ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακοβιομηχανίας Merck, που ήταν ο πρώτος που αποχώρησε από το Συμβούλιο, ανέφερε ρητά ότι έλαβε αυτήν την απόφαση εξαιτίας της στάσης που τήρησε ο πρόεδρος Τραμπ στα επεισόδια της Βιρτζίνιας. Τόνισε μάλιστα ότι είναι ανάγκη «να πάρουμε θέση ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον εξτρεμισμό».

Ο κ. Φρέιζερ είναι ένας από τους ελάχιστους αφροαμερικανούς που ηγούνται κορυφαίων εταιρειών στις ΗΠΑ.

Ο κ. Τραμπ σχολίασε αιχμηρά την παραίτηση Φρέιζερ από το Συμβούλιο, γράφοντας στο Twitter ότι τώρα θα μπορεί να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια για μείωση των «τιμών-κλοπή» των φαρμάκων. Ακολούθησε δεύτερο τιτίβισμα, με το οποίο ο πρόεδρος κατηγορούσε τη Merck, δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία στις ΗΠΑ, ότι μεταφέρει θέσεις εργασίας εκτός ΗΠΑ.




Το Συμβούλιο Βιομηχανίας του κ. Τραμπ συνεργάζεται με τον Λευκό Οίκο για τη δημιουργία βιομηχανικών θέσεων εργασίας στην Αμερική, που αποτελεί πυλώνα των προεκλογικών υποσχέσεων του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα.

Η AFL-CIO, συνομοσπονδία εργατικών σωματείων που εκπροσωπεί 12,5 εκατομμύρια εργαζομένους, ανέφερε επίσης ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αποσύρει τους εκπροσώπους της από το Συμβούλιο.

Μέσω του Twitter ανακοίνωσε την παραίτησή του ο διευθύνων σύμβουλος της Under Armour, Κέβιν Πλανκ.

Σημείωσε ότι μολονότι στόχος του είναι «να βελτιώσει την αμερικανική βιομηχανία», τόνισε ότι η Under Armour «ασχολείται με την καινοτομία και τον αθλητισμό, όχι με την πολιτική». Ο κ. Πλανκ είχε επικριθεί τον περασμένο χειμώνα από ορισμένους από τους μεγαλύτερους σταρ της εταιρείας επειδή είχε στηρίξει τον κ. Τραμπ.

Ο κ. Τραμπ αρχικά απέφυγε να καταδικάσει ανοιχτά τους ακροδεξιούς, τους νεοναζί και τους υποστηρικτές της ανωτερότητας των λευκών στα επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ, προτιμώντας να καταδικάσει γενικότερα τη βία από όλες τις πλευρές.

Η στάση του προκάλεσε θύελλα κριτικής, και εν τέλει το βράδυ της Παρασκευής ο ίδιος ο πρόεδρος υποχρεώθηκε να δηλώσει ανοιχτά ότι ο «ρατσισμός» είναι κάτι «κακό» και να καταδικάσει οργανώσεις όπως η Κου Κλουξ Κλαν.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x