Επικαιρότητα

Τρομοκρατικό χτύπημα φοβούνται στο ΠΑΣΟΚ

Με αναφορές στην ΕΛ.ΑΣ. στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αστυνομικοί εκφράζουν φόβους για ένοπλη επίθεση τρομοκρατών στο κτίριο της Χαριλάου Τρικούπη.

Φόβους για ένοπλη τρομοκρατική επίθεση εναντίον των γραφείων του κόμματος στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, παρόμοια με εκείνη που σημειώθηκε τα ξημερώματα της 25ης Μαΐου 2014 εκφράζουν σε έγγραφες αναφορές τους προς τη φυσική και πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη του κτιρίου.

Με αφορμή την απόσυρση, τον Φεβρουάριο του 2015, της διμοιρίας των ΜΑΤ που στάθμευε μόνιμα έξω από τα γραφεία του κόμματος και τις αλλεπάλληλες καταδρομικές επιθέσεις αντεξουσιαστών που ακολούθησαν, στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλεια των γραφείων υπέβαλαν έγγραφες αναφορές στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., κ. Δημήτρη Τσακνάκη και την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Σε αυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο να εκδηλωθεί τρομοκρατική ενέργεια εναντίον των γραφείων και επικαλούνται την επίθεση με καλάσνικοφ τα ξημερώματα της 25ης Μαΐου 2014, και παλαιότερα, το χτύπημα με ρουκέτα της «17 Νοέμβρη» εναντίον των γραφείων του ΠΑΣΟΚ.

Παλαιότερες αναφορές

Ενδεικτικά, μετά το «ντου» κουκουλοφόρων με βόμβες μολότοφ στην είσοδο των γραφείων, τη νύχτα του Σαββάτου 7 Οκτωβρίου 2015, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, κ. Νίκος Σαλαγιάννης, έστειλε έγγραφο στον αναπληρωτή υπουργό, κ. Νίκο Τόσκα, με τίτλο «Μέτρα Ασφαλείας των Κεντρικών Γραφείων του ΠΑΣΟΚ στη Χαρ. Τρικούπη». Σ’ αυτή, ο κ. Σαλαγιάννης επεσήμανε τις περιπτώσεις τρομοκρατικών επιθέσεων στα γραφεία του κόμματος, επικαλούμενος αναφορά του επικεφαλής της ασφάλειας των γραφείων προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Στην εν λόγω αναφορά, ο αστυνομικός (ανήκει στην οργανική δύναμη της υπηρεσίας Προστασίας Πολιτικών Προσώπων) επισήμανε τα σημεία τρωτότητας των γραφείων, τονίζοντας ότι ο πλέον επικίνδυνος χώρος για την εκδήλωση τρομοκρατικής ενέργειας είναι η οδός Μαυρομιχάλη, πίσω ακριβώς από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

«Η αστυνόμευση του σημείου είναι δύσκολη, με αποτέλεσμα η κτιριακή εγκατάσταση να είναι ευάλωτη σε εκδήλωση έκνομης ενέργειας, όπως συνέβη τις πρωινές ώρες της 25 Μαΐου 2014, όταν ένοπλο άτομο έβαλλε προς τα γραφεία με δύο σφαίρες από πολεμικό τυφέκιο». Πράγματι, η επίθεση με καλάσνικοφ έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής των ευρωεκλογών, από υπαίθριο parking επί της οδού Μαυρομιχάλη, πίσω ακριβώς από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και την ευθύνη της ενέργειας είχε αναλάβει με προκήρυξη στο Athens Indymedia η πρωτοεμφανιζόμενη «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας».

Από το ίδιο ακριβώς σημείο, η «17 Νοέμβρη» είχε επιτεθεί με ρουκέτα εναντίον των γραφείων του κόμματος, την 31η Μαρτίου 1999. Το περιστατικό επικαλέστηκε στην αναφορά του ο επικεφαλής της φρουράς, τονίζοντας ότι το κτίριο της οδού Χαρ. Τρικούπη 50 εκτός από τη ρίψη αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών κινδυνεύει και από τρομοκρατική επίθεση, λόγω και της απουσίας αστυνομικής δύναμης περιμετρικά των γραφείων.

Αναφορά στο θέμα των καταδρομικών επιθέσεων και τον κίνδυνο τρομοκρατικής επίθεσης στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ έκανε πρόσφατα και η πρόεδρος του κόμματος, κ. Φώφη Γεννηματά. Με αφορμή διπλή εμπρηστική επίθεση με μολότοφ το βράδυ της 13ης Δεκεμβρίου απέστειλε έγγραφο στον κ. Τόσκα, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η επίθεση ήταν η τελευταία μιας σειράς επιθέσεων επαναλαμβανόμενων κατά πυκνά διαστήματα και με αύξουσα συχνότητα και επικινδυνότητα» και κατήγγειλε την εγκατάλειψη του σχεδίου προστασίας των γραφείων του ΠΑΣΟΚ που είχαν εκπονήσει οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.

Πράγματι, η διμοιρία των ΜΑΤ που στάθμευε μόνιμα έξω από τα γραφεία του κόμματος αποσύρθηκε την 31η Ιανουαρίου 2015, ενώ λίγες ημέρες μετά ανεστάλη στο σύνολό του το σχέδιο αστυνόμευσης των Εξαρχείων, που προέβλεπε μόνιμη παρουσία στα Εξάρχεια τριών διμοιριών των ΜΑΤ, δικυκλιστών της ομάδας ΔΕΛΤΑ κ.ά.

Το διάστημα που ακολούθησε και συγκεκριμένα από τη 2α Φεβρουαρίου του 2015 μέχρι και το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016 καταγράφηκαν 11 εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον των γραφείων, αρκετές από τις οποίες με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση.

Κίνδυνος για περιοίκους

Τον περασμένο Αύγουστο, για παράδειγμα ύστερα από επίθεση με μολότοφ, ξέσπασε πυρκαγιά σε παρακείμενη πολυκατοικία (επί της Χαρ. Τρικούπη 52), με συνέπεια, όπως επισημαίνεται σε αναφορές αστυνομικών, «οι ηλικιωμένοι ένοικοι να κατέβουν σε ημιλιπόθυμη κατάσταση λόγω του καπνού». Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το διήμερο 5-6 Φεβρουαρίου 2016 έπεσαν στην είσοδο και τον ημιώροφο των γραφείων 70 βόμβες μολότοφ, ενώ η μία από αυτές «προσγειώθηκε» στην πλάτη του βουλευτή Γιώργου Αρβανιτίδη.

Το θέμα των μέτρων ασφαλείας των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού, κ. Αλέξη Τσίπρα με την κ. Φώφη Γεννηματά στις 2 Φεβρουαρίου, ενώ στις 3 και 8 του μήνα πραγματοποιήθηκαν στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. συναντήσεις ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. (και του κ. Τόσκα) με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα τους κ. Μανώλη Οθωνα και Νίκο Σαλαγιάννη. Αποτέλεσμα των επαφών ήταν να διατεθεί σε 24ωρη βάση μια διμοιρία των ΜΑΤ στην είσοδο των γραφείων και να επανασυσταθεί μερικώς η ομάδα ΔΕΛΤΑ. Αποστολή των δικυκλιστών της ΕΛ.ΑΣ. θα είναι να περιπολούν περιμετρικά των γραφείων του ΠΑΣΟΚ, ενδεχομένως και της οικίας του υπουργού Επικρατείας, κ. Αλέκου Φλαμπουράρη, στην οδό Βουλγαροκτόνου, εναντίον της οποίας έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα δύο σφοδρές εμπρηστικές επιθέσεις. Επιπλέον, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες πρόκειται να επικαιροποιηθεί στο σύνολό του το σχέδιο ασφαλείας των γραφείων, από την αρμόδια διεύθυνση Χειρισμού Κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x