Επικαιρότητα

Τσακαλώτος: Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για το χρέος

Είναι εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία εντός των επόμενων τριών εβδομάδων εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει συμφωνία αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους και τα μέτρα τα οποία θα ληφθούν για αυτό μετά το τέλος του προγράμματος, εντός των επόμενων εβδομάδων, εμφανίστηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκ. Τσακαλώτος.

Μιλώντας μετά το πέρας του Eurogroup ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «σήμερα έγινε σημαντική πρόοδος, είχαμε μία πολύωρη συνεδρίαση και υπάρχει μία διάχυτη πίστη ότι το σκέλος που έχει να κάνει με το πακέτο των μέτρων πολιτικής έχει προχωρήσει παρά πολύ και ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Όλες οι πλευρές και όλοι οι θεσμοί επαίνεσαν την Ελλάδα για την ποιότητα του πακέτου των μεταρρυθμίσεων και επομένως κανένας δεν περιμένει να υπάρξουν προβλήματα αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα. Στη συνέχεια η συζήτηση στράφηκε στο θέμα του χρέους στο οποίο αναλώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου. Το συζητήσαμε και όπως θυμάστε η συζήτηση ήταν ότι θα πρέπει να αποσαφηνιστούν από τώρα τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος».

Παραδέχθηκε, για μία ακόμη φορά, ότι η επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων είναι δέσμευση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. «Υπήρξε συμφωνία για το πρωτογενές πλεόνασμα ότι θα συνεχίζεται για τέσσερα χρόνια μετά το πέρας του προγράμματος (σ.σ.: έως το 2022, πρωτογενές 3,5% του ΑΕΠ). Το 2018 είναι, ήδη, 3,5% και επομένως άλλα τέσσερα χρόνια μετά από αυτό», υποστήριξε ο κ. Τσακαλώτος.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό, θα πρέπει να υπάρξει απόλυτη σαφήνεια για τα μέτρα που θα αφορούν το χρέος, κάτι το οποίο επιθυμούν τόσο οι Έλληνες πολίτες όσο και οι αγορές. «Μετά το ζήτημα ήταν πόσο μεγάλη σαφήνεια θα πρέπει να υπάρξει, προχωρώντας προς τα εμπρός, για την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία αναφορικά με τις αγορές. Ήταν μία δύσκολη συζήτηση διότι όπως ξέρετε η ελληνική πλευρά έχει κάνει τη δική της υποχρέωση και στη συνέχεια ήταν η υποχρέωση του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων να φθάσουν σε ένα συμβιβασμό που θα μας προσέφερε την απαιτούμενη σαφήνεια.

Καθώς ξεκίνησαν με θέσεις που ήταν πολύ μακριά ο ένας από τον άλλο, έκαναν κινήσεις για να κλείσουν το χάσμα αλλά το αίσθημα ήταν, στο τέλος της συνάντησης, ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να μπορέσουμε να έχουμε αυτή τη σαφήνεια σε επίπεδο ελάφρυνσης χρέους, την οποία θα μπορούσαν και οι αγορές και οι Έλληνες πολίτες να ξέρουν τι θα περιμένουν στο τέλος του προγράμματος.

Επομένως αποφασίστηκε ότι το καλύτερο για όλους ως προς το πώς θα πρέπει να προχωρήσουμε είναι να μας δοθεί περισσότερος χρόνος για να υπάρχει ο χώρος για να συζητήσουμε για το πώς θα προχωρήσουμε και να έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μέτρα του χρέους που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος. Είμαι αισιόδοξος ότι εάν όλες οι πλευρές έχουν διάθεση να συμβιβαστούν δεν θα πρέπει να θεωρείται αδύνατη η εξεύρεση λύσης. Σημαίνει ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να συμβιβαστούν λίγο και νομίζω -όλοι το καταλάβατε από τον τόνο των αξιωματούχων της Ευρωζώνης – ότι οι προσδοκίες είναι ότι θα φθάσουμε σε συμφωνία μέσα σε τέσσερις εβδομάδες», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: Protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x