Βάιος Τσούτσικας

Αν είχε τραβήξει τη φανέλα ο Καμπετσής;

Ο Βάιος Τσούτσικας κάνει στο sport-fm.gr μια καταγραφή των διαιτητικών αποφάσεων εναντίον του Παναθηναϊκού στα πλέι-οφ και αναρωτιέται τι θα συνέβαινε αν ήταν αντίστροφοι οι πρωταγωνιστές τους.

Να το ξεκαθαρίσουμε εξ αρχής για να αποφύγουμε και τις παρεξηγήσεις.

Δεν πρόκειται στις αράδες που ακολουθούν να γίνει μια προσπάθεια απαξίωσης του VAR.

Η χρήση της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο και η βοήθεια που παρέχει στους διαιτητές, Έλληνες ή μη, είναι όχι μόνο χρήσιμη αλλά απαραίτητη.

Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από την εποχή -προ VAR- που βλέπαμε σφυρίγματα-αρκούδες να διαλύουν ποδοσφαιρικά ματς.

Δεν μπορεί να μη γίνει, όμως, και μια καταγραφή των όσων είδαμε στις οκτώ αυτές αγωνιστικές. Και κυρίως όσα είδαμε σε ματς μια ομάδας παντελώς αδιάφορης και χωρίς ουσιαστικούς στόχους στη διαδικασία των πλέι-οφ.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε στη μάχη για να τελειώσει αξιοπρεπώς τη σεζόν του προσπαθώντας μέσα από τα παιχνίδια αυτά να τσεκάρει και το διαθέσιμο υλικό ενόψει της επόμενης σεζόν καθώς ήξερε ότι ακόμα κι ένα ψηλότερο πλασάρισμα δεν επρόκειτο να του αλλάξει τη ζωή: H τιμωρία από την ΟΥΕΦΑ δεν σβήστηκε, το «τριφύλλι» δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης σεζόν. Κι όμως, πολεμήθηκε…

Ή, ήταν οι συγκυρίες όλες εις βάρος του. Για να μη λέτε ότι είμαστε και προκατειλημμένοι. Από την πρώτη αγωνιστική των πλέι-οφ μέχρι και την ολοκλήρωση της 8ης όλες οι γκρίζες φάσεις κατέληξαν εις βάρος του. ΟΛΕΣ! Και είναι σήμερα εύκολο να περάσει στο ντούκου, αύριο δεν θα είναι.

Σήμερα ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο: Αλλάζει προπονητή, αλλάζει ρόστερ σε μεγάλο βαθμό. Η κουβέντα που έγινε κατά τη διάρκεια των 8 αυτών αγωνιστικών πήγε γύρω από τους παίκτες που φεύγουν και αυτούς που έρχονται ή «έρχονται».

Στη δεύτερη περίπτωση μιλάμε για τους πιτσιρικάδες. Σήμερα, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός δεν παθαίνει καμία ζημιά απ’ όσα οι διαιτητές είδαν ή δεν είδαν. Αύριο, όμως, το πράγμα θα είναι διαφορετικό. Φιλοδοξία της ομάδας είναι να ανέβει επίπεδο, να διεκδικήσει περισσότερα πράγματα και να πετύχει ψηλότερους στόχους. Αν τα «φάλτσα» συνεχιστούν θα έχουμε πρόβλημα.

Τι εννοούμε φάλτσα; Όλες αυτές τις αποφάσεις που συζητήθηκαν -άλλες περισσότερο άλλες λιγότερο- και είχαν πάντα ως θύμα τον Παναθηναϊκό. Ας φρεσκάρουμε τη μνήμη μας:

Στο ντέρμπι της πρώτης αγωνιστικής με την ΑΕΚ, ο Λόπες στο 14’ πατάει τον Μακέντα εντός περιοχής αλλά ο Τζήλος σφυρίζει αδιάφορα. Για ένα ίδιο σχεδόν πάτημα του Γιόχανσον στον Λιβάγια στο 53’, ο ίδιος διαιτητής αφού συμβουλεύεται το VAR ακυρώνει το γκολ που πετυχαίνει ο Μακέντα καταλογίζοντας επιθετικό φάουλ στο ξεκίνημα της φάσης.

Νωρίτερα, και ο Τζήλος και το VAR, δεν ασχολούνται με την «αγκαλιά» των Λόπες και Σιμόες στον Γιόχανσον εντός περιοχής (27’) και στο πάτημα του Σιμάνσκι στον Ζαχίντ πάλι εντός περιοχής (31’). Το ματς λήγει 1-1…

Τη δεύτερη αγωνιστική ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ σε ένα ματς που θύμιζε… κατήφορο. Η ομάδα του Φερέιρα κυριαρχούσε σε όλο το ματς και αν απέτυχε να βάλει γκολ ευθύνεται ο Διούδης που έπιανε και τα…άουτ. Ακόμα κι εκεί, όμως, είχαμε δύο περιστατικά που έδειξαν τη διάθεση των ρέφερι απέναντι στους «πράσινους».

Στο 27’ ο Πέλκας συμμετέχει σε μια φάση διαρκείας στα καρέ του Διούδη ενώ είναι ακάλυπτος όσο δεν πάει. Παρ’ όλα αυτά σημαιάκι από τον Μειντάνα δεν σηκώνεται ούτε καν όταν τελειώνει η φάση. Στο 90'+ ο Γιαννούλης πρώτα ρίχνει αγκωνιά εξόφθαλμη στον Γιόχανσον και στη συνέχεια «τρώει» και έναν ακόμα αντίπαλό του αλλά ο Φωτιάς αρνείται να τον αποβάλει. Η φάση συνεχίζεται με εκτέλεση φάουλ για τον ΠΑΟΚ…

Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να… πετάει αϊτό αγωνιστικά επηρεασμένος από το ξαφνικό φινάλε, παραμονές του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό του Ινσούα, και την ανακατωσούρα που είχε προκαλέσει η κατάσταση μένω – φεύγω πολλών παικτών. Διαιτητής στο Φάληρο ο Σιδηρόπουλος. Το ματς είχε κριθεί ήδη από νωρίς με τον Ολυμπιακό να προηγείται καθαρά και τον Παναθηναϊκό να κινδυνεύει με διασυρμό.

Κι όμως… Στο 34’ ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης κάνει τάκλιν στην μπάλα, το πόδι του δεν σηκώνεται από το έδαφος και βλέπει τον ρέφερι να του δείχνει κόκκινη κάρτα! Το χοντρό λάθος διορθώνεται μέσω VAR και ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης νιώθει τυχερός που την έβγαλε με μια απλή κίτρινη παρά το ότι δεν είχε κάνει καν φάουλ!

Το σκηνικό μεταφέρεται στην Κρήτη. Ο Παναθηναϊκός διορθώνεται αγωνιστικά αλλά μπλοκάρεται από το πρώτο κάκιστο ημίχρονο που κάνει. Και όχι μόνο… Στο 36’ Ο Βαζ, ο οποίος έχει ήδη κίτρινη κάρτα, αγκαλιάζει και ρίχνει σε στημένη φάση στο όριο της περιοχής τον Κουρμπέλη με τον διαιτητή Καραντώνη να είναι στα δύο μέτρα μακριά. Ο ρέφερι κάνει το κορόιδο, το ίδιο και το VAR και ο Βαζ μένει στο ματς. Είναι το ίδιο ματς στο οποίο ο Μακέντα βλέπει να ακυρώνουν γκολ του για… μισό δάχτυλο.

Προφανώς και η απόφαση της κας Κουρομπίλια ήταν σωστή καθώς δικαιώθηκε και από τη χρήση της γραμμής. Για άλλο λόγο αναφέρουμε τη συγκεκριμένη απόλυτα οριακή φάση που έπιασε η βοηθός. Θα τα πούμε παρακάτω. Οι συγκινήσεις δεν σταματούν εδώ:

Στο 85’ Γιαννούλης και Περέα αλληλοτραβιούνται, η μπάλα φτάνει στον Καμπετσή που σκοράρει αλλά… Στο VAR ο Καραντώνης βρίσκει χέρι του Κολομβιανού και σβήνει το γκολ του νεαρού επιθετικού. Ενώ στο 90’, σε μια σέντρα από τα αριστερά, ο Μαρινάκης τραβάει τον Καμπετσή εντός περιοχής. Η κατάληξη; Ρέφερι και VAR έκαναν το κορόιδο. Ξανά…

Ακόμα και στο ματς με τον εξουθενωμένο από τα προβλήματα Άρη ο Παναθηναϊκός δεν πήρε ούτε τον… πυρετό του ρέφερι. Ευαγγέλου ο άρχοντας της αναμέτρησης. Πρώτα κλείνει τα μάτια στην προσπάθεια του Ματίγια να «φάει» τον Κουρμπέλη πριν σκοράρει -και μάλιστα τιμωρεί με κάρτα τον σκόρερ του Παναθηναϊκού- και στη συνέχεια ακυρώνει γκολ του Καμπετσή επειδή στην αρχή της φάσης ο Μακέντα είχε… ανασάνει κοντά στον αντίπαλό του!

Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό την 6η αγωνιστική οι «ερυθρόλευκοι» είναι ήδη εστεμμένοι πρωταθλητές, οι «πράσινοι» παραμένουν αδιάφοροι και παρατάσσουν 11άδα με μπόλικα πιτσιρίκια. Κι όμως… Ο Κομίνης αρνείται να βγάλει δεύτερη κίτρινη στον Μπα, αναγκάζοντας τον Μαρτίνς να τον κάνει αλλαγή στο ημίχρονο, και δίνει πέναλτι-εφεύρεση σε κωλοτούμπα του Βαλμπουενά εντός περιοχής.

Άλλα ωραία από εκείνο το ματς: Ο Κουρμπέλης τρώει κίτρινη κάρτα και χάνει το επόμενο ματς (με τον ΠΑΟΚ) επειδή… πέρασε δίπλα από τον Ομάρ και στο 90'+ η κα Κουρομπίλια (που έπιασε την απόλυτα οριακή φάση στο Ηράκλειο) ανακαλύπτει οφσάιντ στον καλυπτόμενο από τουλάχιστον δύο παίκτες Κολοβό και δεν αφήνει τη φάση να ολοκληρωθεί.

Στην Τούμπα ο ρέφερι είναι τοπ κλας. Δεν είναι από τους δικούς μας αλλά ένας από τους κορυφαίους της Ευρώπης. Αυτός που σφύριξε τον τελευταίο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Και ο Σκόμινα, όμως, αφήνει τον Παναθηναϊκό με παράπονα:

Στο 28’ ο Βαρέλα κάνει χέρι εντός περιοχής σε σουτ του Μπουζούκη και ο Σλοβένος (και το VAR) σφυρίζουν αδιάφορα, ενώ στο φινάλε του ματς αφήνει χωρίς κάρτα το σπρώξιμο του Μάτος πάνω στον Θεοχάρη, ο οποίος κατέληξε με δύναμη στο δοκάρι του Διούδη, αλλά και την κλωτσιά του Δεληγιάννη που έστειλε τον Χατζηθεοδωρίδη δύο μήνες εκτός…

Και πάμε στα φρέσκα κουλούρια… Κι εγώ λέω πως το ποδόσφαιρο είναι αντρικό άθλημα και θα πρέπει να επιτρέπεται λίγη περισσότερη επαφή. Με όσα έχουμε δει όμως μπορείτε να είστε σίγουροι πως αν ο Καμπετσής τραβούσε τη φανέλα του Τσιγκρίνσκι, όπως έκανε ο Ολιβέιρα στο 1-2 της ΑΕΚ, θα μετρούσε το γκολ; Ή αν ο Κουρμπέλης έκανε το μαρκάρισμα που δεν κόστισε ούτε κάρτα στον Μάνταλο θα την είχε βγάλει καθαρή;

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x