Βάιος Τσούτσικας

Κουβέντα για ποδόσφαιρο

Μέσα από τις σελίδες του #Football Talk ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος σε φέρνει face to face με τους ήρωες του μαγικού αυτού παιχνιδιού.

Όπου και να βρίσκεται ένα παιδί με μια μπάλα στα πόδια, όποια γλώσσα και να μιλά, όποια ήθη και έθιμα να του επιβάλει η καταγωγή του, εκείνη τη στιγμή που ντριπλάρει, πασάρει ή σκοράρει με τα γόνατα ματωμένα και τα παπούτσια του λασπωμένα είναι ένας εν δυνάμει αστέρας του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ένα όνειρο χωρίς σύνορα, ένα όνειρο που συχνά αποδεικνύεται απατηλό. Ένα όνειρο, όμως, που φέρνοντάς το στο νου μας βοηθά να καταλάβουμε ποια είναι η δύναμη του ποδοσφαίρου. Ενός μαγικού παιχνιδιού που γεννήθηκε για να ομορφαίνει τις ψυχούλες μας.

Αλήθεια είναι ότι τον δρόμο μας τον χάνουμε. Τότε, παιδιά ακόμα, εκμεταλλευόμασταν στο έπακρο τη μαγεία του ποδοσφαίρου για να φοράμε ένα μόνιμο χαμόγελο στα χείλη μας και μια ευχάριστη σκέψη που θα μας συντρόφευε στο μαξιλάρι μας. Σήμερα, το σπάνιο αυτό δώρο, το μαγικό αυτό παιχνίδι, το έχουμε μετατρέψει σε πρόβλημα.

Άλλη κουβέντα αυτή… Μεταξύ εκείνων των πιτσιρικάδων με τα ματωμένα γόνατα, υπάρχουν ελάχιστοι που θα καταφέρουν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα: θα παίξουν σε μεγάλα στάδια, θα φορέσουν ένδοξες φανέλες, θα γίνουν σύνθημα στο στόμα χιλιάδων ή και εκατομμυρίων φίλων του ποδοσφαίρου. Κάποιοι άλλοι, ευτυχώς περισσότεροι, ζουν το όνειρό τους από μια άλλη θέση, αυτή του δημοσιογράφου. Μπορεί να μη φορούν επικαλαμίδες και κοντά παντελόνια αλλά είναι εκεί. Είναι δίπλα σε αυτούς που γράφουν ιστορία, δίπλα σε αυτούς που γεννούν όνειρα σε εκατομμύρια παιδιά, δίπλα σε ήρωες που βοηθούν το ποδόσφαιρο να συντηρεί τη μαγική υπόστασή του.

Εκεί, μεταξύ αυτών των παιδιών, βρίσκεις και τον Χρήστο Σωτηρακόπουλο. Ένα από τα τυχερά παιδιά που ζουν δίπλα στους ήρωες των ποδοσφαιρικών παραμυθιών, που παρατηρεί, μεταδίδει τα επιτεύγματά τους και – το σημαντικότερο – μεταφέρει τα μηνύματά τους τα τελευταία 40 χρόνια. Αυτό κάνει και με το τελευταίο του συγγραφικό εγχείρημα.

Μέσω του #Football Talk, ο συγγραφέας ανοίγει το θησαυροφυλάκιο της εμπειρίας του και μας φέρνει face to face με μερικούς από τους σημαντικότερους ανθρώπους του ποδοσφαίρου. Μας βοηθάει να καταλάβουμε την εξέλιξη του σπορ, να εξηγήσουμε συμπεριφορές, να πάψουμε να βλέπουμε μπάλα και να παρακολουθούμε ποδόσφαιρο. Να έρθουμε πιο κοντά με τις σκέψεις που κάναμε παιδιά όταν τα γόνατά μας μάτωναν στις αλάνες της γειτονιάς.

Γι’ αυτό και το #Football Talk δεν είναι χρήσιμο μόνο για τους επαγγελματίες του χώρου αλλά απαραίτητο για κάθε έναν από όσους βρίσκονται εκεί έξω, μακριά από το ποδόσφαιρο αλλά συνάμα κοντά λόγω του άσβηστου συναισθήματος που αναθερμαίνεται με τη σέντρα σε κάθε ματς.
Μέσα από τις σελίδες του #Football Talk «ακούς» μεταξύ άλλων…

Έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες που έχουν φορέσει φανέλα ελληνικής ομάδας, τον Χουάν Ραμόν Βερόν, να παραθέτει τα δικά του επιχειρήματα στο debate για το αν ο Μέσι μπορεί να συγκριθεί με τον Μαραντόνα και τον Πελέ.

Τον Θοδωρή Ζαγοράκη να εξηγεί το μυστικό της επιτυχίας του σημαντικότερου αθλητικού θριάμβου της χώρας μας στα γήπεδα της Πορτογαλίας.

Τον τεράστιο Τόμισλαβ Ίβιτς να μιλά για τον Παναθηναϊκό και τις πιθανότητες που είχε να γίνει σημείο αναφοράς στην ποδοσφαιρική Ευρώπη.

Τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ να μας βάζει στα παπούτσια του διαιτητή και να διακρίνει τη διαφορά μεταξύ γράμματος και πνεύματος του κανονισμού.

Τον Γιούργκεν Κλοπ να αναλύει το μήνυμα που άλλαξε το στάτους μιας ομάδας θρυλικής σαν τη Λίβερπουλ.

Τον μεγαλύτερο ποδοσφαιράνθρωπο του πλανήτη, τον Γιόχαν Κρόιφ, να εξηγεί ότι ποδόσφαιρο παίζεις με το μυαλό.

Τον Ντένις Λόου να περιγράφει ένα σπάνιο όσο και ιστορικό γκολ που η μοίρα τον έφερε να πετύχει εις βάρος της αγαπημένης του Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να «τραγουδάει» Σινάτρα αλλά και τον Ρονάλντο να μιλά για τη μοίρα που του ξεπλήρωσε στον τελικό του 2002 όσα του είχε στερήσει 4 χρόνια νωρίτερα στα γήπεδα της Γαλλίας.

Μια μοναδική συλλογή ποδοσφαιρικών θησαυρών, ένα απίστευτο παζλ αναμνήσεων και εξηγήσεων, μια σπάνια παρακαταθήκη που το κασετοφωνάκι του Χρήστου Σωτηρακόπουλου χαρίζει σε όλους εμάς…

Αν θες να καταλάβεις ποδόσφαιρο… άκου τους ήρωές του να μιλούν γι’ αυτό. Στο #Football Talk.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x