Βάιος Τσούτσικας

Μάρκους, υπάρχει και η ηθική

Όσο γελοίο είναι να ζητάς δελτία καρφωμένα στον τοίχο άλλο τόσο ηλίθιο είναι να ξεχνάς πού βάζεις την υπογραφή σου.

Γράφει ο Βάιος Τσούτσικας

Κάποτε οι πρόεδροι έπαιρναν τα δελτία των ποδοσφαιριστών και τα κάρφωναν στον τοίχο. Αν ο παίκτης δεν γούσταρε να μείνει στην ομάδα ή αν είχε ξελογιαστεί από κάποια άλλη που τον διεκδικούσε συνηθιζόταν να φεύγει για… προετοιμασία με τις μπουλντόζες. Υπήρξαν, βέβαια, και περιπτώσεις, σπανιότερα που ακόμα και σε εκείνες τις δύσκολες εποχές ο ποδοσφαιριστής πετύχαινε τον στόχο του.

Είναι εποχές τόσο μακρινές, όμως, που μόνο ως ανάμνηση μπορεί να τις διηγηθεί κανείς. Σήμερα δελτία στον τοίχο δεν μπορούν να καρφωθούν. Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: είναι τουλάχιστον γελοίο να φωνάζεις ότι αυτό είναι μια επιλογή για τον Παναθηναϊκό σε περίπτωση που δεν τα βρει με την Αλ Αΐν και ο Μπεργκ κατεβάσει τα μούτρα στο πάτωμα.

Αλλά να μη φτάσουμε και στο άλλο άκρο. Αυτό, δηλαδή, της απόλυτης ασυδοσίας από πλευράς των παικτών. Με άλλα λόγια, κύριε Μάρκους Μπεργκ έχεις βάλει μια τζίφρα σε ένα συμβόλαιο το οποίο υποδεικνύει σε όποιον θέλει να σε κάνει δικό του ότι χρωστά 5 εκατομμύρια και κάτι ψιλά. Ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα. Αφού θυμίσουμε την ανάγκη να τσεκάρουμε πού βάζουμε τι να σημειώσουμε ότι για να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα και να βάλεις χέρια στα πολλά εκατομμύρια που σου στρώνουν οι Άραβες μπροστά σου πρέπει πρώτα να τιμήσεις την υπογραφή σου. Φέρε τα πέντε και κάτι και στην ευχή της Παναγίας. Κι όταν με το καλό κόψεις την μπάλα εδώ είμαστε να σε αξιοποιήσουμε και από άλλο πόστο. Διότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους…

Ξεκάθαρο κι αυτό. Δεν είναι καλός ο λογαριασμός που ετοίμασε για τον Παναθηναϊκό ο Μπεργκ. Αλήθειες να λέμε, όλοι θα τυφλώνονταν από την ιδέα και μόνο να δουν έναν τραπεζικό λογαριασμό δικό τους φορτωμένο με 9 εκατομμύρια ευρώ. Κι ίσως έκαναν και καμία ντρίπλα παραπάνω προκειμένου να φτάσουν στο σημείο να τα αγγίξουν τα χρήματα αυτά. Αλλά να κρύβεσαι, να λες ψέματα, να φορτώνεις συνεργάτες και προϊσταμένους σου με τη μία μπαρούφα μετά την άλλη είναι χοντρό.

Όπως, επίσης, χοντρό είναι να το παίζεις ηγέτης μιας ομάδας και την ίδια στιγμή να την αδειάζεις στέλνοντας μήνυμα στους Άραβες – έστω και μέσω του μάνατζέρ του – ότι θα σε δώσουν για λιγότερα από τα μισά που απαιτούνται για τη μεταγραφή. Γυρνάμε ξανά στο θέμα με τις ρήτρες, τις υπογραφές κτλ…

Ώπα, φρένο… Για να μην παρεξηγηθούμε ας ξεκαθαρίσουμε ότι τα φιλιά στα εμβλήματα, οι πανηγυρισμοί με αφιερώσεις στον κόσμο και τα μεγάλα λόγια είναι για τον γράφοντα σαν τα πυροτεχνήματα στα γαμήλια πάρτι. Προσφέρουν εντυπωσιακά στιγμιότυπα αλλά είναι εντελώς άδεια από ουσία. Ούτε υπάρχει καμία ψευδαίσθηση ότι ο οποιοσδήποτε εκατομμυριούχος οφείλει, πριν πάρει μια επαγγελματική απόφαση, να σκεφτεί ότι θα προκαλέσει άλλους εργαζομένους, σε άλλους εντελώς επαγγελματικούς τομείς στην ίδια χώρα που παίρνουν ψίχουλα ή είναι απλήρωτοι για μήνες ή ακόμα και άνεργοι κυνηγώντας το… τζόκερ που του προσφέρουν οι Άραβες.

Να το κερδίσεις το τζόκερ, Μάρκους Μπεργκ, αλλά καν’ το χωρίς να κρύβεσαι, «συμμαχώντας» ουσιαστικά με την ομάδα που σε τράβηξε από την αγωνιστική σου καθίζηση και σε ανέβασε ξανά σε ένα επίπεδο τέτοιο που σου επιτρέπει να διεκδικείς χρυσά συμβόλαια.

Με άλλα λόγια, υπάρχει και η ηθική… Και οι κανόνες της, οι οποίοι αν και δεν είναι γραμμένοι πουθενά δεν πρέπει ποτέ να παραβιάζονται. Αυτό να πεις στους Άραβες που σου στρώνουν χαλί από εκατομμύρια. Κι αν δεν πειστούν καλή καρδιά. Θα σου περάσουν τα νεύρα και με τη βοήθεια του καιρού θα ξαναγίνεις πολύτιμος για τον Παναθηναϊκό. Άλλωστε έχει και Μουντιάλ σε μερικούς μήνες. Και, στην τελική, δεν θα είσαι ο μόνος που έχασε το τζόκερ για… λεπτομέρειες.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x