Βάιος Τσούτσικας

Μιλάνο; Πρέπει να νικήσεις

Αν θέλει ο Παναθηναϊκός να κοιτάξει μακρύτερα από μια απλή πρόκριση στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας οφείλει να αρχίσει να μαζεύει νίκες μακριά από το ΟΑΚΑ!

Δεν έχουν ίδια βαρύτητα τα εντός και τα εκτός έδρας παιχνίδια. Είναι μια διαπίστωση γενική που γεννήθηκε την εποχή που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη το φορμάτ με τους δύο ομίλους στο ΤΟΠ 16 της Ευρωλίγκας. Τότε λέγαμε όλοι ότι οι ομάδες χρειάζονται 7 + 1 νίκες για να περάσουν στα πλέι οφ, σήμερα λέμε ότι ο μαγικός αριθμός θα είναι 15 + 1.

Γράφει ο Βάιος Τσούτσικας

Δεν έχει επιβεβαιωθεί η ορθότητα του δεύτερου υπολογισμού καθώς ακόμα διανύουμε την πρώτη σεζόν με το τρέχον φορμάτ της διοργάνωσης. Ακόμα, όμως, και αν επαληθευθεί αυτό το 15+1 θα σου δίνει την πρόκριση μεν, θα σε στέλνει στην αγκαλιά των θηρίων δε. Θα είσαι όγδοος ή έβδομος και θα πρέπει να αποκλείσεις με μειονέκτημα έδρας την ΤΣΣΚΑ ή κάποια άλλη εξαιρετική ομάδα. Με άλλα λόγια, το 15+1 θα σου δίνει ό,τι σου έδινε και το 7+1.

Και ο φετινός Παναθηναϊκός δε θέλει να σκέφτεται έναν ακόμα αποκλεισμό στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Το έπαθε και τις τέσσερις τελευταίες χρονιές που μπήκε στους «8» με μειονέκτημα έδρας, δύο από την ΤΣΣΚΑ, μία από τη Λαμποράλ, μία από την Μπαρτσελόνα. Όσο νωρίς και να είναι ακόμα, όσες δυσκολίες και να κρύβονται στο φετινό βαρύ καλεντάρι, όσο και να μην το φωνάζουν οι άνθρωποι της ομάδας οι στόχοι του Παναθηναϊκού φτάνουν πιο πέρα από την 8άδα.

Άρα το 15+1 δεν είναι αρκετό. Δεν φτάνει για να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στις θέσεις που πρέπει να κοιτά μια ομάδα φτιαγμένη με το υλικό της ομάδας του Πασκουάλ. Με βάση όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα δεν μοιάζει ανέφικτο το σενάριο να διεκδικήσει ο Παναθηναϊκός μια θέση από το 3 ως το 5 της κανονικής διάρκειας. Με εξαίρεση την ΤΣΣΚΑ κανείς άλλος δεν μοιάζει ανίκητος. Ούτε η Ρεάλ που θα έρθει για να παίξει στο ΟΑΚΑ, ούτε η Φενέρ που έχασε με ευκολία στο Μαρούσι. Υπάρχει η δεδομένη δυσκολία του Ολυμπιακού και από εκεί και πέρα πολλοί καλοί αλλά «θνητοί»: Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Νταρουσάφακα, Μακάμπι κτλ…

Για να τη διεκδικήσει αυτήν την προνομιακή θέση με αξιώσεις, όμως, ο Παναθηναϊκός πρέπει να αρχίζει να μαζεύει νίκες μακριά από την Ελλάδα. Νικάς στο Μιλάνο, νικάς στην Πόλη τη Γαλατά και την Νταρουσάφακα, νικάς στο Βελιγράδι, νικάς στο Κάουνας νικάς και στο Καζάν. Όπως νίκησες και στο Μπάμπεργκ. Και φτιάχνεις το μέλλον σου. Χάνεις σε όλες αυτές τις πόλεις και το χαλάς ή φτιάχνεις το μέλλον άλλων που επωφελούνται εις βάρος σου.

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να υπερηφανεύεται ότι «εκτός προγράμματος» ήττα έκανε μόνο από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, μπορεί να νιώθει δυνατός από τις ουσιαστικές κόντρες που είχε εκτός έδρας με ΤΣΣΚΑ και Ρεάλ αλλά με εξαίρεση το διπλό στη Βαμβέργη δεν έχει άλλη επιτυχία μακριά από το ΟΑΚΑ. Και πρέπει αυτό να αρχίζει να το αλλάζει. Με πρώτη ευκαιρία αυτή που έχει στο Μιλάνο. Αν μπορεί, βέβαια, να υποστηρίξει την κοινή διαπίστωση πως ο φετινός Παναθηναϊκός δεν μπορεί να αρκείται σε μια απλή πρόκριση στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x