sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Τζίμι Μπάτλερ: Από άστεγος σε αστέρας του NBA

Ο Τζίμι Μπάτλερ, είναι ένας παίκτης ο οποίος μέσα από την ζωή του απέδειξε πως τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε κάποιον που έχει ως στόχο την πραγματοποίηση των ονείρων του.

Μπορεί αυτή την στιγμή ο Τζίμι Μπάτλερ να είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους και δημοφιλείς παίκτες του NBA, όμως για να φτάσει σε αυτό το σημείο αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες όπως η πείνα, η μοναξιά, η φτώχεια και κυρίως η απόρριψη από την οικογένεια του.
Τα σκληρά παιδικά του χρόνια

Ο Τζίμι Μπάτλερ γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 1989 στο Χιούστον του Τέξας. Από πολύ νεαρή ηλικία ο Αμερικανός αθλητής γνώρισε τις δυσκολίες της ζωής. Όταν ήταν ακόμη βρέφος ο πατέρας του αποφάσισε να εγκαταλείψει την οικογένεια του και έτσι η μητέρα του τον μεγάλωσε μόνη της.

inner

Η καθημερινότητα του ήταν αρκετά δύσκολη καθώς ζούσε σε ένα φτωχικό σπίτι σε ένα προάστιο του Χιούστον. Παρόλα αυτά, λίγα χρόνια αργότερα έρχεται μια εξέλιξη στη ζωή του Μπάτλερ που σίγουρα θα τον «γονατίσει». Όταν ήταν μόλις 13 χρόνων η μητέρα του Τζίμι αποφάσισε να τον διώξει από την οικία της, φωνάζοντας του: «Πρέπει να φύγεις, δεν σε θέλω εδώ».

Φοβισμένος και άστεγος ο Μπάτλερ αναγκάστηκε να μένει σε σπίτια φίλων του. Άλλαζε σπίτια κάθε εβδομάδα καθώς δεν ήθελε να γίνει βάρος στις οικογένειες των συμμαθητών του. Συνέχιζε να σπουδάζει στο Tomball High School όπου ήταν μέλος της ομάδας μπάσκετ.

inner

Κατά την διάρκεια που αγωνιζόταν στο σχολείο του έκανε έναν πολύ καλό φίλο, τον Τζόρνταν Λέσλι, που αυτή την στιγμή είναι επαγγελματίας παίκτης μπέιζμπολ. Η σχέση τους ήταν αρκετά δυνατή καθώς καθημερινά έπαιζαν μαζί μπάσκετ. Όταν ο νέος του φίλος έμαθε για την κατάσταση που βρίσκεται ο Μπάτλερ αποφάσισε να τον φιλοξενήσει για αρκετούς μήνες.

inner

Η πορεία του από το λύκειο και το κολέγιο

Έτσι ο Μπάτλερ με μια καινούργια οικογένεια να τον στηρίζει έκανε μια νέα αρχή στη ζωή του. Η αγάπη του προς το μπάσκετ ήταν πολύ μεγάλη και το απέδειξε κατά την διάρκεια της φοίτησης του στο λύκειο και στο κολέγιο.

Όταν ήταν μέλος της ομάδας του Tomball High School πραγματοποίησε τρομερές εμφανίσεις. Στην πρώτη του χρονιά είχε μέσο όρο 10 πόντους ανά παιχνίδι. Όλοι είχαν στρέψει τα βλέμματα πάνω του αφού καθημερινά βελτιωνόταν. Στην τελευταία του χρονιά έγινε ο αρχηγός της ομάδας και τα νούμερα του απογειώθηκαν. Συγκεκριμένα μετρούσε 19,9 πόντους και 8,7 ριμπάουντ ανά ματς.



Οι εμφανίσεις του δεν ήταν αρκετές ώστε να υπογράψει κάποιο συμβόλαιο με έναν επαγγελματικό σύλλογο και αφού αποφοίτησε, γράφτηκε στο κολέγιο του Tyler Junior που είχε έδρα το Τέξας. Συνέχισε να δείχνει το ταλέντο του και στην πρώτη του χρονιά είχε μέσο όρο 18,1 πόντους, 7,7 ριμπάουντ και 3,1 ασίστ ανά παιχνίδι.

Την σεζόν εκείνη παρουσιάστηκαν κολέγια που ενδιαφέρονταν για τον Μπάτλερ και του πρόσφεραν καλύτερα προγράμματα.

Το 2008 πήγε στο πανεπιστήμιο του Marquette στο Μιλγουόκι με υποτροφία. Την πρώτη του χρονιά δεν ήταν στο βασικό σχήμα της ομάδας και είχε μέσο όρο 5,6 πόντους και 3,9 ριμπάουντ.

Την σεζόν 2009-2010 ήταν πλέον βασικός γκαρντ της ομάδας και μετρούσε 14,7 πόντους και 6,4 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Έκανε συνολικά 106 εμφανίσεις με την ομάδα του πανεπιστημίου του και πλέον ήταν έτοιμος για το επόμενο βήμα στην καριέρα του, δηλαδή να παίξει στο NBA.

Καριέρα στο NBA

Το 2011 ο Τζίμι Μπάτλερ επιλέχθηκε από τους Σικάγο Μπουλς στο draft και ήταν το νούμερο 30 της διαδικασίας. Υπέγραψε με τον σύλλογο του NBA την ίδια χρονιά στις 9 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς. Στην πρώτη του σεζόν ο Τζίμι Μπάτλερ αγωνίστηκε σε 42 αγώνες μετρώντας 2,6 πόντους ανά ματς. Εκείνη την σεζόν οι «ταύροι» κατάφεραν να μπουν στα πλέι-οφ και ο Αμερικανός γκαρντ έπαιξε σε 3 παιχνίδια χωρίς να σκοράρει κάποιο καλάθι.

Την επόμενη χρονιά ο παίκτης των Μπουλς ήταν μέλος της ομάδας του στο Summer League. Οι παρουσίες του εκεί θύμισαν αυτές του κολεγίου καθώς είχε μέσο όρο 20,8 πόντους, 6,5 ριμπάουντ και 2 ασίστ. Οι άνθρωποι του συλλόγου αποφάσισαν να επεκτείνουν το συμβόλαιο του μέχρι το 2014. Το 2012 πήρε περισσότερο χρόνο συμμετοχής, αγωνίστηκε σε 82 αναμετρήσεις και μετρούσε 8,6 πόντους ανά ματς.

Η ομάδα του Σικάγο κατάφερε και πάλι να μπει στα πλέι-οφ το 2013, όμως εκείνη την περίοδο ο Μπάτλερ ήταν πολύ καλύτερος από την προηγούμενη χρονιά. Πήρε μέρος σε 12 αναμετρήσεις και σε κάθε παιχνίδι σκόραρε περίπου 13 πόντους.

Την σεζόν 2014-2015 ο Μπάτλερ ήταν ένας από τους πιο πολύτιμους παίκτες των Μπουλς και μάλιστα έκανε ρεκόρ καριέρας σκοράροντας 35 πόντους εναντίον των Νικς. Στα πλέι-οφ εκείνης της χρονιάς οι Σικάγο Μπουλς έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά όπου ηττήθηκαν από το Κλίβελαντ. Εκείνος κέρδισε το βραβείο του πιο βελτιωμένου παίκτη και ήταν ο πρώτος στην ιστορία του συλλόγου που το πετυχαίνει.

Τον Ιούλιο του 2015 οι «ταύροι» πρόσφεραν στον Μπάτλερ ένα 5ετες συμβόλαιο αξίας 90 εκατ. ευρώ το οποίο και αποδέχθηκε. Ένας τραυματισμός στο γόνατο στέρησε την παρουσία του στο All Star Game το 2016. Έχασε αρκετά παιχνίδια αλλά επέστρεψε αρκετά δυνατός, πετυχαίνοντας triple-double εναντίον των Φιλαδέλφεια 76ers.

inner

Στην τελευταία του σεζόν με τους Μπουλς ήταν τρομερός και έκανε φοβερές εμφανίσεις. Μία από αυτές ήταν το παιχνίδι κόντρα στους Λέικερς όπου πέτυχε 40 πόντους. Σε 76 παιχνίδια που αγωνίστηκε είχε μέσο όρο πόντων 23.9 ανά ματς.



Την σεζόν 2017-2018 έγινε ανταλλαγή και κατέληξε στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς. Αγωνίστηκε σε 59 παιχνίδια με μέσο όρο 22,2 πόντους και τους οδήγησε στα πλει-οφ όπου αποκλείστηκαν από τους Χιούστον Ρόκετς. Έπειτα από διάφορες διαταραχές ανάμεσα στους Τίμπεργουλβς και τους συμπαίκτες του έγινε και πάλι ανταλλαγή στους Φιλαδέλφεια 76ers όπου αγωνίζεται μέχρι τώρα.

Επιμέλεια: Βύρωνας Σουνίτης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x