Επικαιρότητα

ΥΠΟΙΚ: Βούληση από όλες τις πλευρές για συμφωνία έως το τέλος Μαΐου

Σύμφωνα με τις πηγές του ΥΠΟΙΚ, επικεφαλής των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη με σφιχτό μάλιστα, χρονοδιάγραμμα εργασιών

Βούληση από όλες τις πλευρές για συμφωνία έως το τέλος Μαΐου, επιστροφή των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη, σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών με συγκεκριμένους στόχους. Αυτό είναι, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το τρίπτυχο των αποφάσεων έτσι όπως προέκυψαν από το σημερινό κύκλο συναντήσεων του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων, και στον απόηχο της υπεραπόδοσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα το 2016, οι κύκλοι της πλατείας Συντάγματος έκαναν λόγο για θετικό και εποικοδομητικό κλίμα. Και ακόμη πιο σημαντικό το γεγονός ότι διαφαίνεται από όλες τις πλευρές η βούληση για ολοκλήρωση της συμφωνίας ώς το τέλος Μαΐου.

Επιπλέον επιστρέφουν οι επικεφαλής των θεσμών την ερχόμενη Τρίτη με σφιχτό μάλιστα, χρονοδιάγραμμα εργασιών. Αυτές περιλαμβάνουν τη σύνθεση του MEFP (Memorandum of Economic and Financial Policies) του ΔΝΤ, την ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας και ταυτόχρονα τη συζήτηση για το χρέος.

Το ΔΝΤ περιμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, δηλαδή ένα χρόνο αργότερα από ό,τι προβλέπει το Μνημόνιο, δήλωσε νωρίτερα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του οργανισμού, Πόουλ Τόμσεν.

Ο κ. Τόμσεν επανέλαβε την πάγια πρόταση του Ταμείου για χαλάρωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα πρέπει να πετυχαίνει η Ελλάδα μετά το 2018, σημειώνοντας πως ο στόχος του 3,5% θα είναι δυνατό να διατηρηθεί για «μία σχετικά σύντομη περίοδο».

Την ανάγκη υλοποίησης των απαιτούμενων μέτρων, αλλά και της απομείωσης του χρέους, επισήμανε vωρίτερα εκ νέου η Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντησή της με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

«Συναντήθηκα σήμερα με τον υπουργό Τσακαλώτο και την ομάδα του. Είχαμε εποικοδομητικές συζητήσεις για να προετοιμάσουμε την επιστροφή του κλιμακίου και για να συζητήσουμε τα δύο σκέλη του προγράμματος της Ελλάδας: μέτρα και ελάφρυνση του χρέους» ανέφερε χαρακτηριστικά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.

Την άμεση ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος της Ελλάδας για να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, ζήτησε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x