Επικαιρότητα

Υπόθεση Ταφύλλη: Γενική κατακραυγή για την κυβέρνηση

Τις αποκαλύψεις φέρνει στη Βουλή με ερώτησή του το Ποτάμι - Ένοχη σιωπή από την κυβέρνηση για τον ΓΓ του υπ. Άμυνας που ήταν υπεργολάβος της Lochkeed - Δεν ξέρω τίποτα για την υπόθεση λέει ο Καμμένος.

Εκτεθειμένη για μία ακόμη φορά είναι η Κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών P3B-Orion έναντι του αστρονομικού ποσού των 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε περίοδο κρίσης και την παρουσίαση εγγράφων της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin που από μόνη της θεωρούσε αυτούς τους εξοπλισμούς ως μη αναγκαίους.

Οι αποκαλύψεις που το Πρώτο Θέμα πραγματοποίησε χτες, ότι ο Γενικός Γραμματέας Άμυνας και δις υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ταφύλλης ερευνάται από τη δικαιοσύνη για αντισταθμιστικά της Lockheed Martin που ζημίωσαν με 31,5 εκατομμύρια το δημόσιο, πυροδότησε το πολιτικό σκηνικό.

Κι αυτό διότι ο κ. Ταφύλλης, όπως ο ίδιος ομολόγησε στη χθεσινή του απάντηση, από υπεργολάβος για το εν λόγω πρόγραμμα της αμερικανικής εταιρείας, σήμερα που η Lockheed Martin πήρε με απευθείας ανάθεση τη δουλειά των P3B-Orion βρίσκεται σε θέση ευθύνης στο υπουργείο.

Ο κ Ταφύλλης μάλιστα δεν αμφισβήτησε ότι εκκρεμούν σε βάρος του σοβαρές καταγγελίες θέτοντας τον εαυτό του στη διάθεση του αρμόδιου εισαγγελέα. Με τη σειρά του ο Υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, σε τηλεοπτική του παρέμβαση στο MEGA την Κυριακή, για μία ακόμη φορά ακολούθησε τη λογική «δεν ξέρω, δεν είδα, δεν κατάλαβα», δηλώνοντας: «Εγώ δεν ξέρω τίποτα για το θέμα Ταφύλλη».

Ιδιαίτερη εντύπωση επίσης προκαλεί η αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, καθώς είναι το μόνο κόμμα που δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί, παρά το γεγονός ότι ο κ. Ταφύλλης είναι δικό του μέλος. Την ίδια στιγμή όμως το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει με τη ΝΔ διά του Συντονιστή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Κώστα Τασούλα να μιλάει για «τεράστιο θέμα ηθικής και ενδεχομένως νομικής τάξης που δημιουργεί η αποδεδειγμένη σχέση του Γενικού Γραμματέα Άμυνας με εταιρεία που είχε συναλλαγές με το υπουργείο».

Η ΝΔ ζήτησε χτες την απόλυση του κ. Ταφύλλη, την οποία και χαρακτήρισε ως «μονόδρομο».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και το ποτάμι, αναφέροντας πως ενώ ήδη τα 500 εκατομμύρια δολάρια εσπευσμένα για εξοπλισμούς σε μία χρεοκοπημένη Ελλάδα αποτελούν σκάνδαλο από μόνα τους, η νέα αποκάλυψη δίνει μεγαλύτερη διάσταση.
«Η απόφαση άραγε είναι άσχετη με την προηγούμενη ιδιότητα του κ. Ταφύλλη και τη σχέση του με την εν λόγω εταιρεία; Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει, όμως πολιτικά ούτως ή άλλως είναι εκτεθειμένη», καταλήγει η απάντηση του κόμματος.

Το ΠΑΣΟΚ με τη σειρά του, δια του συντονιστή ΚΤΕ Εξωτερικών και άμυνας Ανδρεά Λοβέρδου ζητά επίσης την απομάκρυνση του Γ. Γραμματέα Άμυνας και καλεί τον πρωθυπουργό να δώσει τις απαιτούμενες εξηγήσεις.

Εχθές το βράδυ, ο καταγγέλων στη δικαιοσύνη την υπόθεση πτέραρχος ε.α και τέως βουλευτής του κόμματος του Πάνου Καμμένου, Γιώργος Νταβρής, σε ανάρτησή του στο Twitter επανέλαβε την καταγγελία του κατά του κ. Ταφύλλη τονίζοντας πως το εν λόγω αντισταθμιστικό του οποίου είχε τον έλεγχο ουδέποτε δούλεψε και ρωτώντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Γ. Βαρεμένο και Θ. Δρίτσα τι θέση είχαν πάρει στην τελευταία συζήτηση τον Σεπτέμβριο του 2014 για τα Αντισταθμιστικά Ωφελήματα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντιπολίτευση.

Στη Βουλή οι αποκαλύψεις

Καταιγισμό ερωτήσεων στην Βουλή προκαλούν οι αποκαλύψεις του «Πρώτου Θέματος» αναφορικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα κόστους 500 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμιση παλαιών αεροσκαφών του Πολεμικού Ναυτικού. Αυτή την φορά το «Ποτάμι» με νέα ερώτηση ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου του Γιάννη Ταφύλλη ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» της Κυριακής φέρεται «εμπλεκόμενος, ως πρώην υπεργολάβος της εταιρείας Lockheed και επιπλέον αναφέρεται ότι εκκρεμούν σε βάρος του κατηγορίες στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον Σεπτέμβριο του 2014».

«Μετά από την κατάθεση 2 Ερωτήσεων και ΑΚΕ προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας, σχετικά με την απευθείας ανάθεση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων της ανακατασκευής 5 πολεμικών αεροσκαφών στην εταιρεία Lockheed, οι βουλευτές του Ποταμιού Γ. Ψαριανός και Σ. Δανέλλης καταθέτουν και τρίτη Ερώτηση καθώς νέες αποκαλύψεις εμφανίστηκαν στο προσκήνιο» αναφέρει η ανακοίνωση του «Ποταμιού» και προσθέτει «Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.ΕΘ.Α. κος Ταφύλλης εμφανίζεται εμπλεκόμενος, ως πρώην υπεργολάβος της εταιρείας Lockheed και επιπλέον αναφέρεται ότι εκκρεμούν σε βάρος του κατηγορίες στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον Σεπτέμβριο του 2014. Εύλογα οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό κ. Πάνο Καμμένο αν τον Ιανουάριου του 2015 – που ο κ. Ταφύλλης ανέλαβε τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα - ο Υπουργός εθνικής άμυνας ήταν ενήμερος για τις καταγγελίες και τον φάκελο της υπόθεσης που βρισκόταν στα χέρια εισαγγελέα του Αρείου Πάγου»

Η ερώτηση των δύο βουλευτών έχει ως εξής:

«Αθήνα, 27/4/2015

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Θέμα: Υπό εμπλοκή σε συμφέροντα με αντισταθμιστικά ωφελήματα ο Γ.Γ. ΥΠΕΘΑ;

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου ο Γ.Γ. ΥΠΕΘΑ και υπεύθυνος του Τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιάννης Ταφύλλης εμφανίζεται ως εμπλεκόμενος σε συμφέροντα με αντισταθμιστικά ωφελήματα.

Αναφέρεται μάλιστα σε αυτά ότι, ήταν υπεργολάβος της εταιρίας Lockheed που ανέλαβε τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών και επιπλέον ερευνάται από τη Δικαιοσύνη για αντισταθμιστικά ωφελήματα (Α.Ω.) της εταιρίας ύψους 31,5 εκατ. δολαρίων που ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο.

Με δεδομένο δε ότι ανέλαβε ως Γ.Γ. του ΥΠΕΘΑ στις 28 Ιανουαρίου, ενώ ο φάκελος με τις εις βάρος του καταγγελίες βρίσκεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τις 11 Σεπτεμβρίου 2014,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Ισχύουν πραγματικά τα παραπάνω δημοσιεύματα;
- Ήταν σε γνώση του ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Γ.Γ. ΥΠΕΘΑ υπήρχε εμπλοκή του με τη Δικαιοσύνη, και αν ναι ποια είναι η θέση του;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σπύρος Δανέλλης – Ν. Ηρακλείου
Γρηγόρης Ψαριανός – Β’ Αθηνών

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x