sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Χρόνια πολλά στον Τζενάρο της καρδιάς μας!

Ο Τζενάρο Γκατούζο συμπληρώνει σήμερα 39 χρόνια ζωής και το sport-fm.gr του εύχεται θυμίζοντας σημαντικές και ιδιαίτερες στιγμές της καριέρας του.

Ο Τζενάρο Γκατούζο γεννήθηκε σαν σήμερα το 1978 στο Κοριλιάνο Καλάμπρο της Κοζέντσα και ήταν ανέκαθεν σαν προσωπικότητα μία κατηγορία μόνος του! Το sport-fm.gr του εύχεται χρόνια πολλά γυρνώντας τον χρόνο και θυμίζοντας κορυφαίες στιγμές στην καριέρα του Τζενάρο της καρδιάς μας.

Υπηρέτησε τη Μίλαν από το 1999 μέχρι το 2012 κερδίζοντας.. τα πάντα! Ένα κύπελλο Ιταλίας, δύο πρωταθλήματα, δύο ιταλικά Σούπερ Καπ, δύο Champions League, δύο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Πεισματάρης, πολλές φορές και «ηρωικός», όπως όταν τελείωσε αγώνα έχοντας υποστεί ρήξη χιαστών, παθιασμένος, έτοιμος να θυσιαστεί για την ομάδα, υπερπροστατευτικός με τους συμπαίκτες του κατά τη διάρκεια των αγώνων, ηγετική φυσιογνωμία στα αποδυτήρια με τα λόγια του να παίζουν πάντα καθοριστικό ρόλο και να εμπνέουν, ιδιαίτερος.

«Μηχανάκι» στον χώρο του κέντρου, αφού έτρεχε με.. τέσσερα πνευμόνια, ενίοτε σκληρός, με ξεσπάσματα, απέκτησε ένα πρόβλημα στο μάτι το οποίο δυστυχώς τον «στιγμάτισε» στην τελευταία φάση της καριέρας του αλλά πάντα ο ίδιος, απαράλλαχτος και αναλλοίωτος ακόμα και τώρα που ακολουθεί καριέρα ως προπονητής. Ένα σύμβολο, ο αυθεντικός «Ringhio» (όπως είναι το παρατσούκλι του).

Το Champions League

«Πολλές φορές προτιμούσα ένα ωραίο αγώνα στο Champions League από μία ωραία γυναίκα».

«Το όνειρό μου ήταν πάντα να κερδίσω το Champions League με τη φανέλα της Μίλαν. Δεν είναι τυχαίο πως έκανα τατουάζ στο μπράτσο μου την ημερομηνία της 28ης Μαΐου 2003».

Δύο φράσεις που καταδεικνύουν την αγάπη του Γκατούζο για το ποδόσφαιρο, τη Μίλαν αλλά και τον μεγάλο στόχο της καριέρας του. Την κατάκτηση του κυπέλλου με τα μεγάλα «αυτιά».

inner

Το όνειρο κατάκτησης του τίτλου στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση πραγματοποιήθηκε τη σεζόν 2002-03. Ξεκίνημα για τη Μίλαν με τα προκριματικά. Αντίπαλος η Σλόβαν Λίμπερετς από την Τσεχία για να ακολουθήσει η πρώτη φάση των ομίλων(Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, Μπάγερν Μονάχου και Λάνς). Στη δεύτερη φάση αντίπαλοι είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, η Ντόρτμουντ και η Λοκομοτίβ Μόσχας και στα προημιτελικά ο Άγιαξ, για να ακολουθήσουν στους «4» τα «ξαδέρφια» της Ίντερ.

Ο τελικός είναι ιταλική υπόθεση, καθώς αντίπαλος είναι η Γιουβέντους, με τους «ροσονέρι» να πανηγυρίζουν μετά τη διαδικασία των πέναλτι.

Πρωταθλητής κόσμου!

Ο Γκατούζο ήταν το σύμβολο της εθνικής Ιταλίας στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006. Και φανταστείτε πως είχε ρισκάρει να χάσει τη διοργάνωση εξαιτίας ενός τραυματισμού που αποκόμισε σε φιλικό προετοιμασίας εναντίον της Ελβετίας, καταφέρνοντας να επιστρέψει σε χρόνο ρεκόρ.

inner

«Είχα υποσχεθεί στον Λίπι πως θα είμαι εκεί και αυτός με εμπιστεύθηκε» τα λόγια του Γκατούζο που ήταν ένας εκ των ηγετών της «squadra azzurra» εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Αξέχαστος ο ημιτελικός στον οποίο αγωνίστηκε με τον φόβο να χάσει τον τελικό εάν δεχόταν κίτρινη κάρτα, πράγμα πολύ πιθανό με τον τρόπο που αγωνιζόταν ο Τζενάρο.

Το τέλειο ματς

inner

Ήταν 3 Μαϊου 2007. Επαναληπτικός ημιτελικός του Champions League μεταξύ της Μίλαν και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Κριστιάνο Ρονάλντο. Οι «ροσονέρι» επικρατούν με ένα ονειρεμένο 3-0 προϊόν ποιότητας και κατάθεσης ψυχής. Ανάμεσα στους διακριθέντες και ο Γκατούζο ο οποίος «καταπίνοντας» τους αντίπαλους μέσους γνωρίζει την αποθέωση από τους «tifosi». Η Μίλαν πήρε το εισιτήριο για τον τελικό της Αθήνας, εκεί όπου σήκωσε ένα ακόμα κύπελλο πρωταθλητριών κερδίζοντας την Λίβερπουλ με 2-1.

Στο γήπεδο με κομμένο χιαστό!

Δεν είναι από τις καλύτερες στιγμές στην καριέρα του Γκατούζο είναι όμως χαρακτηριστική του πάθους και της «τρέλας» που ανέκαθεν κουβαλούσε. Στις 7 Δεκεμβρίου του 2008 η Μίλαν αντιμετωπίζει την Κατάνια για το Campionato και δέκα μόλις λεπτά μετά την έναρξη της αναμέτρησης τραυματίζεται σοβαρά, συνεχίζει όμως να παίζει και ολοκληρώνει τον αγώνα! Δύο ημέρες μετά το επίσημο ανακοινωθέν αναφέρει πως ο «Ringhio» έχει υποστεί ρήξη πρόσθιου χιαστού στο δεξί γόνατο. Χειρουργήθηκε μετά από 8 ημέρες και χρειάστηκαν έξι μήνες για την επιστροφή του στα γήπεδα.

«Είχα παίξει δίχως προβλήματα- θυμάται ο Γκατούζο- ίσως επειδή είχα πάντα μεγάλο ενθουσιασμό σε κάθε αγώνα. Είμαι πάντα ήρεμος διότι ότι και να συμβεί σκέφτομαι πόσοι υπάρχουν στη ζωή που βρίσκονται σε χειρότερη φάση από εμένα εκείνη τη στιγμή».



Το γκολ

Στις 5 Μαρτίου του 2011 στο Τορίνο, η Μίλαν φιλοξενείται από τη Γιουβέντους με την νίκη των «ροσονέρι» να κρίνει και την κατάκτηση του «scudetto» από τους ίδιους, που ήταν το 18ο στην ιστορία του συλλόγου. Η αναμέτρηση κρίθηκε με γκολ του Γκατούζο που από τα 10 συνολικά με τη κοκκινόμαυρη φανέλα είναι αυτό που έχει χαραχθεί ανεξίτηλο στη μνήμη των οπαδών της Μίλαν.



Το ξέσπασμα

Ως προπονητής του ΟΦΗ, μετά τη λήξη της αναμέτρησης των κρητικών με τον Ατρόμητο, ο Γκατούζο ξεσπά στην συνέντευξη Τύπου σε ένα.. «μνημειώδες » περιστατικό!



Το χαστούκι

Την περσινή σεζόν στη Serie C (τρίτη εθνική κατηγορία στην Ιταλία) η Πίζα της οποίας προπονητής είναι ο Γκατούζο αντιμετωπίζει την ΣΠΑΛ (αμφότερες εξασφάλισαν «εισιτήριο» ανόδου). Ο Ιταλός προπονητής πλέον, ζητά από τον βοηθό του ένα ρολόι- χρονόμετρο και επειδή αυτός του έδωσε με νωχελικές κινήσεις, τον χαστουκίζει!





Δημήτρης Λιαργκόβας

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x