Νίκος Ζέρβας

Αν… διπλώσει το «διπλό», τότε θα ‘ναι πιο γλυκό

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την ακόμα μεγαλύτερη αξία που θα αποκτήσει για τον Ολυμπιακό η νίκη στο Τελ Αβίβ επί της Μακάμπι, αν τα καταφέρει και απόψε στο ΣΕΦ απέναντι στη Χίμκι.

Η πρώτη πολύτιμη εκτός έδρας νίκη για τον Ολυμπιακό στη νέα Ευρωλίγκα είναι γεγονός, αφού πέρασε με επιτυχία για τέταρτη φορά στις πέντε τελευταίες επισκέψεις του από το 2008 και έπειτα από το Τελ Αβίβ. Με βάση τα προβλήματα από την αρχή της σεζόν, συν του ότι οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν κάνει ούτε μία προπόνηση όλοι μαζί, το μέχρι τώρα 3-0 είναι κάτι παραπάνω από καλός απολογισμός. Πόσο μάλλον, όταν ήρθε απέναντι σε μία Μακάμπι φιλόδοξη, φορμαρισμένη και πριν το τζάμπολ φαβορί για την τελική επικράτηση.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Ο Ολυμπιακός όμως ήταν στο «Γιαντ Ελιάου» καμικάζι. Έτοιμος πνευματικά, πολύ καλά «διαβασμένος» από τον Γιάννη Σφαιρόπουλο και κυρίως έξυπνος. Γνώριζε πως η «ομάδα του λαού» χάνει περισσότερη από τη μισή δυναμική της, αν ο αντίπαλος της περιορίσει το παιχνίδι στο «ανοικτό» γήπεδο και τη δημιουργία, στόχευσε εκεί και με εξαίρεση δύο-τρεις φάσεις και τον δαιμόνιο Νόρις Κόουλ (δύσκολα θα τον σταματήσει οποιαδήποτε άμυνα), εφήρμοσε κατά γράμμα το πλάνο. Η άμυνα πήρε εξαιρετικό βαθμό με τους δύο «Παπ» παράλληλα στην πεντάδα, οι ασίστ της Μακάμπι μειώθηκαν από 17 ανά βραδιά στις 9, οι πόντοι από 81 στους 68 και η δουλειά έγινε.

Επιθετικά οι δευτεραθλητές Ευρώπης δεν έθελξαν, μπορούν σίγουρα να παίξουν καλύτερα, αλλά στην παρούσα φάση σημασία έχουν οι νίκες. Έφταναν όμως η εξαιρετική εμφάνιση του Πρίντεζη, οι βοήθειες που έδωσε ο ΜακΛιν, ο εμφατικός και στις δύο πλευρές του παρκέ, Μιλουτίνοφ και κάποια ξεσπάσματα από Μάντζαρη, Παπανικολάου, Στρέλνιεκς και Παπαπέτρου. Ο Ολυμπιακός ήλεγξε τα ριμπάουντ, έκανε μόλις 9 λάθη σε μία δύσκολη έδρα, αλλά κρατάει και τα αρνητικά του στοιχεία, έχοντας όμως νικήσει. Το πιο ευδιάκριτο, είναι η για ένα ακόμα παιχνίδι απώλεια καλής διαφοράς στο τέλος και ο κίνδυνος να χαθεί από 2-3 παιδαριώδη σφάλματα. Νομίζω πως από τη στιγμή που την επόμενη εβδομάδα στην εξίσωση θα υπάρχει ξανά ο έτοιμος ιατρικά Σπανούλης, αυτά θα μειωθούν στο έπακρο.

Με την παρουσία του αρχηγού στην πεντάδα, οι αποφάσεις στο τέλος θα είναι πιο σωστές και ψύχραιμες, οπότε το πρόβλημα θα λυθεί. Το δεύτερο και ίσως πιο ουσιαστικό θεματάκι, είναι η άμυνα στο «5» όταν κάθεται στον πάγκο ο Μιλουτίνοφ. Θα χρειαστεί ακόμα περισσότερη ομαδική δουλειά για να καλυφθεί το «κενό» που υφίσταται χωρίς τον Τιλί, ή ένας παίκτης που θα τον αντικαταστήσει και θα έχει ίσως ακόμα περισσότερα χαρακτηριστικά σέντερ, απ’ ότι ο άτυχος Γάλλος. Απόφαση δεν έχει παρθεί ακόμα για το ποιος θα είναι, οπότε η απορία μας για το πώς θα επιχειρήσει ο Σφαιρόπουλος να καλύψει τα αμυντικά του νώτα στη ρακέτα, θα λυθεί στο μέλλον. Απόψε, κόντρα στη Χίμκι των πολλών ψηλών και αθλητικών παικτών στις θέσεις της φροντ λάιν, ίσως να είναι ένα κρας τεστ και «οδηγός» αποφάσεων.

Χίμκι είπα ε; Μαζί με τον Ολυμπιακό και την Ρεάλ Μαδρίτης, είναι οι τρεις μοναδικές αήττητες ομάδες μέχρι στιγμής. Είναι ένα ερωτηματικό το πώς θα αντιδράσει στο πρώτο φετινό παιχνίδι της εκτός Ρωσίας, όμως δεν παύει να είναι μία γεμάτη ομάδα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει φτιάξει ένα πολύ καλό και ακριβό σύνολο που σιγά-σιγά βρίσκει ρυθμό. Το ματς δεν θα είναι καθόλου εύκολο, διότι εκτός όλων των άλλων, δεν υπήρχαν και πολλές ώρες για μελέτη του αντιπάλου. Το συναπάντημα με την παρέα των Σβεντ, Τόμας, Ρόμπινσον, Μάρκοβιτς, Άντερσον, θα χρειαστεί ίσως ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση και σκληράδα στην άμυνα, αλλά και υψηλότερες παραγωγικά πτήσεις στην επίθεση.

Σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός… διπλώσει τη νίκη του στο Τελ Αβίβ με επικράτηση έστω και με ένα πόντο κόντρα στη συγκεκριμένη ομάδα που πάει φουλ για οκτάδα φέτος, εκτός του ότι φτάνει στο 4-0, στέλνει το πρώτο ηχηρό μήνυμα πως και φέτος είναι ομάδα υψηλών προσδοκιών, ακόμα και όταν είναι λαβωμένη. Ακολουθεί εκτός έδρας δοκιμασία με την ασθμαίνουσα για την ώρα Μπαρτσελόνα. Η ψυχολογική ώθηση που θα έχει δώσει ενδεχόμενη διατήρηση του αήττητου, δεν αποκλείεται να φτάσει και να περισσέψει για την επέκταση του ρεκόρ στο 5-0. Θα πέσει όμως στο καναβάτσο η Χίμκι;


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x