Νίκος Ζέρβας

Ανάλογη εικόνα, ψηλός και προκρίνεται ο Ολυμπιακός

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την -τηρουμένων των αναλογιών- συγκινητική εμφάνιση του Ολυμπιακού κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, η οποία αν στον 2ο γύρο σταθεροποιηθεί θα του δώσει, μαζί με τον ψηλό, την πρόκριση.

Με τα «αν» στην ζωή δεν φτιάχνεις πραγματικότητα, όμως είναι δεδομένο πως αν ο Ολυμπιακός έπαιζε κόντρα σε Μπάμπεργκ και Ζαλγκίρις όπως στη Μόσχα, αυτή τη στιγμή θα ήταν στη πρώτη θέση του ομίλου με 5-2 νίκες. Διότι μπορεί οι «ερυθρόλευκοι» των… οκτώ παικτών απέναντι στην γεμάτη από ταλέντο και κορμιά ΤΣΣΚΑ, να έφυγαν με χαμηλά το κεφάλι, γνωρίζουν όμως πως αν ήταν λίγο πιο τυχεροί σε δύο μακρινά σουτ, αν οι Χάντερ-Λοτζέσκι δεν ταλαιπωρούνταν μέσα στο παιχνίδι από γαστρεντερίτιδα (έγινε και αυτό στον Ολυμπιακό!) και αν οι διαιτητές δεν έπαιζαν υπερβολικά πολύ έδρα, θα είχαν κάνει την υπέρβαση.

Γράφει από τη Μόσχα ο Νίκος Ζέρβας


Ο χρόνος όμως δε γυρίζει πίσω και ο πρώτος γύρος τελείωσε για τον Ολυμπιακό με το αρνητικό 3-4. Η βραδιά στην χιονισμένη Μόσχα, έδειξε στην αρχή να κυλάει εύκολα υπέρ της ΤΣΣΚΑ, η οποία έπαιξε στοχευμένα, εκμεταλλευόταν όλα μις ματς που δημιουργούνταν από τις αλλαγές στην άμυνα, έβαλε πολλά καλάθια με ίδιο τρόπο από το πικ εν ρολ, πήρε πολλά πριν αρχίσουν να κάνουν τη συνηθισμένη δουλειά τους οι Τεόντοσιτς και Ντε Κολό, από τους Κουρμπάνοφ και Χάινς και εκμεταλλευόταν στο έπακρο την στατικότατα του Ολυμπιακού στην επίθεση, αλλά και την έλλειψη δημιουργίας του. Στο δεύτερο ημίχρονο, η αγωνιστική άνοδος του Σπανούλη και η μεγαλύτερη προσήλωση στις βοήθειες και στις περιστροφές μετά από την αλλαγή στο σκριν άλλαξε άρδην την εικόνα.

Ο αρχηγός έπαιξε όπως πρέπει, βρήκε διαδρόμους, δημιούργησε και με τους Πρίντεζη, Χάκετ και Χάντερ να τον ακολουθούν οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν για ένα διάστημα να προηγούνται με βραχεία κεφαλή. Εκεί, πλην της ευκολίας που σφύριζαν οι διαιτητές φάουλ, σε αντίθεση με το τι γινόταν στην ρακέτα της ΤΣΣΚΑ, ο Χίγκινς έβαλε δύο πολύ μεγάλα καλάθια και το ματς δεν γύρισε ποτέ ξανά. Ο Ολυμπιακός το πάλεψε, αλλά η λειψανδρία στη ρακέτα, εκτός από κόπωση στους υπάρχοντες, εξαναγκασμό του Σφαιρόπουλου να χρησιμοποιήσει για 2-3 φάσεις ακόμα και τον Παπαπέτρου ως σέντερ (!), έδωσε την ευκαιρία στην ρωσική ομάδα να σκοράρει με ευκολία από το «ζωγραφιστό», αλλά και να ανανεώνει τις κατοχές της με επιθετικά ριμπάουντ.

Το κόστος από τον λάθος στην αντικατάσταση του Πάτρικ Γιάνγκ από τον Σον Τζέιμς και την υπερβολική εμπιστοσύνη στον Δημήτρη Αγραβάνη το καλοκαίρι, μπορεί να αποβεί μοιραίο στο τέλος που ο Ολυμπιακός θα κάνει ταμείο. Διότι χωρίς δεύτερες αξιόπιστες λύσεις στις αλλαγές των ψηλών, όσο ηρωική και αν είναι η προσπάθεια, δε βγάζει πουθενά. Ιδιαίτερα όταν το rotation διαθέτει μόλις οκτώ παίκτες, καθώς οι Τσαϊρέλης, Όντομ, Μουράτος και Μιλουτόνοβ (μόλις τρία λεπτά) δεν έπαιξαν καν. Βάλτε στην εξίσωση και το ντεφορμάρισμα του Μάντζαρη και θα σας μείνουν μόλις επτά…

Εύλογα λοιπόν βγήκε στον «αφρό» η ποιότητα και ο πλουραλισμός της ΤΣΣΚΑ και ας χρειάστηκε το δεκανίκι, που ορθώς για το δικό του συμφέρον προετοίμασε εδώ και εβδομάδες ο κόουτς Ιτούδης. Στην Μόσχα ο Ολυμπιακός δεν έχασε τίποτα, ίσα-ίσα που κέρδισε κιόλας, αφού με την εμφάνισή του πίστεψε και ο μεγαλύτερος αμφισβητίας του –αλλά πιο πολύ ο ίδιος- πως στο δεύτερο γύρο πολλά μπορεί να αλλάξουν. Σε δύο εβδομάδες ο Κώστας Παπανικολάου που έχει πολλά να δώσει σε επίπεδο ενέργειας και όχι μόνο θα είναι διαθέσιμος, ενώ σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα υπάρχει ένας ψηλός δίπλα στον Οθέλο Χάντερ. Ο Τζόι Ντόρσεϊ είναι το φαβορί, αλλά επειδή ο χρόνος πιέζει, στον Ολυμπιακό θα πρέπει να έχουν δουλέψει ήδη και την εναλλακτική σε περίπτωση που κάτι πάει «στραβά» με τον πρώην παίκτη τους.

Είναι δεδομένο πως από τη στιγμή που η αγορά αυτή τη περίοδο είναι… άδεια, ο Ντόρσεϊ κάνει και παρακάνει για τη δουλειά. Εφόσον αυτοί οι δύο μπούνε στο rotation και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ξεκαθαρίσει εκ νέου και εμφατικά τους ρόλους, όλοι θα αποδώσουν καλύτερα και αυτό θα είναι ευεργετικό για το σύνολο. Έτσι όπως είναι ο όμιλος, με εμφανίσεις σαν και αυτή του δευτέρου ημιχρόνου στη Μόσχα, τους δύο παίκτες που προανέφερα, υπεράσπιση της έδρας του και μία εκτός έδρας νίκη, ο Ολυμπιακός θα είναι εκτός σοβαρού απροόπτου στα προημιτελικά. Εκεί όλα μπορεί να συμβούν…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x