Νίκος Ζέρβας

Άσε, μια φορά, τα οπαδικά στην άκρη

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τις ραγδαίες εξελίξεις στο ελληνικό μπάσκετ και εξηγεί γιατί οι παρανομίες της ΚΕΔ/ΕΟΚ και το ασυμβίβαστο, πρέπει να βρει ενωμένους όλους όσοι αγαπούν πραγματικά το άθλημα.

Ας αρχίσουμε με το αυτονόητο. Κανείς απ’ όσους συντηρούμε, άμεσα ή έμμεσα, τους εαυτούς μας και τις οικογένειες μας από το μπάσκετ δεν είναι υπερήφανος με τα όσα εκτυλίχθηκαν χθες το μεσημέρι στα γραφεία της ΚΕΔ/ΕΟΚ και στο πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα του ΟΑΚΑ. Θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν ζούσαμε σε κανονική χώρα, που δεν είναι συνώνυμο της διαπλοκής, της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας και των συντεχνιών που δρουν κατά το δοκούν και την ίδια ώρα οι υπεύθυνοι νίπτουν τας χείρας τους ή… χασκογελάνε. Η παράνομη δράση λοιπόν, κάποιες φορές φέρνει και αντίδραση.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Όλα τα παραπάνω, έχουν πρόσωπο, ιδιότητες, όνομα και επώνυμο. Την επιτροπή ορισμού διαιτητών στο ελληνικό μπάσκετ και την ομοσπονδία που αγνοούν επιδεικτικά δικαστική απόφαση που δικαιώνει τους διαιτητές, τον λαλίστατο σε όλα τα άλλα θέματα του αθλητισμού εκτός της καλαθόσφαιρας, Υφυπουργό, Γιώργο Βασιλειάδη και τους ρέφερι που θέλησαν και το πάνε μέχρι τέλους για να λάμψει η αλήθεια. Αυτές είναι οι τρεις πλευρές που πρωταγωνιστούν στην υπόθεση, που ασφαλώς και έχει πολλά άλλα παρελκόμενα (λειτουργία Εθνικής ομάδας, αδιαφάνεια προϋπολογισμού ομοσπονδίας, απλήρωτοι διαιτητές, αδικίες σε βάρος άλλων ρέφερι για να εξυπηρετηθούν οι γιοί και ασυμβίβαστες επιχειρηματικές δραστηριότητες).

Από τη στιγμή που η υπόθεση έχει πάρει για μια ακόμα φορά τη δικαστική οδό, μπορούμε να περιμένουμε τις αποφάσεις, που αυτή τη φορά ίσως οδηγήσουν σε εξελίξεις που κανείς δεν φανταζόταν πριν μερικούς μήνες. Θα πρέπει όμως, για μία φορά, να καταλάβουν όλοι, πως όλα τα παραπάνω δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο οπαδικής εκμετάλλευσης. Τουλάχιστον όσοι αγαπούν πραγματικά το άθλημα, θα πρέπει να σχηματίσουν μία «ομπρέλα» και να απαιτήσουν απαντήσεις, λύσεις, διαφάνεια και απονομή δικαιοσύνης. Ίσως να είναι αφελές και εκτός πραγματικότητας, όμως σε αυτή τη περίπτωση δε χωρά μόνο χλευασμός από την πλευρά των όσων αδικούνται όλα αυτά τα χρόνια από αυτή την κατάσταση, ούτε υπεράσπιση μίας σαθρής κατάστασης από αυτούς που ευνοούνται.

Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους. Αν αυτή η ομοσπονδία και επιτροπή διαιτησίας κάνει σωστά τη δουλειά της ή όχι. Ως τώρα, όλες οι δικαστικές αποφάσεις δείχνουν το αντίθετο. Ήρθε η ώρα να πάρει θέση και το αρμόδιο Υφυπουργείο, που στην αντίστοιχη περίπτωση του ποδοσφαίρου, έδειξε -ορθώς, άσχετα με το αποτέλεσμα που ως τώρα δεν δικαιώνει τις προθέσεις της για εξυγίανση- ιδιαίτερο ζήλο και πολιτική βούληση. Ακόμα και για το από ποια μεριά θα… φυσάει ο αέρας στα σημαιάκια του κόρνερ. Ε, δε μπορεί οι ίδιοι άνθρωποι να κωφεύουν όταν έχει συλληφθεί ο πρόεδρος της μπασκετικής ΚΕΔ και ο ομόλογός του στην ομοσπονδία δε μπήκε στο τμήμα λόγω… γήρατος. Κάτι δεν κολλάει στην όλη υπόθεση και οφείλεις να το παραδεχθείς, ανεξάρτητα με την ομάδα που υποστηρίζεις.

Δε γίνεται λοιπόν ο κ. Βασιλειάδης να μην απαιτεί τον απολογισμό χρήσης πριν δώσει τα ωραία εκατομμύρια του κρατικού κορβανά στην ΕΟΚ. Δε γίνεται να μην ελέγχει τα αποτελέσματα των εκλογών και να αγνοεί τις δικαστικές αποφάσεις των ανώτατων αρχών για τους «με το έτσι θέλω» κομμένους διαιτητές (πατέντα που μόνο στην Ελλάδα εφαρμόστηκε). Δε γίνεται να αγνοεί πως οι δικαστικές νίκες τους για διαφυγόντα κέρδη θα επιβαρύνουν τον έλληνα φορολογούμενο, την ώρα που και στους υπόλοιπους –νόμιμους για την ΕΟΚ- διαιτητές οφείλονται υπέρογκα ποσά για τις υπηρεσίες τους. Όπως δε γίνεται να υπάρχουν αποδείξεις πως η κεφαλή τη ΚΕΔ έχει επιχειρηματική σχέση με ομάδα του πρωταθλήματος και ορίζει τις τύχες της με τις επιλογές διαιτητών, ανάμεσά τους και ο ίδιος του ο γιός και για την Πολιτεία να είναι... τριήμερο.

Το λιγότερο που είχε να κάνει είναι να ερευνήσει τι συμβαίνει, να ενημερωθεί και να πράξει. Να φτιάξει πρώτα τα του οίκου του στο χώρο, προτού βγάλει στεντόρειους λόγους στα συνέδρια των ευρωπαίων Υπουργών κατά της Ευρωλίγκας και του κακού που έχει κάνει στο μπάσκετ. Διότι με αυτό τον τρόπο που ενεργεί, πρόδηλα αφήνει σκιές και πολλά ερωτηματικά για το αγνό των προθέσεών του. Επιτέλους, ήρθε η ώρα να πάρει θέση, έστω και πολύ αργά.

Υ.Γ.1: H EOK έβγαλε ανακοίνωση μνημείο για τα γεγονότα, χωρίς να παίρνει την παραμικρή θέση για την «ταμπακιέρα», αφήνοντας να εννοηθεί πως πάλι τα κάνει όλα σωστά, κάνοντας παράλληλα λόγο για άλλοθι. Η ίδια θα μας απαντήσει τι άλλοθι έχει για να υπερασπιστεί το δίκαιο του αγώνα της;

Υ.Γ.2: Αν ο αρχιδιαιτητής της Ευρωλίγκας και ένας διαιτητής της, αποδεικνυόταν πως διατηρούσαν κατάστημα με προϊόντα πώλησης της χορηγού εταιρείας π.χ. της Φενέρμπαχτσε, πως θα αντιμετώπιζαν την υπόθεση όλοι όσοι σήμερα την θεωρούν πταίσμα και ψάξιμο για άλλοθι;

Υ.Γ.3
: Προκαλεί εντύπωση η σιωπή των υπόλοιπων ομάδων πάνω στο θέμα, παρότι φέτος υπήρξαν ανακοινώσεις για τις κάκιστες διαιτησίες από πολλούς. Ίσως είναι από φόβο για το τι μπορεί να τους βρει, όμως έχω την αίσθηση πως μετά το χθεσινό, πολλά στόματα θα… ανοίξουν. Και πρέπει, διότι εδώ δεν είναι θέμα ομάδων, αλλά συνολικής θέλησης και ανάγκης για αλλαγή προς το καλύτερο.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x