Νίκος Ζέρβας

«Βαφτίζεται» ο νέος Ολυμπιακός

Έπειτα από τρία φιλικά προπονητικού χαρακτήρα, ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει βάλει τις βάσεις για τον νέο Ολυμπιακό που ονειρεύεται και ο Νίκος Ζέρβας, αναλύει τα πρώτα δείγματα που έχουν προκύψει.

Τρεις αναμενόμενες νίκες σε ισάριθμα, κεκλεισμένων των θυρών, φιλικά προπονητικού χαρακτήρα είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της προετοιμασίας του Ολυμπιακού. Περισσότερο και από τις νίκες, θα πρέπει να σταθεί κανείς στο ότι τα παιχνίδια έγιναν με κλειστές πόρτες. Κάτι που σημαίνει πως κανείς, εκτός από αυτούς που συμμετείχαν, δε μπορεί να έχει εμπεριστατωμένη άποψη και καλό θα είναι όλα όσα γράφονται ή διαβάζονται να είναι με μεγάλες δόσεις… επιφύλαξης. Ακόμα και αν τα παιχνίδια ήταν τηλεοπτικά (όπως θα είναι τα προσεχή σε Ηράκλειο και Μόσχα) άλλωστε, τα συμπεράσματα Σεπτέμβριο μήνα, δεν ωφέλησαν κανέναν.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Κάποια πράγματα όμως, δε μπορούν να περάσουν απαρατήρητα, διότι αποτελούν γεγονότα και εκτός των άλλων, βοηθούν και στο… ταίριασμα των όσων υποστηρίζει δημόσια για τον Ολυμπιακό που έχει ονειρευτεί και «βαφτίζει» αυτές τις ημέρες ο Ντέιβιντ Μπλατ. «Θέλω μία… πεινασμένη ομάδα, με παίκτες που διψούν για διάκριση», το πρώτο απόφθεγμα του 59χρονου προπονητή. «Σημασία δεν έχει πως θα αρχίσουμε στην Ευρωλίγκα, αλλά πως θα την τελειώσουμε», το δεύτερο. Στο πρώτο, αντικατοπτρίζεται η επιλογή του να συνεχίσει να δουλεύει με ταλαντούχους παίκτες οι οποίοι θα εκτοξευτούν δίπλα του στους «ερυθρόλευκους». Στο δεύτερο, η πεμπτουσία του στόχου που θα πρέπει να έχεις στην κορυφαία διοργάνωση.

Σε τι ωφελεί για παράδειγμα να… ξεζουμιστεί (με ο,τι αυτό συνεπάγεται) μία ομάδα για να αρχίσει με ρεκόρ 12-3 στον πρώτο γύρο ή να γίνει αυτοσκοπός η πρώτη τετράδα, αν στα τέλη της σεζόν που κρίνονται τα πάντα, μετράει απόντες και δεν παίζει το μπάσκετ που μπορεί και θέλει; Με δύο απλές εκφράσεις, ακριβώς όση και η απλότητά του στον τρόπο που φέρεται στους παίκτες και τους συνεργάτες του και κερδίζει τον σεβασμό, ο Μπλατ εξηγεί πως ο κόσμος της ομάδας πρέπει να δώσει πίστωση χρόνου στην ομάδα και στους νέους παίκτες. Άλλωστε τι απαιτήσεις να έχεις Σεπτέμβριο μήνα από ένα μικρό παιδί που βαφτίζεται; Θα χρειαστούν αρκετά στάδια, ώρες δουλειάς, συζήτησης και διαπαιδαγώγησης για να αρχίσει να δείχνει τις πτυχές του χαρακτήρα του, ή στη συγκεκριμένη περίπτωση για να παίξει ο Ολυμπιακός το μπάσκετ που θέλει ο Αμερικανός προπονητής.

Ως τότε, αυτά που καταγράφονται με σιγουριά είναι τα εξής: Το παιχνίδι των «ερυθρόλευκων» θα είναι επιθετικά πιο γρήγορο και πιο ελεύθερο, θα έχει διαρκής κίνηση και λιγότερο πικ εν ρολ. Ως τώρα, όσο και αν ακούγεται παράξενο, ο Μπλατ έχει δουλέψει περισσότερο με τον τρόπο που θέλει να αμύνονται οι παίκτες του. Ποιος είναι αυτός; Ανελέητη πίεση πάνω στη μπάλα και γρήγορες περιστροφές για τη δημιουργία όσο το δυνατόν λιγότερων μις-ματς. Ασφαλώς και έχει βάλει τα πρώτα συστήματα και την φιλοσοφία που θα ακολουθηθεί, όμως με βάση και την προηγούμενη παρομοίωση, τα plays και οι πολύπλευρες εκφάνσεις τους, βρίσκονται σε στάδιο των πρώτων βημάτων ενός μωρού. Δεδομένα, ο 59χρονος ζητάει επιθέσεις στα 7-12 δευτερόλεπτα με εκτέλεση μετά το πρώτο σκριν, με στόχο να βρεθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερη ανισορροπία η αντίπαλη άμυνα.

Το εναλλακτικό πλάνο, είναι η διαρκής κίνηση και κοψίματα προς το καλάθι ή την αδύνατη πλευρά για να βρεθεί σουτ υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις, οπότε ξεχνάμε την στατικότατα όσων δεν έχουν τη μπάλα (σύνηθες τα τελευταία χρόνια ο Σπανούλης να ντριπλάρει και οι γύρω του να κοιτάνε) και τα σουτ από τα… οκτώ μέτρα όταν η άμμος στην κλεψύδρα του χρονομέτρου αδειάζει. Ο γρήγορος ρυθμός που απαιτεί ο Μπλατ και η απαίτηση να προσπαθούν να δημιουργούν όλοι (ανεξαρτήτως θέσης) στο μέτρο του δυνατού, έχει κάνει τους παίκτες να απολαμβάνουν το μπάσκετ, αλλά να εκτιμούν παράλληλα πως δύσκολα κάποιος θα παίζει περισσότερο από είκοσι λεπτά, με στόχο την εξοικονόμηση δυνάμεων. Μεγάλου ατού, θα είναι το ότι οι περισσότεροι παίκτες παίζουν σε παραπάνω από μία θέσεις, κάτι που δίνει τη δυνατότητα για ευέλικτες, απρόβλεπτες και πιο προσαρμοστικές στον αντίπαλο πεντάδες.

Σε ότι αφορά τις εντυπώσεις που έχουν αφήσει οι νέοι (σ.σ. από τους παλιούς ξεχωρίζουν σε όλα τα επίπεδα Πρίντεζης, Σπανούλης και Παπανικολάου), παρότι είναι νωρίς, ο Γουίλιαμς-Γκος δείχνει να ανταποκρίνεται στον ρόλο του (ήταν καλός και δημιουργικά με το Ρέθυμνο κάτι που είναι ζητούμενο εκτός από το σκορ). Ο Βεζένκοφ είναι από τους καλύτερους της προετοιμασίας και αυτό «βγήκε» χθες, ο Τουπάν αποδεικνύει πως εκτός από αμυντικός «ογκόλιθος», δύσκολα κάποιος θα τον αφήνει αμαρκάριστο καθώς το μακρινό του σουτ είναι συνεπές. Ο ΛεΝτέι, παρότι είναι ο παίκτης με τις λιγότερες εικόνες από το υψηλό επίπεδο (ακόμα και σε προπονήσεις), δείχνει πολλά από τα στοιχεία για τα οποία αποκτήθηκε.

Το να σκοράρει 30 πόντους με πολλούς τρόπους και τη μπάλα στο παρκέ στο χθεσινό ματς έστω και με αντίπαλο το Ρέθυμνο, χάνοντας μάλιστα και αρκετές ελεύθερες βολές στις οποίες είναι πολύ καλός, λέει πολλά. Όπως και η συνεισφορά του και σε άλλους τομείς του παιχνιδιού, ριμπάουντ, κοψίματα και ασίστ. Για τον μόνο που δεν υπάρχουν ακόμα φιλικά αγωνιστικά συμπεράσματα, αλλά παράλληλα είναι και αυτός όπου έχουμε το μεγαλύτερο δείγμα καριέρας, είναι ο Γιάνις Τίμα λόγω του τραυματισμού του, αλλά και τις απουσίας του (μαζί με άλλους έξι διεθνείς) για την Εθνική Λετονίας. Θα έχει τον χρόνο να δείξει τις αρετές του και στον Ολυμπιακό φιλοδοξούν πως θα δουν τον παίκτη που… μάγεψε με τις επιδόσεις του στην διετία που αγωνιζόταν στην Ζενίτ.

Και γι’ αυτόν, όπως και για όλη την ομάδα, ισχύει το μήνυμα του τίτλου του άρθρου. Ο νέος Ολυμπιακός, βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία… βάφτισης, με τις προϋποθέσεις μέσα στη σεζόν να μεγαλώσει αρμονικά, να ωριμάσει και να είναι όμορφος αγωνιστικά, να είναι οι καταλληλότερες. Το αν θα περάσει με επιτυχία τις… εξετάσεις και θα αριστεύσει κατακτώντας τίτλους, δε μπορεί για την ώρα, ούτε καν να το… συλλαβίσει.

Υ.Γ.: Ο Ντέιβιντ Μπλατ κουβεντιάζει με τους παίκτες για την παραμικρή λεπτομέρεια και τους έχει κερδίσει όχι μόνο για αυτά που έχει κάνει στην καριέρα του πριν αναλάβει την ομάδα, αλλά και με τον τρόπο που τους έχει απελευθερώσει εντός και εκτός παρκέ. Σέβεται τους πάντες χωρίς να μειώνει κανέναν σε ενδεχόμενο λάθος και άπαντες απολαμβάνουν τις μεγάλες σε χρονική διάρκεια προπονήσεις που κάνει.

Υ.Γ.1: Από σήμερα στις προπονήσεις και στα προσεχή φιλικά με Μάλαγα και Ρεάλ Μαδρίτης στην Ισπανία θα συμμετάσχει ως βοηθητικός (λόγω της απουσίας των διεθνών) και ο Μάνι Χάρις. Η λάμψη του ονόματός του και το γεγονός ότι προέρχεται από μία πολύ καλή σεζόν με την ΑΕΚ, αυτόματα δημιουργεί ερωτηματικά και συζητήσεις για τις πιθανότητες που έχει να κερδίσει μόνιμη θέση στο ρόστερ. Η αλήθεια είναι πως στον Ολυμπιακό δεν υπάρχει η παραμικρή σκέψη για κάτι τέτοιο, όμως ο ίδιος ο Αμερικανός, έχει φιλοδοξία να βάλει τον Ντέιβιντ Μπλατ σε… σκέψεις. Το αν θα τα καταφέρει θα το δούμε σε λίγες ημέρες, όμως το βέβαιο είναι πως έχει μείνει χωρίς ομάδα, γιατί έχει έναν και μόνο στόχο: Να παίξει του χρόνου στην Ευρωλίγκα…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x