Νίκος Ζέρβας

Έκπληξη; Μα ο Ολυμπιακός είναι…

Ο Ολυμπιακός μπήκε εμφατικά στο Top 16 νικώντας κατά κράτος τη Μπαρτσελόνα και ο Νίκος Ζέρβας αναλύει τον τρόπο που ήρθε το αποτέλεσμα, αλλά και τις δυσκολίες που ακολουθούν στον ευρωπαϊκό μαραθώνιο.

Την τελευταία επταετία που ο Ολυμπιακός πρωταγωνιστεί σταθερά στην Ευρωλίγκα, ένα από τα πολλά θετικά που έχουν μπολιαστεί στη νοοτροπία του, είναι πως δεν στέκεται περισσότερο απ’ όσο πρέπει σε μία μεγάλη νίκη ή σε μία κακή ήττα. Ο… κρότος και η συνηθισμένη αλλαγή πλεύσης στην Ελλάδα αναφορικά με την κριτική μίας ομάδας (από το ναδίρ στο ζενίθ και το αντίθετο) που προκάλεσε η εμφατική πρεμιέρα στο Top16 κόντρα στη Μπαρτσελόνα, ούτε καν ακούγεται στα αποδυτήρια του ΣΕΦ. Αυτό είναι η καλύτερη παρακαταθήκη για την συνέχεια και το «βουνό» που έχει να ανέβει μέχρι τον Απρίλιο ο πρωταθλητής Ελλάδας.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Στον Πειραιά σκέφτονται ήδη την επόμενη πρόκληση, διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως στη Βιτόρια, τους περιμένει μία ομάδα που τους έχει νικήσει φέτος και απειλεί να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα όσα καταπληκτικά πέτυχαν χθες ο Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του κόντρα στους «μπλαουγκράνα». Εμφάνιση που προκάλεσε σχετική έκπληξη με βάσει την εικόνα που είχε ο Ολυμπιακός τις τελευταίες ημέρες, όμως αποδείχθηκε πως η… αγρανάπαυση των πρόσφατων αγώνων, ήταν εν μέρει και σχεδιασμένη. Καμία ομάδα στον πλανήτη δε μπορεί να αποδίδει συνέχεια στο 100%, ακόμα και αν παίζει με όλα τις τα όπλα διαθέσιμα.

Η Μπαρτσελόνα ήρθε… φουριόζα και με διάθεση για μίνι-εκδίκηση από τον περυσινό αποκλεισμό στα προημιτελικά, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν σωστά σε υπερθετικό βαθμό όλα όσα έπρεπε και είχαν σχεδιάσει. Με άμυνα για σεμινάριο σε προσωπικό και ομαδικό επίπεδο, χεντς άουτ που τσάκιζαν κόκκαλα, επιτυχημένες αλλαγές στα σκριν, διαβασμένες περιστροφές και βοήθειες με αυταπάρνηση στην αδύναμη πλευρά, κατάφεραν να ρίξουν κατά είκοσι πόντους τον φετινό επιθετικό μέσο όρο των παικτών του Παασκουάλ. Η αποτελεσματικότητα της άμυνας, φαίνεται και από το ότι ενώ η Μπαρτσελόνα υπολειπόταν εννέα κατοχών στο ημίχρονο, κατάφερε στο τέλος να έχει περισσότερες, αλλά ούτε καν πλησίασε στο σκορ. Ήταν τέτοια η πίεση που είχε δεχθεί, που δε μπορούσε να σκοράρει ούτε με… αίτηση.

Οι «ερυθρόλευκοι» χτύπησαν στο αδύναμο σημείο των ισπανών (σ.σ. ριμπάουντ), μαζεύοντας πολλά επιθετικά (έξτρα κατοχές) και κυρίως θωράκισαν το δικό τους αμυντικό ριμπάουντ με πολύ καλά μπλοκ άουτ. Περιόρισαν τη δημιουργία της Μπαρτσελόνα κάτω από τον μέσο όρο της, με τις περισσότερες ισπανικές ασίστ να επιτυγχάνονται στο τέλος, όταν όλα είχαν κριθεί. Επέτρεψαν στα αντίπαλα «4αρο-5άρια» μόλις 29 πόντους, αντί για 39 που πετυχαίνουν φέτος ανά παιχνίδι. Κατέθεσαν τεράστια αποθέματα ενέργειας, πάθους (σε αυτό βοήθησε και το επιτέλους γεμάτο ΣΕΦ) και αθλητικότητας, καλύπτοντας οποιοδήποτε μειονέκτημα υπήρχε στα χαρτιά πριν το τζάμπολ.

Όλα αυτά, έγιναν διότι ακολουθήθηκε μέχρι κεραίας το εξαιρετικά στημένο πλάνο του Σφαιρόπουλου (ένα ακόμα ρεσιτάλ μέχρι και στα τάιμ άουτ) και των συνεργατών του, αλλά και λόγω του ότι οι παίκτες, επιβεβαίωσαν τον άγραφο νόμο του ομαδικού αθλητισμού, που λέει πως όταν όλα τα μέλη ενός συνόλου προσφέρουν έστω ένα λιθαράκι για το κοινό καλό, οι πιθανότητες επιτυχίας πολλαπλασιάζονται. Πέντε λεπτά πριν το φινάλε, κανένας δεν είχε διψήφιο αριθμό πόντων, αλλά όλοι γεμάτη εμφάνιση, όχι μόνο σε αυτά που γράφονται στο φύλλο της στατιστικής. Ο Ολυμπιακός είναι η επιτομή της λέξης ομάδα, που δεν στηρίζεται πλέον αποκλειστικά στην κατάσταση των δύο μεγάλων ηγετών του, αν και με τον χθεσινό Σπανούλη, όλα γίνονται πολύ πιο εύκολα. Έσπειρε λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπισε στον πρώτο γύρο, οι παίκτες «δεύτερης γραμμής» γέμισαν αυτοπεποίθηση και γνώση και τώρα… θερίζει.

Όταν δυσκολεύεσαι να βρεις έστω και έναν να υστέρησε (ακόμα και ο Μιλουτίνοφ ήταν κομβικός), σημαίνει πως όλα δούλεψαν ρολόι. Αυτοί που βιάζονται να κρίνουν, έχουν αρχίσει ήδη την αναδίπλωση (είχα επισημάνει από νωρίς τις… κωλοτούμπες που θα γίνουν με Στρόμπερι). Η ουσία είναι μία: Ένα εξαιρετικό 2015, έκλεισε με τον ενδεδειγμένο τρόπο για αυτή την ομάδα και άφησε πολλές υποσχέσεις για ένα ανάλογο 2016. Κανείς δεν έχει συμβόλαιο με την επιτυχία, αλλά αν αποτύχει ο Ολυμπιακός, κάποιοι θα χρειαστεί να υπερβάλουν εαυτό...

Υ.Γ.: Ήταν απαραίτητο σε αυτό το ματς να βοηθήσει έστω και με πέντε ποιοτικά λεπτά ο Σον Τζέιμς. Το έκανε. Με τα τρία συνεχόμενα καλάθια του στο χαμηλό ποστ, διατάραξε την συγκέντρωση της άμυνας της Μπαρτσελόνα, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να βρει λύσεις και από μακριά. Όσο θα μαθαίνει την ομάδα, τόσο θα ανεβαίνει.

Υ.Γ.1: Κομβικός στην αλλαγή του ρυθμού ο Χάκετ. Εκτός από πολύτιμος και ώριμος στην επίθεση, έχει προσδώσει αποτελεσματικότητα στην άμυνα. Η προσαρμογή του στις απαιτήσεις μίας πραγματικής ομάδας είναι εντυπωσιακή.

Υ.Γ.2: Και χωρίς Λοτζέσκι… (Που να μην είχε τραυματιστεί και ο Γιάνγκ)

Υ.Γ.3: Καλή Χρονιά με υγεία, αγάπη και δουλειά σε όλους!


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x