Νίκος Ζέρβας

Ένα ημίχρονο-μία χρονιά και η νέα εποχή που έρχεται

Ο Ολυμπιακός έμεινε για δεύτερη σερί χρονιά χωρίς τίτλο και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τα λάθη του πέμπτου τελικού, την αναμενόμενη ασέβεια και τις ριζικές αλλαγές που, έτσι και αλλιώς, θα έρχονταν.

Το ότι ο Ολυμπιακός έφτασε να διεκδικεί το πρωτάθλημα σε πέμπτο παιχνίδι, μπορεί μα βάση την εικόνα που είχε το τελευταίο διάστημα να χαρακτηριστεί και μίνι-άθλος. Την ίδια ώρα, η λογική λέει πως η μεγάλη του ευκαιρία δε χάθηκε σήμερα, αλλά στον δεύτερο αγώνα στο σπίτι του, όπου παρουσιάστηκε κατώτερος των περιστάσεων. Το ότι όλα κρίθηκαν σε πέμπτο παιχνίδι, σε ματς, έτσι και αλλιώς, ειδικών συνθηκών, είναι η μισή αλήθεια, με τη μεγάλη να λέει πως συνολικά οι «ερυθρόλευκοι» πήραν φέτος αυτό που πάνω-κάτω άξιζαν.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Ίσως περισσότερο να στενοχωριούνται διότι ο Παναθηναϊκός δεν ήταν στην κατάσταση που περίμεναν οι περισσότεροι, μετατρέποντας παράλληλα τη δική τους ευκαιρία σε χαμένη, παρά είναι ικανοποιημένοι με την εικόνα τους. Με ένα ημίχρονο σωστού μπάσκετ και συγκέντρωσης σε πέμπτο τελικό στο ΟΑΚΑ, δε κέρδισε κανείς. Διότι ο Ολυμπιακός στο δεύτερο ημίχρονο, απλά θύμισε την ομάδα που απέτυχε παταγωδώς σε όλα τα κρίσιμα παιχνίδια φέτος και τίποτα περισσότερο. Θύμισε την ομάδα που δεν είχε στηρίγματα, επιθετικές λύσεις, έπαιζε κακό και προβλέψιμο μπάσκετ και δεν είχε «καθαρό μυαλό», άρα, ανεξαρτήτως όλων των ειδικών συνθηκών που αναπτύχθηκαν στο παιχνίδι και θα αναλυθούν στη συνέχεια, οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες. Και δεν αφορούν μόνο πρόσωπα, αλλά κυρίως στη νοοτροπία και στο μοντέλο, που ακόμα και αν κατακτούσε αυτό το πρωτάθλημα… ασθμαίνοντας, είναι φανερό πως έκλεισε τον επιτυχημένο κύκλο του.

Πάμε τώρα στις ειδικές συνθήκες, που φρονώ πως ο Ολυμπιακός τις περίμενε, αλλά δε μπόρεσε να μείνει τόσο συγκεντρωμένος όσο χρειαζόταν για να τις υπερκεράσει. Η διαιτησία λοιπόν, διότι εκεί θα εστιάσουν όλοι, ήταν κακή και σε αρκετές φάσεις υπέρ του Παναθηναϊκού. Ιδιαίτερα στο τρίτο δεκάλεπτο (όπου ο Παναθηναϊκός έπαιξε πάνω από το όριο του φάουλ), αλλά και στο τέλος του δεύτερου δεκαλέπτου, όταν ο Καλάθης χρεώθηκε με τρίτο φάουλ στο 25-30 και οι «ερυθρόλευκοι» είχαν την ευκαιρία να χτίσουν υψηλότερη διαφορά. Ίσως ο πιο αδικημένος να είναι ο Μιλουτίνοφ ο οποίος θαρρείς και χρεώνεται με φάουλ από την ώρα που το πούλμαν… στρίβει στην Σπύρου Λούη, ενώ απορία προκαλεί το πώς ο Πρίντεζης με τόσες επαφές και ξύλο στο ποστ, κερδίζει μόλις ένα φάουλ.

Η συγκεκριμένη αντιμετώπιση από τους διαιτητές που επιλέγει η ΚΕΔ/ΕΟΚ, δεν είναι όμως καινούργια και κυρίως δεν αφορά τον Παναθηναϊκό, ασχέτως αν στο τοξικό κλίμα που γίνονται οι τελικοί, κάποιοι θεωρούν πως η διεκδίκηση του νόμιμου, η τήρηση των δικαστικών αποφάσεων, η αναγκαιότητα για διαύγεια στην ομοσπονδία, η ισονομία και η βελτίωση του επιπέδου της διαιτησίας, μειώνει (με αποτέλεσμα κάποιοι να υπερασπίζονται όλα τα προαναφερθέντα) την ομάδα που έχει κατακτήσει 36 πρωταθλήματα Ελλάδας. Φευ… και πάμε παρακάτω. Ο Ολυμπιακός παρότι λοιπόν οι διαιτητές έπαιξαν έδρα, ήταν πολύ κακός και δε του φταίει κανένας Αναστόπουλος, Μάνος και Κορομηλάς που έκανε 8 (!) λάθη στο τρίτο δεκάλεπτο.

Δε του φταίει πως οι «ερυθρόλευκοι» εμφάνισαν στον 5ο τελικό μόλις τέσσερις-πέντε παίκτες έτοιμους για όλα. Διότι αν εσείς είδατε κάποιους άλλους παρόντες πλην των ΜακΛίν, Πρίντεζη, Ρόμπερτς, Σπανούλη και τον πολύ καλό αμυντικά Παπανικολάου, ας τελειώσουμε το κείμενο εδώ. Επίσης, δε του φταίνε για τον λάθος χειρισμό των όσων έγιναν στην ανάπαυλα. Διότι όταν καταγγέλλεις πως δέκα άτομα με διαπιστεύσεις (έχει σημασία αυτό) στην πέφτουν λεκτικά, δεν δέχεσαι να βγεις κα να αγωνιστείς, οποιοιδήποτε και αν είναι η συνέπεια. Από τη στιγμή δε που βγαίνεις και ο πάγκος σου δέχεται επίθεση με νερά και μπουκαλάκια τσίπουρου (!), πας στα αποδυτήρια και δε βγαίνεις μέχρι να ξημερώσει. Όποια και αν είναι η συνέπεια. Από τη στιγμή που, όπως υποστηρίζεις υπάρχει σοβαρός λόγος, δεν βγαίνεις, διότι αυτό που κατορθώνεις με την… παράταση του ημιχρόνου, είναι να πάρει έξτρα ανάσες ο αντίπαλος και η εξέδρα να… φουντώσει ακόμα περισσότερο.

Τα όσα ακολούθησαν στο τρίτο δεκάλεπτο στο αγωνιστικό, ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενα, καθώς δύσκολα ο Παναθηναϊκός θα συνέχιζε να σουτάρει με 0/7 τρίποντα, ούτε θα έχανε τις βολές και τα λέι απ κάτω από το καλάθι. Η συγκέντρωση χάθηκε, οι λύσεις δεν έρχονταν και έτσι η ήττα επήλθε φυσιολογικά. Και γιατί οι «πράσινοι» πήραν 40 πόντους μέσα από τη ρακέτα έναντι 24ων, αλλά και 22 πόντους από λάθη του Ολυμπιακού κυρίως στο ανοικτό γήπεδο. Παράλληλα, με 6/8 τρίποντα ως το τελικό 6/11 στο δεύτερο μέρος, ο Παναθηναϊκός εκ των πραγμάτων θα έπαιρνε διαφορά, ενώ κομβικό σημείο ήταν και η αντιμετώπιση του αγώνα χωρίς τον Καλάθη λόγω φάουλ. Παππάς και Τζέιμς ήταν ώριμοι και καθοριστικοί, ο Ολυμπιακός για μία ακόμα φορά δε βρήκε αντίδοτο στο παιχνίδι «ένας εναντίον ενός» απέναντι σε ποιοτικότερο αντίπαλο και ηττήθηκε.

Πλέον, αρχίζει ένα από τα πιο κρίσιμα καλοκαίρια στην σύγχρονη ιστορία της ομάδας, με αποφάσεις και αλλαγές που θα γίνουν σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο σε προπονητή (ο κόουτς Σφαιρόπουλος θα αποχωρούσε φιλικά ακόμα και αν κατακτούσε τον τίτλο) και παίκτες. Το μόνο σίγουρο, είναι πως οι Αγγελόπουλοι είναι (το έδειξαν και με την παρουσία τους στο ΟΑΚΑ) και θα είναι εδώ. Καλούνται να κάνουν τις σωστές επιλογές σε όλα τα πόστα (π.χ. ιατρικό τιμ), να αναθεωρήσουν πράγματα και καταστάσεις, να συνεχίσουν δυναμικά για απονομή δικαιοσύνης στην ομοσπονδία και όπως το 2011, να φτιάξουν με τον «δικό τους τρόπο» ένα νέο, ανανεωμένο πλάνο που θα οδηγήσει την ομάδα σε ωραίο μπάσκετ και επιτυχίες…

Υ.Γ.1: Για τα όσα πήγαν στραβά γενικότερα φέτος στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά και πολλά λάθη στο εσωτερικό που στοίχισαν, θα τα πούμε αναλυτικά σε νέο άρθρο αύριο.

Υ.Γ.2: Συγκλονιστικές στιγμές με Θανάση και Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Μπράβο για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν όλη την κατάσταση σήμερα. Όποιος είδε τις δηλώσεις του πρώτου στην Cosmote TV θα καταλάβει τι λέω. Πάνω απ’ όλα ο άνθρωπος και αυτές οι στιγμές. Πολλοί πήραν και απαντήσεις με την συνομιλία, την αγκαλιά και τον ασπασμό του Σπανούλη στον κύριο Θανάση. Όχι άλλη τοξικότητα…

Υ.Γ.3: Ο αντικαταστάτης του κόουτς Σφαιρόπουλου, που αδικήθηκε και αδίκησε τον εαυτό του, αλλά δούλεψε σκληρά, θα είναι κατά 99% ξένος, επαφές με προπονητές έχουν γίνει, όμως καμία απόφαση δεν έχει παρθεί.

Υ.Γ.4: Ο Σπανούλης πρέπει να ολοκληρώσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Εντελώς διαφορετικά όμως και με την ομάδα στημένη αλλιώς.

Υ.Γ.5: Τους «Παπ» και τα μάτια σας.

Υ.Γ.6: Στο τελευταίο τρίλεπτο και με όλα να έχουν κριθεί, οι ρέφερι σφυρίζουν αστεία και προκλητικά υπέρ του Ολυμπιακού. Πόσο κακό έχουν κάνει, χρόνια τώρα, στο μπάσκετ δε γίνεται να ειπωθεί με λέξεις…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x