Νίκος Ζέρβας

Επιστροφή στην Ολυμπιακή… κανονικότητα

Ο Ολυμπιακός έκανε με την αγωνιστική του συμπεριφορά εύκολο το ματς με την Ούνιξ, συνεχίζει να κάνει βήματα σταθεροποίησης της απόδοσής του και επιστρέφει στην… κανονικότητα. Γράφει ο Νίκος Ζέρβας.

Τα πιο δύσκολα παιχνίδια στο υψηλό επίπεδο της Ευρωλίγκας είναι αυτά που φαινομενικά μοιάζουν εύκολα. Η Ούνιξ Καζάν έχει νικήσει φέτος στην Κωνσταντινούπολη την Φενερμπαχτσέ, προερχόταν από νίκη με 100αρα επί της Αρμάνι Μιλάνο και δεν είχε να χάσει τίποτα στο ΣΕΦ. Σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός παρουσιαζόταν απροετοίμαστος πνευματικά, δεν ήθελε πολύ για να κάνει τη ζημιά. Οι… κραυγές σε περίπτωση τρίτου εντός έδρας στραβοπατήματος θα ήταν πολύ πιο ηχηρές, απ’ ότι αυτές τις ευφορίας για την εύκολη νίκη με 29 πόντους διαφορά. Και λογικά γιατί οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν και είναι φτιαγμένοι για αρκετά ψηλά.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και οι παίκτες του, δεν έδωσαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης. Άφησαν… παγωμένους από τις χαμηλές θερμοκρασίες του Καζάν τους αντιπάλους τους, επέβαλαν από το πρώτο λεπτό τον ρυθμό τους και εφήρμοσαν στο έπακρο το πλάνο τους. Νίκησαν εχοντας πετύχει 88 πόντους με μόλις τρία εύστοχα τρίποντα και αυτό είναι η πρώτη κατάκτηση της βραδιάς. Οι πρωταθλητές δείχνουν πως μέσα από τη δουλειά βάζουν καινούργια πράγματα στο επιθετικό της παιχνίδι και δεν επιμένουν στα μακρινά σουτ, ενώ αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός πως η υψηλή αυτή παραγωγή, ήρθε με μόλις 11 ασίστ.

Αυτό, έγινε διότι ο Ολυμπιακός έτρεξε πολύ στο ανοικτό γήπεδο, όπως οφείλει να κάνει σε κάθε παιχνίδι, πέτυχε 22 πόντους από τον αιφνιδιασμό και έκανε τη ζωή του εύκολη έχοντας πλουραλισμό με έντεκα παίκτες να σκοράρουν και πέντε να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων. Αυτά για την επίθεση, που ήταν προϊόν της εξαιρετικής άμυνας. Η διάθεση για.. κυνήγι του αντιπάλου δεν σταμάτησε ούτε στο +35 κάτι που δυστυχώς, γιατί υπήρχε και το αρνητικό της βραδιάς, επέφερε και τον σοβαρό τραυματισμό του Χάκετ. Οι τραυματισμοί σε μία τέτοια σεζόν όμως είναι αναμενόμενοι, ειδικά όταν μιλάμε για Ολυμπιακό. Σα να επέστρεψε μαζί με την αγωνιστική κανονικότητα και σε αυτήν της ατυχίας, που τα τελευταία χρόνια δεν τον έχει αφήσει στιγμή σε ησυχία.

Αυτή η προσήλωση στο αμυντικό πλάνο, οι σωστές βοήθειες και περιστροφές, επέφεραν μεταξύ άλλων 11 κλεψίματα και 4 τάπες και επέτρεψαν στον Ολυμπιακό να βρει ρυθμό και στην επίθεση, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα από την ρωσική ομάδα. Βάλτε και το μόλις ένα χαμένο αμυντικό ριμπάουντ μέχρι τα μέσα της 4ης περιόδου, τα μισά λάθη (10-20) και θα καταλάβετε πόσο ολοκληρωτική ήταν η επικράτηση.

Το κυριότερο συμπέρασμα όμως, είναι πως σιγά-σιγά, ο Σφαιρόπουλος έχει βρει εκτός από τον ιδανικό τρόπο χρησιμοποίησης των παικτών του και την απαιτούμενη ισορροπία σε άμυνα και επίθεση. Σίγουρα, θα υπάρξουν ξανά βραδιές που η νίκη θα έρθει μόνο με καλή άμυνα ή μόνο με καλή επίθεση, όμως το δείγμα απέναντι στην Ούνιξ ήταν ο ιδανικός συνδυασμός. Το… σακούλι έφτασε στις επτά νίκες σε έντεκα παιχνίδια και η συνέχεια μέχρι το τέλος του 2016, αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας πως μπορεί να γίνει το απόλυτο «έξι στα έξι», που είχα επισημάνει από τα τέλη Νοέμβρη πόσο κομβικό θα είναι. Αν ο Ολυμπιακός συνεχίσει σε μονοπάτια… κανονικότητας, μπορεί να τα καταφέρει.

Υ.Γ.: Μακράν το κορυφαίο και πιο «γεμάτο» παιχνίδι του Κώστα Παπανικολάου μετά την επιστροφή του στην Ευρώπη. Ήταν θέμα χρόνου πως θα του βγει και το σκοράρισμα από τη στιγμή που κάνει ξανά καλά όλες τις υπόλοιπες δουλειές στο παρκέ. Αν σταθεροποιηθεί θα είναι υπερπολύτιμος.

Υ.Γ.1: Άλλο ένα κέρδος είναι η ξεκούραση που είχε την ευκαιρία να δώσει ο Σφαιρόπουλος σε Σπανούλη και Πρίντεζη. Ακολουθεί το Κάουνας. Στον Ολυμπιακό δεν έχουν ξεχάσει το περυσινό ντροπιαστικό -20, με ο,τι αυτό συνεπάγεται…

Υ.Γ.2: Η απουσία του Χάκετ, εκτός από το ότι στερεί στον Ολυμπιακό έναν εξαιρετικό αμυντικό που το τελευταίο διάστημα δημιουργούσε αρκετά και άλλαζε τον ρυθμό των αγώνων, τον αναγκάζει να αλλάξει το rotation. Λογικά, ο Λοτζέσκι θα «κατεβαίνει» περισσότερο στο «2» και ο Παπαπέτρου στο «3», με τον Αγραβάνη που επέστρεψε να έχει περισσότερο ενεργό ρόλο στο «4». Ασφαλώς, μη ξεχνάμε πως υπάρχει και ο Αθηναίου, ο οποίος έχει αποδείξει πως είναι ικανός να βοηθήσει και αποτελεί παράδειγμα επαγγελματισμού ως 13ος παίκτης.

Υ.Γ.3: Τρομερός για ένα ακόμα παιχνίδι ο Λοτζέσκι. Ο Γκριν από την τιμωρία και μετά είναι άλλος παίκτης και στην άμυνα, ο Μπιρτς ήδη έχει κερδίσει το απαιτητικό κοινό του Ολυμπιακού. Α, και ο Γιανγκ σε καλό δρόμο είναι…

Υ.Γ.4: Ο Χάκετ πέφτει στο παρκέ λαβωμένος. Αστραπιαία, εκτός του ιατρικού τιμ, μπαίνουν στο παρκέ o Σφαιρόπουλος και τρέχουν πάνω του οι έντεκα συμπαίκτες του. Χρόνια τώρα υπάρχει αυτό το εξαιρετικό κλίμα στα αποδυτήρια. Το ότι κάποιοι ανακαλύπτουν προβλήματα είναι απλά ελληνικό φαινόμενο…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x