Νίκος Ζέρβας

«Ερυθρόλευκο» θεμέλιο για Μαδρίτη

Ο Νίκος Ζέρβας, γράφει για την ήττα του Ολυμπιακού από την ΤΣΣΚΑ, το χαμένο πλεονέκτημα έδρας και τα… θεμέλια πρόκρισης στο Final Four που έβαλε η ομάδα του Σφαιρόπουλου στην Μόσχα.

Μοιάζει… μπακαλίστικο, αλλά ο Ολυμπιακός έχασε -τυπικά, γιατί ουσιαστικά χάθηκε στο ΣΕΦ από τη Φενέρ- στην Μόσχα το πλεονέκτημα έδρας στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας, παρά… πέντε χαμένα αμυντικά ριμπάουντ. Τόσα λιγότερα από τα –υπερβολικά πολλά- 19 που πήρε η ΤΣΣΚΑ ίσως να έφταναν για να φύγει από την Ρωσία με ένα επικό, τηρουμένων των απουσιών, «διπλό», που θα του άνοιγε διάπλατα τον δρόμο για το Final Four της Μαδρίτης. Και όμως, οι «ερυθρόλευκοι», απέδειξαν πως έστω και με μειονέκτημα, όποια από τις Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ Μαδρίτης τους υποτιμήσει, θα έχει σφάλει.

Γράφει από την Μόσχα, ο Νίκος Ζέρβας

Στο δυσκολότερο εκτός έδρας παιχνίδι τους φέτος στην Ευρωλίγκα, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου, απέδειξαν πως αν μπούνε όλοι υγιείς στα πλέι οφ, μπορούν να κάνουν θαύματα. Η ΤΣΣΚΑ των 50-60 εκατομμυρίων ευρώ, έμεινε στους 76 πόντους (σ.σ. οι 26 με βολές), αγχώθηκε υπερβολικά –φάνηκε στην αστοχία της- από το θράσος του Ολυμπιακού, που παραλίγο να την υποχρεώσει σε ένα ακόμα κάζο στην ιστορία της Ευρωλίγκας. Και αν στην φαρέτρα του Έλληνα τεχνικού υπήρχαν, η ηγετική μορφή του Σπανούλη και ο πολύτιμος για τα ριμπάουντ, Πέτγουεϊ, τα πράγματα ίσως να ήταν διαφορετικά. Να μου πείτε, αν οι τραυματισμοί είχαν αφήσει για μία φορά ήσυχη αυτή την ομάδα, θα είχε ενδιαφέρον το ματς της 13ης αγωνιστικής στην Μόσχα; Λογικά όχι είναι η απάντηση, αλλά η ιστορία έγραψε πως η ελληνική ομάδα τερμάτισε τρίτη. Και ας έγιναν δύο σχεδόν ολικές ανατροπές από το -13 σε μία έδρα απόλυτης δυσκολίας, κρατώντας για 9-10 λεπτά συνολικά άποντη την ΤΣΣΚΑ.

Το… κακό μπορεί να είναι όμως και μικρό, αν το πλάνο, το παθός και η αυταπάρνηση (συν την επιστροφή των απόντων) συνεχίσει να υφίσταται από την εβδομάδα μετά το Πάσχα και μετά. Ο αγώνας με την ΤΣΣΚΑ και η διεκδίκηση του μέχρι το τέλος έδειξε τον δρόμο. Το σκορ πήγε χαμηλά για τα δεδομένα των ρώσων και η ευκαιρία ήταν μεγάλη. Τα ατού της «γεμάτης» σε όλες τις θέσεις ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη κρατήθηκαν σχετικά χαμηλά από την «διαβασμένη» άμυνα. Οι «ερυθρόλευκοι» έβγαλαν περισσότερες ασίστ, αλλά έκαναν πολλά λάθη ακόμα και στο κατέβασμα της μπάλας. Σε γενικές γραμμές πάντως ο ρυθμός κρατήθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα. Παρά τα χαμένα ριμπάουντ (εκπληκτική δουλειά Κάουν και Κιριλένκο) τα λάθη και τη φθορά των περιφερειακών από τα φάουλ (στο τέλος οι αντίπαλοι “κοντοί” Τεόντοσιτς-Γουίμς έκαναν τη δουλειά), ίσως να αρκούσε ένας ακόμα… συμπαραστάτης στους εξαιρετικούς Λοτζέσκι (μόνο στο δεύτερο ημίχρονο), Πρίντεζη και Σλούκα.

Οι υπόλοιποι έμειναν χαμηλά επιθετικά, ήταν διστακτικοί γι’ αυτό και το… θαύμα δεν έγινε. Όμως, τα θεμέλια για την επόμενη ευκαιρία υπέρβασης, μπήκαν για τα καλά. Και όχι μόνο για όσα προανέφερα, αλλά και για το ότι ο Ολυμπιακός έμαθε μέσα από δύσκολα παιχνίδια να παίζει και να είναι πολύ ανταγωνιστικός χωρίς τον Σπανούλη, αλλά θα τον έχει διαθέσιμο και «φρέσκο» στα παιχνίδια της πρόκρισης! Ο Σφαιρόπουλος διαχειρίστηκε άριστα το θέμα των τραυματιών και τώρα περιμένει τους καρπούς της «θυσίας» που έκανε. Ο βαθμός δυσκολίας μεγάλος, αλλά γι’ αυτόν τον Ολυμπιακό, κανένα εμπόδιο δεν είναι αξεπέραστο…

Υ.Γ. Ο Δημήτρης Ιτούδης έχει προσδώσει στην ΤΣΣΚΑ αυτό που της έλλειπε τα τελευταία «στείρα» ευρωπαϊκά χρόνια στην Ευρωλίγκα. Εκτός του ότι διαχειρίζεται καλά ένα εκπληκτικό ρόστερ, έχει κάνει όλους να παίζουν για την ομάδα, να δίνουν το χέρι σε αυτόν που έχει πέσει για να σηκωθεί και να λειτουργούν σωστά και όχι εγωκεντρικά. Ίσως αυτή η νοοτροπία, να είναι το μεγαλύτερο «όπλο» της ομάδας του στρατού στην Μαδρίτη.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x