Νίκος Ζέρβας

Η happy… (Le)day και η κομβική τριάδα του Ολυμπιακού

Ο Ολυμπιακός πέτυχε τρίτη σερί νίκη στην Ευρωλίγκα απέναντι στη Μπούντουτσνοστ και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την αγωνιστική πρόοδό του, τον απολαυστικό ΛεΝτέι και τα κρίσιμα ματς που ακολουθούν.

Το βράδυ της Παρασκευής, εκτυλίχθηκε στο ΣΕΦ το αναμενόμενο αποτέλεσμα, καθώς ο ανεβασμένος Ολυμπιακός δε θα μπορούσε έχοντας νικήσει Μπάγερν και Ρεάλ να την… πατήσει απέναντι στη φιλότιμη, αλλά κατώτερου επιπέδου Μπούντουτσνοστ. Ο μοναδικός τρόπος για να ανησυχήσει, ήταν να επαναλάβει για όλο το σαραντάλεπτο την κάπως χαλαρή εμφάνισή του αμυντικά στα πρώτα δώδεκα λεπτά, που έδωσε θάρρος στους μαυροβούνιους. Ήταν το διάστημα που οι «ερυθρόλευκοι», έκαναν τη ζωή τους δύσκολη για να ακολουθήσουν όλα όσα χρειάζονταν στο παρκέ για να κάνουν τη χθεσινή αναμέτρηση να φαίνεται εύκολη.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

«Κλειδί» πέραν από τις ομαδικές και ατομικές στατιστικές, ήταν το οτι ανάγκασαν με την αμυντική τακτική τους μία ομάδα που νίκησε Μπασκόνια και ΤΣΣΚΑ έχοντας ποσοστό ευστοχίας στα τρίποντα μεγαλύτερο του 60%, να σουτάρει με μόλις 31%. Η περιφερειακή πίεση στη μπάλα και η θωράκιση του αμυντικού ριμπάουντ (χάθηκαν μόλις 3 από ομάδα που παίρνει μέσο όρο 11), έδωσαν πολλά εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό (15 πόντοι) αλλά και επιθέσεις με την αντίπαλη άμυνα σε κατάσταση ανισορροπίας. Ο Ολυμπιακός ευτύχησε να έχει πλουραλισμό στο σκοράρισμα (10 από τους 11 παίκτες του) και την δημιουργία (26 ασίστ από 8 παίκτες), έβαλε 21 πόντους από λάθη αντιπάλου, είχε 63,8% στα δίποντα και πέρασε ένα όμορφο και σε μεγάλα διαστήματα θεαματικό βράδυ.

Το ρεκόρ 6-4 έχοντας διανύσει το 1/3 του μαραθωνίου, είναι άκρως ικανοποιητικό αν αναλογιστεί κανείς, τι πρόγραμμα έχει βγάλει και σε ποιες έδρες που οι ανταγωνιστές του για την είσοδο στην οκτάδα σκόνταψαν, έχει νικήσει. Μία νέα ομάδα με πολλές αλλαγές και φιλοσοφία είναι στην 5η θέση της βαθμολογίας μετά το πρώτο απτό δείγμα και αν λάβουμε υπόψη πως βελτιώνεται αγώνα με τον αγώνα ομαδικά και ατομικά, η συνέχεια αναμένεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα. Τα τρία παιχνίδια που ακολουθούν με Ζαλγκίρις (εκτός), Αναντολού Εφές (εντός) και Μπαρτσελόνα (εκτός), αποτελούν μία τεράστια πρόκληση. Μπορεί να μην κρίνουν κάτι, όμως σίγουρα θα δώσουν ένα στίγμα ή αν θέλετε θα βάλουν νέα όρια στους στόχους της ομάδας του Ντέιβιντ Μπλατ. Όπως έγιναν τρεις σερί νίκες, το ίδιο εύκολα μπορεί να έρθουν και ισάριθμες ήττες.

Όμως αν οι «ερυθρόλευκοι» καταφέρουν να πάρουν δύο νίκες, εκτός του ότι θα έχουν κάνει σπουδαίο βήμα για την πρόκριση στα πλέι-οφ, θα δουν τις πιθανότητές τους να διεκδικήσουν με αξιώσεις ως το τέλος τις πιο προνομιούχες θέσεις «4» ή «5», να αυξάνονται σημαντικά. Το θετικό, είναι πως αυτή η δύσκολη σειρά αγώνων, τους βρίσκει αγωνιστικά ανεβασμένους, περισσότερο απελευθερωμένους και… μαθημένους στη νέα τάξη πραγμάτων του προπονητή τους, ο οποίος με τη σειρά του έχει καταλάβει ακόμα καλύτερα την ομάδα και το υλικό του και βλέπει την καθημερινή δουλειά να αποδίδει σιγά-σιγά καρπούς. Η καλή εικόνα στο παρκέ συνδυάζεται με αποτελέσματα πράγμα ευεργετικό για την ψυχολογία, αλλά ακόμα είμαστε στα πρώτα στάδια ακμής της νέας ομάδας του Ολυμπιακού.

Κάτι σαν τον Ζακ ΛεΝτέι, ο οποίος κάνει τη μία καλή εμφάνιση μετά την άλλη παίζοντας περισσότερο στο «4». Απέναντι στη Μπούντουτσνοστ ήταν απολαυστικός, όχι μόνο για τους 28 πόντους που πέτυχε σαν σε… προπόνηση, αλλά και για όλα τα άλλα που πρόσφερε, συν το γεγονός πως δείχνει «σφουγγάρι» και με μεγάλη διάθεση στη μάθηση του πως πρέπει να παίζει στην άμυνα. Ήταν από τα «κλειδιά» στην περιφερειακή άμυνα και στο τρέξιμο στο «ανοικτό» γήπεδο και μέρα με τη μέρα δικαιώνει τον προπονητή για την επιλογή. Αν συνεχίσει έτσι (το ίδιο ισχύει και για τον Γουίλιαμς-Γκος), σε δύο χρόνια το κασέ του θα είναι πέντε φορές μεγαλύτερο και η ιστορία που έχουν οι «ερυθρόλευκοι» στην «παραγωγή» παικτών με χρυσοποίκιλτα συμβόλαια θα συνεχιστεί. Λίγη υπομονή με νεαρούς σε ηλικία παίκτες και κυρίως σε επιλογές κορυφαίων προπονητών, δεν βλάπτει…

ΥΓ.:Η μεγαλύτερη νίκη της βραδιάς είναι η απόδοση του Μάντζαρη (6 ασίστ, 6 ριμπάουντ, καλές άμυνες, εξαιρετική μεταφορά της μπάλας στο transition και ηρεμία στην οργάνωση), ο τρόπος που τον βοήθησε ο κόσμος στα χαμένα σουτ και κυρίως η μεγάλη δήλωση-στήριξης του Ντέιβιντ Μπλατ, πως ήταν ο καλύτερος παίκτης του γηπέδου. Ο 59χρονος προπονητής, έδωσε άλλο ένα, από τα πολλά ρεσιτάλ που έχει ήδη δώσει επικοινωνιακά στους λίγους μήνες που είναι στον Ολυμπιακό και είναι να απορεί κανείς –σε συνδυασμό με το εξαιρετικό παρελθόν του και αυτά που βλέπουμε σιγά-σιγά να εκτυλίσσονται στο παρκέ- πως κάποιοι έχουν προλάβει ήδη να τον κριτικάρουν τόσο σκληρά και να προεξοφλούν πως θα αποτύχει…

ΥΓ2.: Ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει εικόνα προς το καλύτερο ΚΑΙ γιατί ο Σπανούλης (έκανε πάλι βουτιά για μία χαμένη μπάλα στους 20 πόντους) έχει κατανοήσει απόλυτα αυτό που του ζητάει ο προπονητής, παίζοντας εντελώς διαφορετικά. Και με αυτόν τον τρόπο άλλωστε, πάλι εκ των κορυφαίων είναι…

ΥΓ3.: Άλλο ένα παιχνίδι που ο Μιλουτίνοφ ήταν ογκόλιθος και στις δύο πλευρές του παρκέ. Τρομακτική βελτίωση σε όλες τις μικρές λεπτομέρειες των κινήσεών του, μακάρι να διατηρηθεί σε αυτό το επίπεδο όλη τη σεζόν. Από κοντά και ο Πρίντεζης. Όλοι όσοι έπαιξαν βέβαια χθες έδωσαν και από κάτι.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x