Νίκος Ζέρβας

Η χαμένη ευκαιρία του Ολυμπιακού και ο… τελικός στο Τελ Αβίβ

Ο Ολυμπιακός άγγιξε μία ακόμη υπέρβαση στη φετινή Ευρωλίγκα, αλλά λύγισε στο τέλος από το πάθος και την «κάψα» της Φενέρ. Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τη χαμένη ευκαιρία και τον «τελικό» στο Τελ Αβίβ.

Συζητώντας το πρωί του χθεσινού αγώνα με συνάδελφο σε ένα από τα καφέ της Πόλης, συμφωνούσαμε πως αν στην αρχή της σεζόν έλεγε κάποιος πως ο Ολυμπιακός θα έχει ρεκόρ 16-6 και θα έχει το πλεονέκτημα έδρας στα χέρια του, θα τον περνούσαμε για… τρελό.

Λίγες ώρες αργότερα και μέχρι τις αρχές του τέταρτου δεκαλέπτου της μάχης με τη Φενέρμπαχτσε, οι «ερυθρόλευκοι» μας έδιναν μία ακόμα απάντηση για το πόσο καλή ομάδα είναι και πόσες δυνατότητες έχουν, μετά τη περυσινή αποτυχία, να… τρυπήσουν φέτος το «ταβάνι» τους.

Γράφει από την Κωνσταντινούπολη, ο Νίκος Ζέρβας

Η καθίζηση που επήλθε από εκείνο το σημείο μέχρι το τέλος και η «τσάμπα» ήττα από την πρωταθλήτρια Τουρκίας, δεν αλλάζει για κανέναν λόγο την παραπάνω κατάκτησή τους. Οι παίκτες του Σφαιρόπουλου πάλεψαν με τα… θηρία και άγγιξαν ένα «διπλό» που θα τους έβαζε από τα τέλη Φλεβάρη στην πρώτη τριάδα. Όμως κάτι το υψηλό κίνητρο της Φενέρ, κάτι η ενέργεια και το καθαρό μυαλό που έλειψε στο τέλος και κυρίως η απουσία του Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος είναι μετρ στο να κουλαντρίζει παρόμοιες συνθήκες αγώνων, τους έριξαν στο καναβάτσο. Το γεγονός ότι κανείς από την ομάδα δε στάθηκε στη διατήρηση της διαφοράς -άσχετα αν στο τέλος δεν κυνήγησαν με ζέση τις πιθανότητες νίκης μη κάνοντας φάουλ- και άπαντες ήταν… σκασμένοι για τη χαμένη ευκαιρία λέει πολλά.

Ο Ολυμπιακός πλέον έχει κάνει κανόνα ύπαρξης πως δεν τον ενδιαφέρουν οι απόντες, παίζει πολύ καλά και με τους παρόντες και είτε τα καταφέρνει, είτε όχι, φεύγει με ψηλά το κεφάλι. Μπόρεσε με ένα τρομερό αμυντικά και επιθετικά τρίτο δεκάλεπτο να καλύψει το χάντικαπ που είχαν δημιουργήσει τα πολλά χαμένα αμυντικά ριμπάουντ (απόρροια και της άμυνας που έπαιζε) και οι πολύ ψηλές πεντάδες (κάποια στιγμή οι τέσσερις εκ των πέντε ήταν πάνω από 2.03) που χρησιμοποίησε ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς στο πρώτο ημίχρονο, αλλά όταν έφερε το παιχνίδι στο +10, φάνηκε απροετοίμαστος για το… έργο που θα παιχθεί, στην κατάμεστη και γεμάτη παθιασμένους οπαδούς «Ulker Sports». «Μάσησε» παραπάνω απ’ ότι έπρεπε από το ξύλο που έπαιξε στην άμυνα η Φενέρ και την κοίταζε αποσβολωμένος να κάνει ένα επιβλητικό 18-2. Ήταν τρομακτικά δύσκολο να επιστρέψει ξανά, αν και θα μπορούσε να το κάνει, αν έβρισκε ένα μεγάλο σουτ. Δεν ήρθε ούτε αυτό και στο τέλος αναπαύτηκε στο μαξιλάρι του +9.

Η ανατροπή έγινε διότι ο καταπληκτικός μέχρι εκείνο το σημείο Γκριν εγκλωβίστηκε και ο έτερος επιθετικός πόλος που έπρεπε να βγει «μπροστά», -Λοτζέσκι- ήταν αρνητικός. Έγινε διότι η Φενέρ έχει παίκτες εκατομμυρίων που αν βρουν ρυθμό και τους επιτρέψεις να κυκλοφορήσουν καλά τη μπάλα, δεν το έχουν σε τίποτα να ανατρέψουν και μεγαλύτερες διαφορές. Έγινε διότι ελλείψει Σπανούλη, όλη η άμυνα της τουρκικής ομάδας έπεφτε πάνω στον Πρίντεζη με κάθε τρόπο και ο υπαρχηγός δεν είχε πεδίο δράσης. Κυρίως, έγινε διότι ο Ολυμπιακός έκανε σε εκείνο το διάστημα 6 λάθη, όσα και στα προηγούμενα 32 λεπτά, με αποτέλεσμα να σκοράρει μόλις 4 πόντους με βολές. Ο Παπανικολάου αν και μπήκε δυναμικά στο τρίτο δεκάλεπτο, αντικαταστάθηκε για να πάρει ανάσες και έχασε το ρυθμό του, ο εξαιρετικός δημιουργικά Μάντζαρης έμεινε από καύσιμα και ο για ένα ακόμα βράδυ λίρα-εκατό, Γουότερς, ξεχάστηκε λανθασμένα στον πάγκο.

Ακόμα και έτσι, κανείς δε στοιχημάτιζε πως οι πρωταθλητές Ελλάδας θα χάσουν μέσα από τα χέρια τους αυτό το παιχνίδι και αυτό λέει πολλά. Άπαντες περίμεναν καθολική επικράτηση της διψασμένης για νίκη Φενέρ, που όμως δεν φοβίζει σε καμία περίπτωση σε ενδεχόμενο μελλοντικό συναπάντημα τον πλήρη Ολυμπιακό. Στοιχηματίζει κανείς πως θα ήταν τέτοια η εξέλιξη με τον αρχηγό παρόντα και τον Γιανγκ (αναγκαίος όσο ποτέ με τη συγκεκριμένη αντίπαλο) διαθέσιμο έστω και για 8-10 λεπτά; Από τη στιγμή που κατακτήθηκε έστω και ο μικρός στόχος του +9, οι «ερυθρόλευκοι» εξακολουθούν να κρατούν την κατάσταση στα χέρια τους και δεν χρειάζεται να σταθούν περισσότερο σε αυτό το παιχνίδι. Θα μπορούσαν να έχουν κερδίσει πολλά, αλλά δεν έχασαν και τίποτα, αρκεί να συνεχίσουν με την ίδια αγωνιστικότητα και να αποφύγουν διά παντός, ανάλογα «νεκρά» διαστήματα.

Η μάχη της επόμενης εβδομάδας στο Τελ Αβίβ με την αδιάφορη βαθμολογικά, αλλά επικίνδυνη, λόγω ειδικού βάρους φανέλας και αλλοπρόσαλλου στυλ παιχνιδιού, Μακάμπι, είναι πλέον πολύ σημαντική. Αν σε μία εβδομάδα από τώρα ο Ολυμπιακός επιστρέψει στις εκτός έδρας νίκες, το πλεονέκτημα της έδρας, θα έχει σχεδόν… καθίσει πάνω από το ΣΕΦ.

Υ.Γ.1: Φαντάζομαι πως οι προπονητές (Ιτούδης-Περάσοβιτς) που παραπονέθηκαν πέρυσι για την… σκληρή άμυνα του Ολυμπιακού και άλλαξε άρδην από ένα σημείο και έπειτα την αντιμετώπιση που είχε από τους διαιτητές, θα είδαν τι έγινε χθες στο 4ο δεκάλεπτο στην Πόλη και στην επόμενη ευκαιρία που θα τους δοθεί θα το καυτηριάσουν. Αν όχι, πάει να πει πως ό,τι ειπώθηκε, έγινε εκ του πονηρού, αλλά και αυτό άλλη μία κατάκτηση των «ερυθρόλευκων» είναι.

Υ.Γ.2: Άλλο έχει μάθει να παίζει καλά και χωρίς τον Σπανούλη, άλλο δεν τον χρειάζεται. Απέχουν χιλιόμετρα το ένα με το άλλο και το δεύτερο είναι απλά παράλογο και εσκεμμένο.

Y.Γ.3: Τρομερός σκόρερ και τίμιος αμυντικός ο Μπογκντάνοβιτς, πηγή κινδύνου ο Ντατόμε, αλλά όλα τα λεφτά για τη φετινή Φενέρ είναι ο Εκπε Γιούντο. Μακράν ο καλύτερος αμυντικά ψηλός της διοργάνωσης και ο κρυφός MVP του χθεσινού ματς.

Υ.Γ.4: Δύο ώρες πριν το παιχνίδι οι δρόμοι γύρω από το γήπεδο έκλεισαν από αστυνομικούς και όποιος ήθελε να προσεγγίσει, υποβαλλόταν σε έλεγχο. Τα τρομοκρατικά χτυπήματα κοντά σε αθλητικούς χώρους έχουν διπλασιάσει τα μέτρα ασφαλείας των τούρκων –είναι και πρόβα τζενεράλε για το Final Four και το Ευρωμπάσκετ- και καλά κάνουν. Μακάρι για αυτή την υπέροχη χώρα και τους φιλόξενους πολίτες της που δε φταίνε σε τίποτα, να μη ξαναγίνει το παραμικρό.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x