Νίκος Ζέρβας

Και ο… Άγιος φοβέρα θέλει

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει για την δύσκολη και σημαντική νίκη του Ολυμπιακού στο Ρέθυμνο και την αγωνιστική μεταμόρφωση του Κεμ Μπιρτς, λίγες ημέρες μετά τη σιωπηρή τιμωρία του από τον Σφαιρόπουλο.

Έτσι όπως είχαν διαμορφωθεί οι συνθήκες, η έξοδος του Ολυμπιακού στο Ρέθυμνο ήταν αν μη τι άλλο επικίνδυνη. Όσο και αν τα ντέρμπι πλην «αιωνίων» παραμένουν σταθερά λίγα στην Basket League, οι απουσίες των Λοτζέσκι και Γκριν, η κόπωση από την διπλή αγωνιστική στην Ευρωλίγκα και η εντός έδρας αποτελεσματικότητα των κρητικών (9 νίκες-2 ήττες), ύψωναν ένα αρκετά πιο ψηλό από τα καθιερωμένα εμπόδιο στους «ερυθρόλευκους». Παρόλο που δεν έλαμψαν με την απόδοσή τους, πήραν αυτό που ήθελαν και ξεπέρασαν το θεωρητικά τελευταίο «σκόπελο» για το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Από το παιχνίδι που ήταν ανταγωνιστικό μέχρι τα μέσα της τέταρτης περιόδου, προκύπτουν αρκετά πραγματάκια για συζήτηση. Πρώτο και κυριότερο, η απόδοση του Κεμ Μπιρτς, λίγες ημέρες μετά την σιωπηρή τιμωρία του για το ξέσπασμά του στο ματς με τη Ρεάλ από τον Σφαιρόπουλο. Ο Καναδός σέντερ μετά από καιρό ήταν εξαιρετικός και συγκεντρωμένος και στις δύο πλευρές του παρκέ, αναδείχθηκε δίκαια MVP και δικαίωσε στο έπακρο την απόφαση του προπονητή να τον «θυσιάσει» απέναντι στην «βασίλισσα» για το καλό της πειθαρχίας, της ομάδας, των αποδυτηρίων, αλλά κυρίως για τον ίδιο. Ακόμα και ο 24χρονος σέντερ που είναι ήρεμος, πράος και δε δημιουργεί προβλήματα είναι άνθρωπος…

Είχε το ξέσπασμά του λόγω και της πίεσης που υπάρχει στο υψηλό επίπεδο, αλλά με την κατάλληλη… φοβέρα, επανήλθε στο σωστό δρόμο. Αυτό πιστώνεται 100% στον κόουτς Σφαιρόπουλο και είναι περιστατικό ανάλογο με του Γκριν, ο οποίος από τότε είναι άλλος παίκτης εντός και εκτός παρκέ. Όλο και καλύτερος και εντός ρυθμού είναι όσο περνάει ο καιρός και ο Βασίλης Σπανούλης. Στο χθεσινό ματς, φάνηκε να πλησιάζει στον καλό του εαυτό, καθώς δημιούργησε πολύ, σκόραρε όταν χρειαζόταν και έδειξε πως στην κατάλληλη στιγμή θα είναι αυτός που πρέπει και χρειάζεται η ομάδα του. Η άλλη ευτυχής συγκυρία αφορά την σταθερότητα που παρουσιάζει πλέον στο παιχνίδι του ο Δημήτρης Αγραβάνης.

Η τρομερή εμφάνιση απέναντι στα Τρίκαλα και τον Ερυθρό Αστέρα δεν ήταν πυροτέχνημα και ιδιαίτερα τώρα που ο Παπαπέτρου καταβαίνει ελλείψει Λοτζέσκι στο «3», ο καλός Αγραβάνης είναι αναγκαίος. Πέρα από τις σωστές τοποθετήσεις του στην άμυνα, τις μάχες που δίνει για τα ριμπάουντ και για κάθε μπάλα, αλλά και το σκοράρισμα, σκέφτεται περισσότερο από ποτέ το παιχνίδι, βάζει τη μπάλα στο παρκέ και αποδεικνύει πως η εμπιστοσύνη του Ολυμπιακού σε αυτόν ήταν εύστοχη και μόνο από τον ίδιο εξαρτάται αν θα την ανταποδώσει. Με αυτόν στην πεντάδα, αλλά και άλλους «εφεδρικούς» όπως οι Αθηναίου και Γουότερς, οι «ερυθρόλευκοι» αύξησαν τη διαφορά από το εύθραυστο +6 στο +16. Το ότι δε χρειάστηκαν οι Σπανούλης, Πρίντεζης και Παπανικολάου για να έρθει στο τέλος το ροζ φύλλο, είναι μία ακόμα απόδειξη για το πόσο σημαντικοί είναι άπαντες σε αυτή την ομάδα.

Υπάρχουν και αρνητικά. Πρώτα απ’ όλα η αστοχία από μέση και μακρινή απόσταση που στο υψηλό επίπεδο δε συγχωρείται. Έγινε απέναντι στην Ρεάλ, λογικά είναι και λόγω κούρασης, αλλά στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας, τα ποσοστά ευστοχίας θα πρέπει οπωσδήποτε να αυξηθούν. Όπως επίσης και η αξιοποίηση των έξτρα κατοχών από τα επιθετικά ριμπάουντ. Για ένα ακόμα παιχνίδι ο Ολυμπιακός κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτό τον τομέα, αλλά στην στατιστική δεν αποτυπώνεται σε πόντους. Είναι κρίμα αυτό το… ταλέντο να μην δίνει στην ομάδα έξτρα ώθηση, ιδιαίτερα τώρα που κάθε μπάλα θα μετράει.

Θεωρητικά, αν το προσεχές παιχνίδι με την Εφές είναι νικηφόρο, θα κρατήσει τον Ολυμπιακό σε τροχιά δεύτερης θέσης, αν βέβαια ο Παναθηναϊκός νικήσει την ΤΣΣΚΑ στο ΟΑΚΑ. Δεν ξέρω τι είναι προτιμότερο. Να χρησιμοποιήσει αυτές τις δύο-τρεις εβδομάδες ο Σφαιρόπουλος για να δώσει ανάσες, να δοκιμάσει πράγματα και να διορθώσει μέσω των αγώνων κάποια κακώς κείμενα ή να τα φέρει έτσι η μοίρα ώστε να πάει στη Μόσχα για έναν «τελικό» δεύτερης θέσης, όπου θα ψάχνει και το πολύ δύσκολο +7; Ο,τι και να λέμε εμείς, το σίγουρο είναι πως όπου και αν παίζει αυτή η ομάδα πηγαίνει για το καλύτερο δυνατό και ο,τι βγει. Από τις 18 Απριλίου και έπειτα είναι όμως τα σπουδαία…

Υ.Γ.1: Με την απουσία Λοτζέσκι θα πρέπει να ανεβάσουν όσο γίνεται την απόδοσή τους Γουότερς και Αθηναίου. Αμφότεροι χθες ήταν όπως πρέπει, με σκορ ο πρώτος και δημιουργία ο δεύτερος σε καίρια σημεία του αγώνα.

Υ.Γ.2: Και για τον Παπαπέτρου είναι μεγάλη ευκαιρία το επόμενο διάστημα, αφού θα παίζει στη θέση του. Στο χέρι του είναι να την εκμεταλλευτεί, για να δείξει τον… δρόμο για τη νέα σεζόν.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x