Νίκος Ζέρβας

Κιτρινόμαυρο «ΟΧΙ» στο… δίπολο

Ο Άρης πέτυχε σπουδαία νίκη στο Καζάν, η ΑΕΚ επέστρεψε στις ευρωπαϊκές επιτυχίες μετά από 7 χρόνια κόντρα στη Νίζνι και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τα βήματα προς τα εμπρός του ελληνικού μπάσκετ.

Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και Εθνική ομάδα, χαρίζουν τη τελευταία εικοσαετία σε σταθερή βάση τρόπαια, μετάλλια, επιτυχίες και υπερηφάνεια στο ελληνικό μπάσκετ. Οι «αιώνιοι», έχουν κάνει άλματα και χαίρουν της απεριόριστης εκτίμησης ολόκληρης της Ευρώπης και όχι μόνο. Από φέτος, υπάρχει η αισιοδοξία πως η άνοδος του ελληνικού πρωταθλήματος θα ομορφύνει ακόμα περισσότερο την εικόνα. Η αλήθεια είναι πως ακόμα χρειάζεται αρκετός χρόνος, χρήμα και υπομονή για να τους πλησιάσουν, όσο και αν την τρέχουσα σεζόν έχει γίνει φανερά ένα βήμα προς την απόκτηση εγχώριου πλουραλισμού.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Κύριοι εκφραστές της ανόδου του πρωταθλήματος είναι ο Άρης και η ΑΕΚ. Αμφότερες σαν… κιτρινόμαυρο ποτάμι, μας έφτιαξαν μπασκετικά την φετινή 28η Οκτωβρίου. Με τις νίκες τους κόντρα σε Ούνιξ Καζάν και Νίνζι αντίστοιχα, είπαν το δικό τους πρώτο «ΟΧΙ» στο ευρωπαϊκό μας δίπολο, σκορπίζοντας αισιοδοξία πως στο εξής θα έχουμε και άλλους εκπροσώπους που θα στέκονται επάξια με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Δεν θα είμαστε δηλαδή… καρπαζοεισπράκτορες και οι ελληνικές ομάδες δεν θα αρκούνται απλά στη συμμετοχή. Εννοείται πως ούτε ο Άρης, ούτε η ΑΕΚ έκαναν κάτι φοβερό και τρομερό, όμως νικώντας (ιδιαίτερα οι θεσσαλονικείς) ομάδες με μεγαλύτερο μπάτζετ, εμπειρία στην διοργάνωση και «χημεία», μπαίνουν οριστικά σε τροχιά αναγέννησης. Αρκεί να συνεχίσουν στο σωστό δρόμο που έχουν μπει.

Η εξαιρετική ομάδα του Δημήτρη Πρίφτη έπαιξε τρομερή άμυνα και ήταν απόλυτα διαβασμένη κόντρα στην Ούνιξ. Με την τετράδα ξένων-επιλογές «λαχείο», ΜακΛίν, Χάγκινς, Γουότερς και Γουάιτ να κάνουν τρομερή εμφάνιση, αλλά και όλους τους υπόλοιπους να δίνουν τα πάντα στην άμυνα, νίκησε δίκαια την Ούνιξ των 20-25 εκατομμυρίων ευρώ. Θα μπορούσαν να μην είχαν πάει καν στη παράταση, αν είχαν ακούσει την εντολή του προπονητή για φάουλ, προτού ο Καϊμακόγλου στείλει το παιχνίδι στο έξτρα πεντάλεπτο. Η παρουσία του Λάσκαρη και η συστηματική δουλειά, έχει βάλει τον πάλαι ποτέ αυτοκράτορα σε ανοδική τροχιά και τέτοιες μεγάλες εκτός έδρας νίκες στην Ευρώπη, δίνουν έξτρα ώθηση.

Όσο για την ΑΕΚ, μόνο και μόνο που επανήλθε στις ευρωπαϊκές νίκες μετά από επτά χρόνια απουσίας και δύο αρνητικά αποτελέσματα στην αρχή, είναι ιστορικό το ματς με τη Νίνζι. Είναι δεδομένο πως η Ένωση θα ανέβει, καθώς εκτός από κάποια λάθη στο σχεδιασμό, ήταν και άτυχη με τους τραυματισμούς. Η προσθήκη του Σωτήρη Μανωλόπουλου στο τεχνικό τιμ ήταν πολύ έξυπνη κίνηση, ενώ όσο θα ανακάμπτουν οι πιο έμπειροι στο υψηλό επίπεδο, Χέρστον, Κάρτερ και Κατσίβελης τα πράγματα θα πηγαίνουν όλο και καλύτερα. Ίσως να χρειάζεται μία προσθήκη στο «5» (φοβερή συγκυρία ο ελεύθερος Σχορτσανίτης) και φυσικά ένας πλέι μέικερ, αν και ο Γουόρεν δείχνει να συνέρχεται.

Ο τρίτος της… παρέας του Eurocup ΠΑΟΚ είναι φανερό πως δεν είναι σε καλό… φεγγάρι και ίσως να χρειάζεται αλλαγές, όμως όσο «τιμονιέρης» είναι ο Σούλης Μαρκόπουλος, μην τον… φοβάστε.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x