Νίκος Ζέρβας

Ο... ρακετοφύλακας Μπιρτς συνεχίζει την παράδοση

Ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα από τη δύσκολη έδρα του Άρη και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τον Κεμ Μπιρτς και τις προοπτικές του να ακολουθήσει τον χρυσοποίκιλτο δρόμο των Χάινς, Ντάνστον και Χάντερ.

Η μία από τις «παγίδες» που είχε στο διάβα του ο Ολυμπιακός για να υπερασπιστεί το εμφατικό +25 απέναντι στον Παναθηναϊκό στο δρόμο για την πρωτιά, ξεπεράστηκε με επιτυχία. Όσο και αν ο Άρης αυτή τη περίοδο έχει τα θέματά του και δείχνει «ασύνδετος» σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, το κατάμεστο «Nick Galis Hall», είναι πάντα δύσκολα προσπελάσιμο. Λίγες ημέρες πριν τον κομβικό για τη συνέχεια αγώνα Ευρωλίγκας με την Γαλατάσαραϊ στον Πόλη, οι «ερυθρόλευκοι», διατήρησαν το αήττητο χωρίς να θέλξουν αγωνιστικά, αλλά αρκούσε η λάμψη των Βασίλη Σπανούλη και Κεμ Μπιρτς.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Και αν για τον αρχηγό μπορεί να θεωρείται άλλη μία μέρα στη… δουλειά το ότι το κοντέρ έγραψε double double με 13 πόντους και 11 ασίστ, η εμφάνιση του Καναδού σέντερ ήταν άκρως εντυπωσιακή και καθοριστική. Δέκα πόντοι με αψεγάδιαστη στατιστική, δώδεκα ριμπάουντ, πέντε εκ των οποίων επιθετικά, τέσσερα κοψίματα, πολλές αλλοιώσεις πικ εν ρολ, άψογη εδαφική και εναέρια προστασία της ρακέτας και αμέτρητες καλές άμυνες, ανεξάρτητα αν απέναντί του ήταν κοντός ή ψηλός αντίπαλος. Ο Μπιρτς παρότι δεν έχει πολλές εικόνες από το υψηλό επίπεδο, ερχόμενος από την τουρκική Ουσάκ, έχει προσαρμοστεί στο μέγιστο βαθμό στις απαιτήσεις και μειώνει σημαντικά το «κενό» του Πάτρικ Γιανγκ, ο οποίος απόψε έδειξε να καλύπτει σιγά-σιγά το χάντικαπ ανετοιμότητας.

Το φοβερό με τον αθλητικότατο Μπιρτς, είναι πως κάνει πολύ καλά όλα τα μικρά και μεγάλα πράγματα που απαιτούνται από έναν σύγχρονο σέντερ, αλλά η προοπτική που σου βγάζει όταν τον βλέπεις να αγωνίζεται, είναι πως ακόμα είναι στην αρχή. Έχει να μάθει πολλά, αλλά έχει δίπλα του τους καταλληλότερους συμπαίκτες και είναι στην ιδανική ομάδα για να ανδρωθεί ένας ψηλός. Η παράδοση που έχει φτιάξει ο Ολυμπιακός με το να… εφευρίσκει τους επόμενους σέντερ του ενός και βάλε εκατομμυρίου είναι σπάνια. Χάινς, Ντάντσον, Χάντερ και τώρα ο Μπιρτς με όλες τις προϋποθέσεις να τους ακολουθήσει και, γιατί όχι, να γίνει καλύτερος τους. Στη λίστα θα ήταν ήδη και ο Γιανγκ, αν δεν είχε την περυσινή ατυχία.

Αν ο Αμερικανός όμως επανέλθει στο 100%, ο Ολυμπιακός θα έχει ένα από τα καλύτερα δίδυμα στην Ευρώπη και αυτό μπορεί να αποβεί καθοριστικό για τη συνέχεια της σεζόν. Για την ώρα, κρατάει την καλή απόδοση του Μπιρτς και τη σημαντική νίκη στη Θεσσαλονίκη, που συνοδεύτηκε με μία ακόμα άμεση απώλεια σημαντικής υπέρ του διαφοράς σε εκτός έδρας ματς πρωταθλήματος (σ.σ. -16 ήταν και απέναντι στη Δόξα), κάτι ου σίγουρα θα πρέπει να προβληματίσει.

Το ροζ φύλλο πάντως αποκτά μεγαλύτερη σημασία στη μάχη του πλεονεκτήματος της έδρας, διότι όταν επισκεφθεί την συγκεκριμένη έδρα ο Παναθηναϊκός (τέλος πρώτου γύρου), ο Άρης, με την προσαρμογή των Αμερικανών του και του Γιάνκοβιτς και την επιστροφή του Καββαδά θα είναι λογικά πολύ καλύτερος και έτοιμος. Γκέλες βέβαια, δεν αποκλείεται να γίνουν και από τους δύο «αιώνιους» και σε έδρες που δεν το περιμένεις. Η Λευκάδα ακόμα δε μπορεί να πιστέψει τον τρόπο που έχασε την ιστορική ευκαιρία κόντρα στον Ολυμπιακό…

Υ.Γ.: «Κλειδί» για τη νίκη ήταν και ο Αγραβάνης. Και για το τρίποντο που πετυχαίνει όταν το -16 έγινε -2, αλλά και για τις άμυνες και τα πέντε ριμπάουντ που πήρε. Το ταλέντο του είναι δεδομένο, σταθερά σωστή νοοτροπία πρέπει να αποκτήσει…

Υ.Γ.1: Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ένα τόσο μπασκετικό κοινό όπως του Άρη, βρίζει συνεχώς έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες παίκτες που έχει βγάλει το άθλημα που αγαπάνε. Το ίδιο έκαναν και με τον Διαμαντίδη, το ίδιο ακόμα και με τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Πραγματικά κρίμα, εκτός αν σε αυτά τα παιχνίδια οι πραγματικοί φίλοι του σπορ μένουν σπίτια τους, κάτι πολύ πιθανό. Κατά τα άλλα, η ατμόσφαιρα που δημιουργείται, είναι μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη, όπως σωστέ επεσήμανε και ο Ντάνιελ Χάκετ.

Υ.Γ.2: Όπως ο Ολυμπιακός χρησιμοποίησε ως «μπούσουλα» την ήττα από την Εφές στο φιλικό για να την συντρίψει στο ΣΕΦ, έτσι και η Γαλατάσαραϊ θα ποντάρει πολλά στα δύο παιχνίδια που έδωσε το καλοκαίρι απέναντί του για να φτάσει στην πρώτη της φετινή νίκη στην Ευρωλίγκα μετά από πέντε παιχνίδια. Το «Αμπντί Ιπεκτσί» θα κοχλάζει και παρά τις αδυναμίες της αντιπάλου, το παιχνίδι είναι δύσκολο, αλλά αναγκαίο να κερδηθεί…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x