Νίκος Ζέρβας

Ο Μπλατ της νέας εποχής

Ο Ολυμπιακός έκανε με τον Ντέιβιντ Μπλατ πραγματικότητα με μαεστρικό χειρισμό τον μεγάλο στόχο της πρόσληψης προπονητή από το πάνω…ράφι και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το νέο μονοπάτι στο οποίο μπαίνει.

Όταν μέσω ρεπορτάζ έβγαινε πως ο Ολυμπιακός κινείται για έναν εκ των Έτορε Μεσίνα, Ντέιβιντ Μπλατ και Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, οι περισσότεροι χλεύαζαν και θεωρούσαν πως είναι απλά ένα επικοινωνιακό τρικ. Οι Αγγελόπουλοι όμως ήταν αποφασισμένοι, χειρίστηκαν σωστά τις εξαιρετικά, για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά, δύσκολες αυτές περιπτώσεις έχοντας αφουγκραστεί τα δεδομένα της αγοράς (κλειστοί σχεδόν όλοι οι πάγκοι των τοπ κλαμπ) και έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις ημερών, ήρθαν σε μία «ηχηρή» για τα ευρωπαϊκά και ελληνικά, κυρίως, δεδομένα συμφωνία με τον Ντέιβιντ Μπλατ.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Για το μέγεθος και την αξία του Αμερικανοισραηλινού τεχνικού μιλούν από μόνα τους τα κατορθώματα και οι τίτλοι του. Πολύ περισσότερο το όμορφο και σύγχρονο μπάσκετ που έχουν παίξει οι ομάδες του και κυρίως η προσωπικότητά του, που εμπνέει σεβασμό στους παίκτες, διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την πειθαρχία και εξελίσσει τους αθλητές του. Ένας προπονητής που έχει κερδίσει χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ με την Ρωσία με αντίπαλο την γηπεδούχο και πανίσχυρη Ισπανία, διακρίσεις σε εθνικό και συλλογικό επίπεδο, μεταξύ άλλων την Ευρωλίγκα του 2014 στο Μιλάνο με τη Μακάμπι που… μύριζε Ολυμπιακό, στον τρόπο που «έχτισε» το ρόστερ της (με λιγότερα χρήματα απ’ ότι συνηθίζει και λιγότερους αστέρες) και είχε πολύ καλή παρουσία στο ΝΒΑ, στον πάγκο των Καβαλίερς, δε μπορεί παρά να απολαμβάνει δικαίως αναγνώριση και σεβασμό.

Για όλα αυτά και πολλά άλλα που θα εξαργυρώσουν οι «ερυθρόλευκοι» στην καθημερινότητά τους με την παρουσία του εντός και εκτός παρκέ, η επιλογή είναι εξαιρετική και αξίζουν συγχαρητήρια στους ιδιοκτήτες της ομάδας για την οικονομική υπέρβαση. Ο Ολυμπιακός αλλάζει επίπεδο στην άκρη του πάγκου του, χωρίς αυτό να σημαίνει πως ο Μπλατ του εξασφαλίζει πρωτιές, τίτλους, διακρίσεις και ομορφότερο μπάσκετ. Για να κατακτηθούν όλα αυτά χρειάζονται σωστές επιλογές παικτών, «δέσιμο» του ρόστερ και σκληρή δουλειά. Κανείς δεν εγγυάται ότι ο 59χρονος προπονητής θα τα καταφέρει καλύτερα από τον προκάτοχό του, ή αν θέλετε απ’ ότι θα τα κατάφερναν οι προπονητές-εναλλακτικές λύσεις όπως οι Περάσοβιτς και Πλάθα.

Όμως, είναι δεδομένο πως η αλλαγή σελίδας που επιχειρεί ο Ολυμπιακός, αρχίζει με ένα πανέμορφο και αστραφτερό πρώτο κεφάλαιο, γραμμένο στη σωστή νοοτροπία και βάση. Για να γραφτεί το βιβλίο, να γίνει ενδιαφέρον, συναρπαστικό και κυρίως να έχει μετά από κάποια χρόνια ευτυχές επίλογο, χρειάζονται εκατοντάδες εργατοώρες, πίστη, εμπιστοσύνη, στεγανά και τύχη. Προς το παρών, ο νέος προπονητής καλείται να αποφασίσει την επόμενη μέρα, έχοντας στη διάθεσή του ένα μπάτζετ χαμηλότερο για τα δεδομένα του. Το γεγονός ότι το δέχθηκε, μειώνοντας σχεδόν στο μισό τις ετήσιες απαιτήσεις του, ναι μεν είναι και απόρροια της «στενής» φέτος αγοράς για τους προπονητές της αξίας του, σε μεγαλύτερο όμως βαθμό δείχνει ότι ο Ολυμπιακός έχει τεράστιο brand πλέον στην Ευρώπη.

Αποτελεί πρόκληση το να εργαστεί κανείς γι’ αυτόν και δείχνει πως οι Αγγελόπουλοι έχουν τον τρόπο τους. Αποφάσισαν να δώσουν τα… κλειδιά στον Μπλατ, γιατί ξέρουν πως θα δουν κάτι διαφορετικό, θα προσελκύσουν πιο εύκολα καλούς ξένους παίκτες που θα θέλουν να παίξουν γι’ αυτόν και η έλευση του θα αποτελέσει δέλεαρ παραμονής και για εκείνους τα συμβόλαια των οποίων λήγουν. Από τους τελευταίους, το αν θα παραμείνουν δηλαδή οι Σπανούλης, Παπανικολάου και Παπαπέτρου, θα κριθούν και οι πρώτες μεταγραφικές κινήσεις ή αν θέλετε θα καθοριστούν οι ανάγκες του ρόστερ.

Το μόνο που είναι βέβαιο, είναι ότι ο Ολυμπιακός αλλάζει σελίδα σε όλα τα επίπεδα. Θα έχει μία υπέρλαμπρη προσωπικότητα στην άκρη του πάγκου, θα αποκτήσει καλύτερη ισορροπία σε άμυνα και επίθεση, θα γίνει πιο αθλητικός και θα έχει άλλη προοπτική σε τομείς εντός και εκτός παρκέ. Η… μπάλα πρέπει να μείνει χαμηλά και οι προσδοκίες να καλλιεργηθούν μέρα με τη μέρα. Η πιο ευχάριστη είδηση είναι η έμπρακτη διάθεση των Αγγελόπουλων να επιστρέψει η ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης και της Ελλάδας. Την ώρα που αρκετοί μίλαγαν για ηρωικές… εξόδους, προέβλεπαν μπάτζετ 3-4 εκατομμυρίων και σχεδόν γέλαγαν όταν αναφέραμε πως έκαναν πρόταση στον Μπλατ, είναι πιο πεισμωμένοι και σοφότεροι (και αυτό είναι το κυριότερο) από ποτέ.

Για να δικαιωθούν και η νέα εποχή να γίνει και αυτή χρυσή όπως αυτή που ολοκληρώθηκε, έχουν μπροστά τους πολλή δουλειά, όμως το σίγουρο, είναι πως προσέλαβαν έναν εκ των κορυφαίων αρχιτεκτόνων για το νέο οικοδόμημα. Καλορίζικος…

Υ.Γ.1: Γιώργο και Στέλλα να ζήσετε με υγεία, χαρά, ευτυχία, καλοσύνη, δημιουργία και πάντα χαμόγελο. Η ζωή σας με τη μικρή Ιωσηφίνα να είναι τόσο λαμπερή και ονειρική όπως ο χθεσινός γάμος σας, γιατί το αξίζετε.

Υ.Γ.2: Όσο και αν ο ελληνικός «κορμός» ή αν θέλετε αυτή η υπέροχη και «δεμένη» παρέα παιδιών (μία ματιά στα βίντεο από το χθεσινό γλέντι θα σας το υπενθυμίσει) έχει δεχθεί, φυσιολογικά, κλυδωνισμούς και αμφισβήτηση (αποτέλεσμα και ενός-δύο εγχώριων τίτλων που άδικα τους έχουν στερήσει κάποιοι), θα ήταν χρήσιμο και πιθανότατα ωφέλιμο-παραγωγικό (με άλλη διαχείριση από το νέο προπονητή και πλαισίωση τους από καταλληλότερους ξένους) να παραμείνει ως έχει και, γιατί όχι, να μεγαλώσει. Η τρέχουσα εβδομάδα θα το δείξει…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x