Νίκος Ζέρβας

Οι Βενιαμίν, έδειξαν τον δρόμο της... φρεσκάδας

Η εμφάνιση των Τολιόπουλου-Αρσενόπουλου στο ματς με την Κύμη έκλεψε την παράσταση για τον Ολυμπιακό και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για το μήνυμα που πρέπει να πάρουν οι «ερυθρόλευκοι» για τη συνέχεια.

Όσο και αν η έξοδος του Ολυμπιακού στο κλειστό της Χαλκίδας για την αναμέτρηση με την Κύμη είχε διαδικαστικό χαρακτήρα σχετικά με την υπόθεση «νίκη», άφησε ένα σημαντικό δίδαγμα που αν το αντιληφθεί και το ακολουθήσει πιστά, θα του φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στη συνέχεια της σεζόν. Ίσως μάλιστα διαφοροποιήσει σε μεγάλο βαθμό τα περυσινά δεδομένα σε επίπεδο αποθεμάτων ενέργειας, που του στοίχισαν πολύ στους τελικούς. Το δίδαγμα, αφορά την πολύ καλή εμφάνιση των νεαρών Βασίλη Τολιόπουλου και Νίκου Αρσενόπουλου, οι οποίοι (ιδιαίτερα ο πρώτος) μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της «φρεσκάδας» των βασικών.

Γράφει ο Νίκος Ζέρβας

Χθες, λόγω της απουσίας των Σπανούλη, Παπανικολάου και το νέο πρόβλημα που προέκυψε με τον Μάντζαρη (αυτό που γίνεται και φέτος με τους τραυματισμούς, απλά δεν έχει ταίρι) ο πρώτος έπαιξε δεκαπέντε «γεμάτα» λεπτά, σκόραρε έντεκα πόντους με τρία τρίποντα, οργάνωσε καλά, έπαιξε άμυνα και έδειξε πως έχει πλέον τα απαιτούμενα εφόδια και το καλώς εννοούμενο θράσος για να ανταποκριθεί με ευκολία σε παιχνίδια τέτοιου επιπέδου. Την ίδια ώρα, ο 17χρονος, Νίκος Αρσενόπουλος, ένα χρόνο μετά την απόκτησή του από την Ακαδημία Αθηνών (και αφού έμαθε τα βασικά του μπάσκετ στον Ηλυσιακό), έπιασε από τα… μαλλιά την ευκαιρία που του δόθηκε. Στο ντεμπούτο του σε παιχνίδι πρωταθλήματος, είχε σε έντεκα λεπτά, τέσσερις πόντους, δύο ασίστ και κυρίως σωστή παρουσία, χωρίς να είναι… ψαρωμένος.

Ασφαλώς και χρειάζεται πάρα πολλές ώρες προπόνησης, δουλειάς και παραστάσεις για να λογιστεί σαν παίκτης Α1, όμως λόγω του χαμηλού επιπέδου ανταγωνισμού που υπάρχει, όσο περισσότερο χρόνο πάρει (με μέτρο βέβαια για να μην… καεί), από φέτος κιόλας, τόσο πιο γρήγορα θα εξαργυρώσει την πολύ εύστοχη επένδυση που έκανε στα ταλέντο του ο Ολυμπιακός. Για τον Τολιόπουλο, τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα από πέρυσι, όπου πήρε τις πρώτες ευκαιρίες και τις εκμεταλλεύτηκε και με το παραπάνω. Θυμίζω ότι μπήκε στον τελικό της Ευρωλίγκας (παράσημο, παρότι όλα είχαν κριθεί) και δε δίστασε να… μπουμπουνίσει τρίποντο. Οι δύο Βενιαμίν, αλλά και τα άλλα τρία μέλη της πεντάδας στο τελευταίο δεκάλεπτο, Αγραβάνης, Παπαπέτρου και Μπόγρης, ήταν αναμφίβολα μία εικόνα από τα… προσεχώς και την ελληνικότητα του «κορμού» της ομάδας.

Όσο λοιπόν και αν η συμμετοχή των βασικών σε αυτά τα παιχνίδια της Α1 κρίνεται ως ένα σημείο επιβεβλημένη για να διατηρήσουν τη φόρμα και τον ρυθμό τους, η ύπαρξη τέτοιων χρυσών εφεδρειών, δίνουν τη δυνατότητα στον κόουτς Σφαιρόπουλο, ο οποίος δεδομένα εμπιστεύεται όλους τους παίκτες του και θέλει στο μέλλον να έχει και άλλος Βενιαμίν στις προπονήσεις, να συνεχίσει να τολμά να δίνει ανάλογο χρόνο στους νεαρούς. Ακόμα και όταν η ομάδα είναι πλήρης και χωρίς τραυματισμούς (αν και αυτό μοιάζει με ουτοπία για τον Ολυμπιακό). Το κέρδος θα είναι πολύπλευρο, διότι εκτός του ότι μία νίκη απέναντι στην αντίστοιχη Κύμη με 15 αντί για 29 πόντους, «γράφει» και πάλι δύο βαθμούς, δεν τρέχει και τίποτα αν γίνει μία ήττα εκτός προγράμματος.

Αν στην άλλη πλευρά της… ζυγαριάς μπει το ενδεχόμενο να φτάσουν στο τέλος της σεζόν οι Σπανούλης, Μάντζαρης, Ρόμπερτς, Παπανικολάου, Πρίντεζης κλπ. με όσο το δυνατόν πιο γεμάτο «ρεζερβουάρ» για τις τελικές μάχες, η προτίμηση θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη.

Υ.Γ.1: Το ακόμα πιο ενθαρρυντικό, είναι πως με τη δουλειά που γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια στις Ακαδημίες από τον Νίκο Κεραμεύς, θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλοι πιτσιρικάδες με προοπτική για την πρώτη ομάδα και μάλιστα από τα «σπλάχνα» της, με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Υ.Γ.2: Η εμπιστοσύνη στα νέα και άπειρα παιδιά, κρύβει, έστω και με ελάχιστες πιθανότητες, το ενδεχόμενο μίας ήττας εκτός προγράμματος. Το ερώτημα που τίθεται, είναι αν οι οπαδοί θα μπορέσουν να την αντέξουν. Η γνώμη μου, είναι πως ακόμα και αν προκύψει κάτι τέτοιο, οφείλουν να το αντέξουν.

Υ.Γ.3: Αν ο Χόλις Τόμπσον συνεχίσει με αυτό το ρυθμό προσαρμογής και απόδοσης, δεν αποκλείεται να αποδειχθεί πως η τελευταία κίνηση στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού, ήταν και η πιο καθοριστική και εύστοχη.

Υ.Γ.4: Τι κρίμα να μη μπορεί μία φορά αυτή η ομάδα να παίξει με όλα τα «όπλα» διαθέσιμα σε μία σεζόν. Η ιστορία θα είχε γραφτεί εντελώς διαφορετικά…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x