Νίκος Ζέρβας

Ολυμπιακός, κράμα ουσίας και… προόδου

Η πολυπόθητη νίκη για τον Ολυμπιακό στο Τελ Αβίβ ήρθε επιβλητικά και με όμορφο μπάσκετ και ο Νίκος Ζέρβας γράφει για τα πολλαπλά κέρδη της βραδιάς στο «Γιαντ Ελιάου» ενόψει της συνέχειας.

Το πιο δύσκολο για έναν προπονητή, είναι να πείσει τους παίκτες του πως παρότι ο αντίπαλος έχει σημαντικές απουσίες, αυτοί θα πρέπει να μείνουν συγκεντρωμένοι και να μην πιστέψουν πως θα νικήσουν εύκολα. Από τη στιγμή που ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, παρότι δεν ήξερε στο έπακρο πώς θα αγωνιστεί ο αντίπαλος με τόσο διαφορετικό rotation, μπόλιασε στο μυαλό των «ερυθρόλευκων» πως για να γίνει η δουλειά θα χρειαστεί ιδρώτας, το… νερό μπήκε στο αυλάκι. Ο Ολυμπιακός έκανε ένα επιβλητικό πέρασμα από την θρυλική έδρα της Μακάμπι, διατηρήθηκε σε τροχιά τρίτης θέσης και με την εικόνα που βγάζει, κανείς δε μπορεί να του απαγορεύσει να ονειρεύεται για ακόμα παραπάνω.

Γράφει από το Τελ Αβίβ, ο Νίκος Ζέρβας

Αρκεί να μείνει προσγειωμένος, διότι στη φετινή Ευρωλίγκα των ιδιαιτεροτήτων, μπορεί από το πουθενά να πάθει στο τέλος… ζημιά και δεν του αξίζει. Στο Τελ Αβίβ, εκτός από τους δύο βαθμούς στο σακούλι που του διατηρούν το πάνω χέρι για την τριάδα, κέρδισε πολύ περισσότερα. Κατάφερε να μην διακινδυνεύσει καθόλου την ανωτερότητά του ίσως για πρώτη φορά φέτος σε ένα παιχνίδι που ήταν το απόλυτο φαβορί και να αντιδράσει πολύ καλύτερα απέναντι σε άναρχη ομάδα που αρέσκεται στις καταστάσεις απομόνωσης και βασίζεται αποκλειστικά στο ταλέντο των παικτών. Αυτά, είναι δύο ακόμα αποδείξεις για την δουλειά που γίνεται συστηματικά αγωνιστικά και πνευματικά, με γνώμονα το καλύτερο και το βήμα παραπάνω.

Μπορεί η Μακάμπι να είχε σημαντικές ελλείψεις και να μη θυμίζει σε τίποτα, όχι μόνο την ομάδα που πριν τρία χρόνια πάταγε στο ευρωπαϊκό Έβερεστ, αλλά ούτε αυτή που νίκησε πριν μερικούς μήνες στο ΣΕΦ, όμως αν δεν την αντιμετωπίσεις σωστά, ιδιαίτερα στο Ισραήλ, δε το έχει σε τίποτα να σε τιμωρήσει. Ο Ολυμπιακός είχε σε εξαιρετική μέρα τα μεγάλα κανόνια του, Γκριν, Λοτζέσκι και Πρίντεζη, πήρε πολλά από τον Γουότερς ο οποίος κάνοντας ρεκόρ καριέρας στην Ευρωλίγκα επιβεβαίωσε για ένα ακόμα βράδυ το ορθόν της απόκτησής του, αλλά και από τον Παπανικολάου στο καθοριστικό για την εξέλιξη του αγώνα τρίτο δεκάλεπτο, παρότι βγήκε νωρίς με δύο φάουλ.

Το κυριότερο και πιο ουσιαστικό, είναι το ότι δείχνει να βρίσκει την ισορροπία στο να κερδίζει τα παιχνίδια με συνδυασμό καλής άμυνας με καλή επίθεση, που ήταν και το κυριότερο ζητούμενο και ασταθές στοιχείο του στην αρχή της σεζόν. Με σωστή διαχείριση του υλικού από τον πάγκο, όλοι όσοι αγωνίστηκαν έδωσαν και κάτι, μη αφήνοντας, με εφαλτήριο την άμυνα, περιθώρια στη Μακάμπι να κάνει τα… δικά της. Η χαλάρωση στο τελευταίο πεντάλεπτο, είναι απλά κρέμα στο… παντεσπάνι του προπονητή για να μην μειωθεί ο ρυθμός στις προπονήσεις και να έχει πρόσφορο έδαφος για… ευεργετικές παρατηρήσεις.

Το μπάσκετ που έπαιξαν οι πρωταθλητές Ελλάδας κατά διαστήματα ήταν πολύ όμορφο, με αυτοματισμούς, πολλές πάσες για το ελεύθερο σουτ, στόχευση και εντυπωσιακές εκδηλώσεις αιφνιδιασμών. Μάταια προσπαθούσε ο Μπαγκάτσκις να σπάσει το ρυθμό με διάφορα τρικ και ζώνες, όμως έχει πολλά ελαφρυντικά και δε φταίει σχεδόν σε τίποτα για το φετινό χάλι της «ομάδας του λαού».

«Παρακολούθησες δωρεάν, τον πιο εύκολο τρόπο να πετάς στα… σκουπίδια 30 εκατομμύρια δολάρια, μου είπε ισραηλινός συνάδελφος μετά το παιχνίδι, θέλοντας με γλαφυρό τρόπο να αποτυπώσει την αποτυχία της φετινής Μακάμπι. Όσο και αν τα λεφτά δεν αποτελούν εγγύηση ευτυχίας ούτε στο μπάσκετ, ένα δίκιο το έχει το καταλαβαίνω. Θέλει πολύ… κόπο για να παρουσιάζεις τέτοια εικόνα με τέτοιο ρόστερ. Όπως καταλαβαίνω και τον θαυμασμό που γνώρισαν οι πρωταθλητές Ελλάδας από ένα άκρως μπασκετικό κοινό όπως οι ισραηλινοί.

Πρόκειται για μία ομάδα που συνεχώς προοδεύει και βρίσκει τον τρόπο να αντιδρά. Ακόμα και όταν στραβοπατά, βρίσκει τον τρόπο μετά από λίγο να διορθώνει το λάθος και ακόμα πιο δυνατή να προχωρά. Έχει ακόμα δρόμο μπροστά της, αλλά έχει πάρει την απόλυτα σωστή κατεύθυνση για τον τελικό προορισμό.

Υ.Γ.1: Πριν δούμε τι μπορεί να κάνει ένας παίκτης στον αγωνιστικό χώρο, δεν αποθεώνουμε, ούτε μηδενίζουμε. Νόμος... Ναι, στον Ντόμινικ Γουότερς αναφέρομαι.

Υ.Γ.2: Η νίκη της γεμάτης προβλήματα και ελλείψεις παικτών Γαλατάσαραϊ απέναντι στην Ρεάλ, είναι μία ακόμα τρανή απόδειξη του πόσο όμορφη είναι η νέα Ευρωλίγκα και πως κανείς δε σου χαρίζεται, ούτε μπορείς να αισθάνεσαι ποτέ σιγουριά για μία νίκη. Πρόλαβε μάλιστα και όσους είχαν στο μυαλό να μειώσουν αυτό που έκανε ο Ολυμπιακός στο Τελ Αβίβ…


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x